Butjadingen met Kinderen, Wadavonturen aan de Duitse Noordzeekust

Hou je van het waddengebied in combinatie met landelijke uitstapjes voor kinderen? Dan is Butjadingen aan de Duitse Noordzeekust een echte aanrader! 

Sabine op de steiger aan de Waddenzee in Butjadingen

Butjadingen is een prachtig schiereiland in de Noord-Duitse deelstaat Nedersaksen. Het ligt tussen de Weser-rivier en de Jadeboezem baai en is omgeven door de prachtige Waddenzee.

Butjadingen is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het ligt op ongeveer 330 km van Utrecht.

Dankzij het gevarieerde landschap vol weilanden, velden en uitgestrekte stranden zijn er in Butjadingen tal van outdooractiviteiten voor het hele gezin. Wandelen, fietsen, strandactiviteiten, watersporten, boerenspelen: het kan allemaal!

Genieten aan de Butjadinger Waddenzee

Speeltuin bij de Lagune

Butjadingen wordt helemaal omringd door de Waddenzee. Je bent hier afhankelijk van het getij of je ook echt in zee kan zwemmen of dat je krabbetjes gaat vangen op het wad. 

Bij het kustplaatsje Tossens hebben ze een prachtig groot grasveld aan zee waar je kan zonnebaden. Voor de kinderen is er een grote speeltuin en ook een restaurant en sanitaire voorzieningen. Er ligt naast het recreatiegedeelte ook een camping. Dus als je wilt kamperen aan de Waddenzee, dan zit je hier goed!

Ook een hele leuke badplaats is Burhave. Hier vind je de Nordsee-Lagune. Een heerlijke plek waar je kan zwemmen in de buitenlucht met uitzicht op de Waddenzee.

Naast de grote lagune hebben ze hier speelplaatsen, waterfietsen, een waterglijbaan, beachvolleybalveld, snackbar en een zandstrand met strandkorven. Regelmatig worden er ook leuke evenementen georganiseerd.

Maak een kinder- of familiewandeling op het wad

SAbine met een wadworm in haar hand

Wil je net even wat meer te weten komen over het wad? Dan is een wandeling met een gids echt heel leuk.

Weet jij bijvoorbeeld hoe die zandspagettislierten op het wad komen die je er altijd ziet? Of heb je weleens een krab vastgehouden of een wadworm?

Op Budjadingen heb je speciale kinder- en familiewandelingen. Laat je kinderen hun laarzen aantrekken en een schepnetje en emmer meenemen om schelpen, mosselen en andere schatten te verzamelen.

Zwemmen bij Center Parcs Nordseeküste

Apie van Vakantie met Kinderen bij het zwembad van Center Parcs Nordzeekuste

Als het weer wat minder is en je toch wilt zwemmen, dan is het zwembad van Center Parcs Nordseeküste in Tossens een aanrader.

In het mooie junglebad kunnen de kinderen zich mee laten voeren met de stroming terwijl de ouders relaxen op de bubbelbank. Laat je daarna meevoeren op een band op de Lazy river die op het eind een spectaculaire afdaling in een glijbaan heeft. En als je dan toch aan het glijden bent, pak dan ook de grote glijbaan mee.

Het golfslagbad is de plek om lekker een balletje over te gooien en er is hier een leuke glijbaan voor de kleintjes. Al kunnen die ook heerlijk vertoeven in het peuterbad met waterspuiters en mini glijbaantje.

Tussendoor kan je genieten van een drankje of snack bij de snackbar.

Binnen spelen bij Spielscheune Butjadingen

Overdekte speeltuin Butjadingen

De overdekte speelhal Spielscheune Butjadingen in Burhave is echt een walhalla voor de kids! In deze grote hal kunnen de kinderen met 4 tegelijk van de hoge glijbaan naar beneden roetsjen. Wie is er het snelste?

Ze kunnen springen op de trampolines en het luchtkussen. De grote vulkaan beklimmen en de glijbaan naar beneden nemen. Met zand spelen, in een bootje varen, met reuze lego bouwen en zelfs karten en bowlen.

Op bepaalde tijden is de kidsclub geopend waar ze leuke activiteiten doen. Er wordt af en toe zelfs wat lekkers gebakken! Voor de ouders is er een terras waar je lekker een bakkie kan doen.

Leuke en leerzame musea

Opgezette vogels kikenin het Nationalparkhaus Fedderwardensiel

In Budjadingen heb je een aantal musea die ook leuk zijn voor kinderen.

Aan de haven van Fedderwardersiel, ligt het Nationalparkhaus Museum. De kinderen kunnen hier een opgezette zeehond aaien, vogels bewonderen en platvissen tellen.

Ook zijn er wat leerzame spelletjes en zie je op verschillende plekken in het museum de mascotte Tüütje. Deze vreemde vogel laat je nadenken over afval in de zee en wat we kunnen doen om de dieren te helpen. Nieuw in 2024 is een Duitstalige audiotour voor kinderen. 

Ook leuk om te bekijken is de Moorseer Mühle. Hier ga je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. In de molen kan je zien hoe het meel gemalen werd. In de molenaarswoning van maar liefst 200 jaar oud zie je hoe de Molenaar en zijn gezin woonden! 

En er is een speciaal gedeelte voor kinderen in het museum waar ze wat proefjes kunnen doen. Hier zit ook een bakkerij en op bepaalde dagen kunnen de kinderen hier bakken. Je moet je daarvoor wel aanmelden.  Bij het molencafé kan je lekker wat eten en drinken.

Actief in de natuur

Friesengolf bij Hof Iggewarden in Butjadingen

Een hele leuke activiteit met kinderen is Friesengolf bij Hof Iggewarden in Burhave. Op deze boerderij kan je een balletje slaan met wel heel bijzondere clubs: een laars op een stok. En terwijl je de bal door een autoband of andere obstakels mept, kauwen de schapen zonder blikken of blozen rustig verder. 

Lekker fietsen en wandelen kan je ook prima op Butjadingen. De paden leiden je langs uitgestrekte weiden waar je de zee altijd op de achtergrond ziet. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes.

Een aanrader vind ik het avonturenpad Langwarder Groden. Hier wandel je door een prachtig stukje natuur waar je af en toe over steigers boven het water of het wad loopt. Als je heel veel geluk hebt kom je hier zelfs een zeehond tegen!

Wandelen met een husky in Butjadingen

En als je honden leuk vindt, dan tip ik een wandeling met husky's. Via een band om je middel zit de husky aan je vast en ga je de hond uitlaten.

Omdat een husky graag als eerste loopt zal je merken dat je behoorlijk vooruit getrokken wordt. De kinderen moeten dan ook ouder zijn dan 9 jaar en een beetje gewicht hebben om zelf met de hond te mogen lopen.

Kortom, er is in Butjadingen van alles te beleven voor gezinnen met kinderen die houden van landelijke uitstapjes en een beetje cultuur snuiven. De overdekte speel- en zwemmogelijkheden zorgen ervoor dat het ook in het voor- of najaar een aantrekkelijke bestemming is.

Reisaanbod Butjadingen met Kinderen

Center Parcs Nordseeküste

Speeltoestel tussen de bungalows

Wij logeerden bij Center Parcs Nordseeküste in Tossens. Dit park ligt op loopafstand van de Waddenzee en de speeltuin aldaar.

Het park zelf is iets kleiner dan de meeste Center Parcs parken. Speeltoestellen vind je op verschillende plekken tussen de bungalows en bij het hoofdgebouw. Buiten kan je minigolfen en er zijn wat sportvelden.

Binnen heb je de market dome met restaurantjes, de kinderclub en een podium voor de shows van Orry en zijn vriendjes. Ook is er een indoor speeltuin en een gamehal. Natuurlijk kan er gezwommen worden in de Aqua Dome met junglebad, golfslagbad, waterglijbaan en lazy river. Wil je even lekker ontspannen, dan kan je ook nog naar de sauna.

Je kan er overnachten in bungalows voor maximaal 8 personen, of je kiest voor een hotelkamer voor maximaal 4 personen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)