Een lang weekend skiën in Willingen

Wil je graag eens op wintersport met de kinderen, maar weet je niet hoe zij dat zouden vinden? Kies net als ons voor een weekend skiën in Willingen, in het Sauerland in Duitsland.

Zeb en Tycho op de skipiste in Willingen

Je zou het misschien niet zeggen, maar onze jongens zijn niet echt van het uitproberen van nieuwe dingen. We waren wel al eens een paar uurtjes in Snowworld geweest, maar erg enthousiast voor de wintersport waren ze nog niet.

Wij wilden echter wel graag, en dus trokken we begin 2015 de stoute schoenen aan. Zeb was 9 en Tycho 8 dus vonden we dat ze er wel aan toe waren.

We boekten een arrangement van een paar dagen in het Sauerland Stern in Willingen, inclusief skipassen en 2 daagjes skiles voor de jongens.

Slechts 4 uurtjes rijden?

Het Sauerland ligt slechts op een kleine 4 uur rijden van waar we wonen, en dus kunnen we al voor de middag aankomen.

Met goede moed gaan we op pad, en de rit verloopt vlotjes, zonder noemenswaardige tegenslag. Totdat we volgens de TomTom het eindpunt naderen, maar we op de borden nog geen melding van Willingen zijn.

Als we toch al heel dichtbij moeten zijn zien we toch Willingen op de borden verschijnen. Maar we voelen ook nattigheid, dit lijkt niet bepaald op een grote plaats, laat staan één met een skigebied.

Het blijkt dat we na vertrek het verkeerde plaatsje Willingen hebben gekozen. Er zijn er dus twee, en deze ligt ook nog eens op ongeveer dezelfde afstand van ons huis. Maar wel bijna twee uur rijden van het andere, echte Willingen!!

Flink geïrriteerd draaien we om en rijden zo snel mogelijk naar het juiste adres. Dit gaat niet over een snelweg, maar langs dorpen en door de heuvels. Zeb wordt misselijk en gaat voorin zitten. En dan, eindelijk, komen we aan.

Toch nog op de ski’s

Tycho op de lopende band de berg op

Het is nog vroeg in de middag, en dus kunnen we na het inchecken toch nog onze ski’s huren en met het busje naar de piste.

Daar aangekomen eten we eerst een broodje maar dan gaan we de berg op. Er is een kindergebiedje maar dat laten we links liggen. Dat geldt ook voor de stoeltjeslift, want wij nemen de lange lopende band naar boven.

Naar verluid is dit de langste lopende ski-band ter wereld, en hij brengt ons inderdaad een aardig eindje naar boven. Precies mooi genoeg voor beginners als Zeb en Tycho om even te oefenen.

Alle begin is moeilijk, en dus liggen ze al snel in de sneeuw. Even lijkt het erop dat met name Zeb het niet zit zitten, maar even later glijdt hij toch in de pizzapunt naar beneden. “Dit is leueueuk” hoor ik hem achter me roepen, en dat is het ook.

Ook Tycho skiet lekker achter zijn vader aan, en vermaakt zich prima. Na een aantal keren de lopende band naar boven te hebben genomen zijn ze voldaan. Wel willen ze nog even van de berg af door de sneeuw rollen, en dan is het tijd om met het busje weer richting het hotel te gaan.

We ontdekken het hotel Sauerland Stern

Een groot speelkasteel in hotel Sauerland Stern

Terug in het hotel frissen we ons op, en gaan dan op onderzoek uit in het hotel.

Onze kamer bevindt zich bij de centrale koepel. Kinderen zijn hier aan het voetballen, wat eigenlijk niet mag maar wel erg leuk is natuurlijk. Ze proberen de bal op de hogere etages te schoppen, en juichen als dat lukt.

Wij gaan echter op zoek naar de grote speelzaal. Deze is aan de andere kant van de weg, maar bereikbaar via een lange gang die onder de weg doorloopt. We komen aan in het conferentiedeel van het hotel, met daaraan de speelzaal.

Het is een enorme zaal. met aan de achterkant een supergroot opblaaskasteel van Aladin. Daarnaast tafeltennistafels, badmintonveldjes, tafelvoetbal, groot vier-op-een-rij spel enzovoorts. Genoeg voor alle kinderen om zich uren te vermaken. Voor de ouders staan er tafels en worden er drankjes verkocht.

Als de jongens moe zijn van het spelen gaan we de restaurants opzoeken. Het zijn natuurlijk buffet-restaurants, waarbij obers rondlopen voor de drankjes. Wel opvallend is dat er dagelijks een ander menu is.

Na het diner kijken we nog even rond bij onder andere de bowlingbanen, maar dan gaan we terug naar onze kamer.

De eerste Ski-lessen

Skiën en plezier maken in het skiklasje

De volgende dag gaan we naar het ontbijt richting het busje. We moeten immers op tijd weer bij de piste staan voor de skilessen van de jongens. Dat denken echter meer mensen zodat het wel erg druk is. Met moeite pers ik me met de jongens in het busje, en Patrick besluit zelf maar de auto te pakken.

Als we allemaal bij de piste zijn worden de kinderen in de klasjes ingedeeld. Een heel gedoe, maar de jongens vinden het prima en komen bij een leuke klas met Nederlandse leraar terecht.

We blijven er een beetje bij om foto’s te maken en om te kijken hoe het gaat. Ze beginnen helemaal bij af, met leren vallen en opstaan enzovoorts.

We denken nog dat ze dat wel saai zullen vinden omdat ze gisteren al naar beneden skieden, maar niets is minder waar. Ze vinden het prachtig en lachen om iedereen die omvalt, en gooien sneeuwballen als ze even moeten wachten.

Lunchen en weer de berg op

Zeb begint het skiën aardig onder de knie te krijgen

Om 12 uur is het pauze en nemen we de jongens mee op zoek naar een restaurant. Die vinden we onderaan bij de weg, maar daar zijn ook veel andere mensen. Gelukkig hebben we nog een tafeltje en kunnen we genieten van een lekkere Duitse lunch.

Na de lunch gaan de jongens weer verder met hun klasje. En dat gaat weer helemaal super. Na afloop horen ze van de leraar dat ze de volgende dag niet meer bij de beginners hoeven.

Na afloop wil Zeb ook nog graag met pappa de stoeltjeslift in. Tycho niet, die houdt het bij de lopende band. Na nog een paar keer van de berg afgeskied te hebben, houden we het gezien voor vandaag.

Zwemmen in het Lagune-belevenisbad

Na het zwemmen in het lagunebad nemen we een drankje

Ook bereikbaar via een tunnel vanuit het hotel is het Lagune Belevenisbad. We hadden het gisteren al gezien, maar vandaag gaan we er zwemmen. Bij ons arrangement zit namelijk één maal toegang tot dit luxe zwemparadijs.

Als we ons omgekleed hebben springen we eerst in het grote zwembad. We kunnen ook naar buiten zwemmen dus dat doen we ook even. Wel een beetje koud boven water…

Zeb en Tycho zien al snel de toegang tot de glijbanen, en rennen daarheen. Er zijn 3 verschillende glijbanen: een lange met veel bochten, een hele donkere, en een grote waar je met meerdere personen tegelijk af kan.

Na uitgegleden te zijn bekijken we de rest van het complex. Er is een peutergedeelte, een groot bubbelbad, saunagedeelte en nog een zwembad.

En we realiseren ons dat we hier 8 jaar geleden ook al hebben gezwommen. Tycho was toen nog maar een paar maanden oud, en we hebben toen alleen een beetje gewandeld en gespeeld in de sneeuw.

Nog een ski-klasje

In een keurige rij komt het skiklasje de berg af

De volgende dag gaan we met zijn allen gewoon met de auto naar de piste, wel zo makkelijk. De jongens moeten opnieuw worden ingedeeld, nu in een ietsjes gevorderd klasje. In Willingen zijn veel mensen slechts een paar daagjes, dus dit ritueel is er iedere dag.

Dit keer krijgen ze een Duitse lerares. Maar ook dat gaat prima, en al snel glijden ze naar beneden.

het klasje gaat met de stoeltjeslift naar boven. En wij kijken van een afstandje hoe ze in een lint achter elkaar naar beneden skiën.

Niet iedereen kan even goed remmen, en dus botsen ze regelmatig tegen elkaar. Vooral Zeb valt daardoor veel, en hij heeft ook moeite met opstaan iedere keer. Erg grappig is dat één meisje telkens achteraan skiet en iedereen die valt direct gaat helpen opstaan.

Kortom, ook in dit klasje vermaken ze zich weer prima.

Wij ontdekken de rest van het skigebied van Willingen

Wauw, mooi besneeuwde bomen op de skipiste

Ondertussen gaan wij maar eens de rest van het skigebied van Willingen ontdekken. Patrick is gisteren al even op pad geweest, en weet dus hoe we bij de andere bergen kunnen komen.

Het eerste deel van die route gaat door het bos. En omdat het gesneeuwd heeft ziet dat er prachtig uit.

Dan komen we op de tweede berg, en daar onderaan moeten we tweemaal een weg oversteken, en vervolgens een eindje lopen om bij de sleeplift onderaan de derde berg te komen. Deze brengt ons helemaal omhoog, waarvandaan we naar de vierde berg kunnen skiën.

Die vierde berg is de Ettelsberg, de grootste in Willingen, en die ligt eigenlijk het dichtst bij ons hotel. Hier onderaan stappen we in de gondel-lift, die ons weer bovenaan brengt. En daarvandaan skiën we weer terug naar de eerste berg.

In een paar uurtjes kan je dus het hele skigebied van Willingen wel zien. Het is dus een prima gebied voor een paar daagjes skiën. Maar voor de gevorderde skiër wel te klein om een hele week te vertoeven.

Wandelend op de berg en in Willingen

Even poseren bovenaan de berg in Willingen

Na nog een avondje genoten te hebben van alle faciliteiten van Sauerland Stern, checken we de volgende dag na het ontbijt uit en zetten we de spullen in de auto. Maar we gaan nog niet rijden.

Het is prachtig weer en dus willen we nog een keer met de jongens de berg op. Zonder ski’s dan wel. En dus nemen we de gondel naar boven, al moesten we wel behoorlijk lang in de rij voor een kaartje.

Maar eenmaal boven was dat het zeker waard. Er is hier een (ondergesneeuwde) speeltuin waar de jongens zich vermaken. En we maken een mooie wandeling langs het kunstmatige meertje. We komen daarbij andere wandelaars en langlaufers tegen.

Er staat ook een hoge toren op de berg, die we gratis mogen beklimmen. Met een prachtig uitzicht over Willingen als resultaat.

Als we weer beneden zijn wandelen we nog even Willingen in, op zoek naar een plekje om te lunchen. We herkennen het leuke dorp, met zijn park en knusse centrum. We eten wat in één van de restaurants, en dan is het tijd om naar huis te rijden, dit keer wel in een kleine 4 uur…

Ook interesse in een skivakantie naar Willingen? Kijk dan even bij het Reisaanbod op de Skigebieden in Duitsland pagina.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)