El Caminito del Rey, een spectaculaire wandeling met kids in Andalusië

Eén van de mooiste wandelingen in Andalusië in Spanje is El Caminito del Rey. Dit avontuurlijke pad valt bij kinderen ook zeker in de smaak!

Genieten van het uitzicht in de Caminito del Rey

Tijdens onze vakantie in Benalmádena aan de Spaanse Costa del Sol wilden we graag iets actiefs doen. We ontdekten dat je op een uurtje rijden van de kust een bijzondere wandeling door een kloof kan maken.

El Caminito del Rey is met een lengte van 7,7 km door wonderschone natuur een heerlijke afwisseling na het strand en de drukke kustplaatsen aan de Costa del Sol.

Hoewel er geen speciale kindervoorzieningen zijn is een wandeling over dit avontuurlijke pad een ware belevenis voor hen. De hoogte, de natuur, de glasbodem en het wandelpad zal zeker in de smaak vallen. Wel is er een minimum leeftijd van 8 jaar!

Een stukje geschiedenis over Caminito del Rey

Het oude en het nieuwe pad van Caminito del Rey

Na 4 jaar intensief bouwen is het oude pad van de Caminito del Rey in 1905 open gegaan. Het werd aangelegd om materialen te vervoeren naar de te bouwen stuwdam de "Conde del Guadalhorce" om elektriciteit op te wekken.

De materialen werden in die tijd door ezeltjes vervoerd. Heel wat ezeltochtjes later werd in 1921 de dam geopend door Koning Alfons XIII van Spanje, Hij gebruikte het pad om bij de dam te komen. En sindsdien wordt het ook wel "het Koningspad" genoemd.

Na verloop van tijd raakte het pad in verval. Maar voor waaghalzen bleef het een uitdaging om erdoorheen te klimmen. Wandelen was al niet meer mogelijk omdat het pad afgebrokkeld was.  Helaas heeft dat aan 5 mensen het leven gekost.

Er werd  besloten om het pad te restaureren. In 2015 is het nieuwe pad geopend voor publiek. Op mooie brede paden met stevige reling wandel je nu door de kloof. En dat is voor kinderen vanaf 8 jaar ook echt een ware belevenis!

Wandelen naar het beginpunt

Toegangsgrot wandelpad Caminito del Rey

De wandeling is 7,7 kilometer in totaal. Dit gaat niet allemaal door de kloof. Vanaf de parkeerplaats wandel je een klein stukje langs de weg tot je door een grot heen kan lopen richting de kloof.

De eerste paar kilometers wandel je dan door de mooie natuur. Het is hier bosrijk maar niet al te vol. Hierdoor kan je genieten van de bergen en mooie uitzichten op de rivier waar je langs loopt.

Dit gedeelte is goed begaanbaar. Het pad is netjes aangelegd en goed onderhouden. Na zo'n 2,5 kilometer zie je dan de ingang van de kloof.

De wandeling door de kloof

Begin van de eerste kloof van de Caminito del Rey

Er staat een groot ijzeren hek bij de ingang en een gebouwtje waar je een helm met haarnetje moet halen. Dit is verplicht! Je mag niet door de kloof lopen zonder helm. Er kunnen namelijk altijd stenen naar beneden komen....

Als je allemaal voorzien bent van de helm krijg je een korte briefing over wat wel en niet mag in de kloof. Daarna ga je met een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. Dat was bij ons tijdens corona nog wat minder dan normaal. Maar heel fijn omdat je dan ook lekker de ruimte hebt om te wandelen.

Vanaf dit punt val je echt van de ene verbazing in de andere. Wat is de natuur hier toch mooi! Je wandelt over het houten pad die aan de rotsen hangt op grote hoogte van de rivier.

In het begin zie je een waterval en zie je hoe de rivier zich een weg baant door de kloof. De hoogte maakt ook op onze jongens indruk. En ook de spleten tussen het houtwerk. Hier moet je echt niets laten vallen, dan ben je het op zeker kwijt....

Heb je hoogtevrees? Dan is deze brug het engste deel van de wandeling

Voordat je bij het volgende stuk kloof komt wandel je weer een stukje door de natuur. Hier heb je mooie plekjes om te picknicken en wij werden getrakteerd op een groep gieren die boven ons zweefden.

Dan komt er weer een spectaculair deel door de kloof waar je ook op een glazen plaat naar beneden kan kijken. aan het einde van deze kloof moet je over een hangbrug. Deze brug wiebelt lekker, maar dat is juist wel leuk. Naast de brug is een waterval.

Na dit spektakel wandel je nog een paar kilometer naar het eindpunt. De wandeling is één richting op. Maar geen zorgen, aan het eind staan er bussen te wachten om je weer terug te brengen naar de parkeerplaats. Kost je wel een paar Euro.

Tip: drink wat bij Restaurante El Mirador Ardales

Uitzicht vanaf het terras van het restaurant El Mirador Ardales

Bij de parkeerplaats aan het begin zit Restaurante El Mirador Ardales. Hier kan je lekker lunchen of wat drinken en genieten van een geweldig uitzicht!

Vanaf het terras of uit het restaurant heb je prachtig uitzicht op het meer. Echt een heerlijke plek om lekker na te kletsen over de wandeling.

En mocht de parkeerplaats vol zitten, dan kan je langs de weg omhoog bij dit restaurant ook parkeren.

Wat je moet weten over El Caminito del Rey

De prachtige natuur van Caminito del Rey

Wil je deze wandeling ook graag maken? Zorg dan dat je ruim van tevoren kaarten bestelt. En met ruim van tevoren bedoel ik echt een paar weken of zelfs een maand voordat je op vakantie gaat. Ga je in het hoogseizoen, dan zou ik zelfs nog eerder tickets bestellen.

De minimum leeftijd voor kinderen is 8 jaar. Ze moeten zich kunnen legitimeren om te laten zien dat ze oud genoeg zijn.

Je kan met of zonder gids door de kloof wandelen. Wij deden zonder gids zodat we lekker veel tijd konden nemen om te genieten van de natuur en de uitzichten. En natuurlijk om foto's te maken.

Trek goede schoenen aan. Het is niet toegestaan om de wandeling op slippers of losse schoenen te doen.

Neem water en een snack mee voor onderweg. Zeker op warme dagen is een fles water nodig!

Ga van tevoren naar het toilet, die kom je onderweg niet tegen.

Toen wij er waren moesten we mondkapjes op en 2 meter afstand houden van andere personen (vanwege Corona). Met het eigen gezin mag je bij elkaar lopen.

Hieronder kan je op de button klikken om tickets te kopen op de officiële site van El Caminito del Rey. Je moet er dan wel met eigen vervoer naartoe. Reis je met een reisorganisatie, dan bieden ze vaak ook excursies aan naar deze prachtige kloof.

Het einde van de kloof met de waterval. Caminito del rey

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)