De Apenheul met kinderen, een leerzaam avontuur in Apeldoorn

Weet jij hoeveel apensoorten er zijn? Welke aap lijkt op de mens? En heb jij weleens een aap van heel dichtbij gezien? Bezoek eens de Apenheul en laat je verrassen door de prachtige omgeving en de inmiddels 35 soorten apen die rondlopen!

Bij de ingang van de Apenheul

In het Gelderlandse Apeldoorn vindt je het park de Apenheul, waar zowel wij als onze reporter Rose plezier beleefd hebben met onze kinderen.

In het park van zo'n 12 hectare groot lopen ongeveer 300 apen rond. De helft hiervan loopt los, waardoor je de apen van heel dichtbij kunt ontmoeten.

Voordat we het park echt ingaan hebben wij een speurtas gehaald. In de tas zit een leuke bidon, een loep en geheimtaal van NAAAP waarmee je borden langs de route kunt ontcijferen. Leuk!

Voorpret en de regels van de Apenheul

Brutaal aapje op de wandelwagen van reporter Rose

Voordat je de ingang van de Apenheul hebt bereikt, wandel je eerst door het prachtige Stadspark Berg & Bos. De voorpret kan al beginnen door de vragen die te vinden zijn op de borden in de looproute naar het park.

Vlak bij de ingang word je nog even geattendeerd op de regels van het park, want je mag de apen absoluut niet voeren. Ook mag je zelf niet eten in gebieden waar de apen loslopen en het is erg belangrijk om tassen gesloten te houden en de zakken te legen. Apen zijn echte diefjes!

Voorbij de kassa heb je nog de mogelijkheid om een ‘aapvrije’ tas te lenen. Wij gokten het erop en haalden de zakken leeg, deden de tassen dicht, maar hielden de telefoons in de aanslag.

Een Doodshoofdaapje op je schouder?

Op de foto met het Doodshoofdaapje

Het eerste deel waar je in terecht komt, is het deel waar de grappige doodshoofdaapjes vrij rondlopen.

Tassen dicht en aapjes kijken maar!

Wij hadden geluk, want in de buurt van een paar kinderwagens komen de aapjes dichterbij.

De aapjes springen van de ene naar de andere, en als je daar dus tussen gaat staan, zitten ze ook even op je schouder.

Superleuk om mee te maken!

Het voeren van de Maki’s

Opa voert de Maki!

Als je verder loopt kom je bij de Maki's.. Deze halfapen uit Madagascar lopen ook los, maar ze waren bijna niet te vinden.

Gelukkig wordt het voedertijd en dan komen ze plotseling te voorschijn. Grappige beesten zijn het, sommigen met één tot wel drie kleintjes op hun rug.

Er is veel publiek bij het voederen, en sommige maki’s gaan door het publiek om bij het voer te komen. Erg leuk natuurlijk, vooral als het publiek dat eerst niet door heeft, en dan plotseling schrikt.

Even spelen en lunchen in de Apenheul

Spelen in de Apenheul

Als je de zone met loslopende apen verlaat, kom je terecht bij ‘De Apegaap’. In dit gebied lopen de apen niet los en kan je een hapje en een drankje doen. Eigen eten en drinken meenemen is toegestaan in de Apenheul.

In totaal zijn er drie locaties waar je even kunt pauzeren, wat fijn is, want je bent al gauw 4 uur onderweg. Halverwege het park vind je ‘De Wildebras’ en tegen het einde ‘De Waaghaals’.

Bij iedere locatie is een toilet en een speeltuin te vinden. Zo kunnen de kinderen even zelf de aap uithangen.. 

Het voeren van de Orang Oetangs

Lekker kijken naar de Oerang Oetangs

We gaan verder, door naar de Orang Oetangs. Ook hier worden ze gevoerd door de verzorger.

De grote rode mensapen zijn in hun verblijf terwijl de verzorgers het voer op hun eiland verstoppen. En als de deuren dan open gaan, komen ze snel naar buiten om op zoek te gaan.

De Orang Oetangs vinden het fruit en andere lekkernijen, terwijl een verzorger ze aan ons voorstelt. Grappig zijn de blokken met honing die in de bomen hangen. Een paar apen gebruiken stokjes om de honing er uit te krijgen.

Wat weet je van de gorilla’s?

De Gorilla's

We wandelen verder langs alle apensoorten. Tot we bij de gorilla’s komen.

Die kunnen we alleen spotten met de verrekijkers, maar er is hier nog meer te doen.

Er hangen informatieborden met vragen voor de kinderen.

Maar er is ook een gedeelte waar je je met de gorilla’s kunt meten. Hier leer je hoe groot ze zijn, hoe snel, maar vooral ook hoe sterk. 

Op zoek naar de kleine aapjes

Kleine aapjes kijken!

Door het hele park zijn kinderen met hun apen spotboek (vanuit de speurtas) op zoek naar de verschillende soorten apen. Maar vooral in het laatste deel, vanaf het apenboompad, zijn ze daar druk mee.

Hier bevinden zich namelijk veel verschillende kleine apensoorten. En verschillende daarvan lopen los rond en zijn lastig te vinden.

De kinderen zijn echter vastberaden om ze allemaal op hun lijstje af te vinden. Uiteindelijk, met een beetje hulp van een verzorger, lukt ze dat ook. Apentrots mogen ze bij de uitgang hun beloning in ontvangst nemen.

Bezoekersinformatie Apenheul

Wil je de Apenheul ook een keer bezoeken? Het park heeft een winterstop, maar opent zijn deuren vanaf eind maart t/m begin november. In die periode is de Apenheul elke dag geopend van 10.00-17.00 uur.

Tickets koop je online, kinderen t/m 2 zijn gratis, en bij het boeken kies je voor een tijdslot.

Dit om de bezoekersaantallen te verspreiden. Voor de echte speurneuzen onder ons, is er een speurtas bij te bestellen, wat wij je zeker aanraden!

Een aap in het gouden herfstzonnetje tijdens het bezoek van reporter Rose aan het park.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)