Wat te doen in Chiang Rai met kinderen?
7 leuke activiteiten in en om de stad

Iedereen kent Chiang Mai, maar nog Noordelijker in Thailand ligt Chiang Rai. In de prachtige omgeving van deze stad is genoeg te doen voor kinderen. Wij kozen 7 activiteiten uit en gingen op pad...

De beroemde witte tempel van Chiang Rai moet je gezien hebben

Chiang Rai is een wat kleinere stad dan Chiang Mai. Maar het heeft ook grote bezienswaardigheden.

Daarbij ligt het evenals Chiang Mai in een prachtige omgeving, en kun je er dus mooie uitstapjes maken in de bergen en de natuur.

Tenslotte ligt Chiang Rai ook nog relatief dichtbij de Gouden Driehoek: het grensgebied van Thailand met Myanmar (Birma) en Laos.

Op deze pagina beschrijven we 7 activiteiten die we in en rond de stad Chiang Rai hebben gedaan. Lees ook ons aparte verhaal over onze trip naar de Gouden Driehoek.

De witte tempel Wat Rong Khun

Graaiende handen bij de ingang van de witte tempel

De grootste bezienswaardigheid van Chiang Rai is de beroemde witte tempel Wat Rong Khun, die 15 km ten zuiden van de stad ligt.

Als wij er naartoe rijden, valt er een flinke onweersbui. Maar we hebben geluk, want als we aankomen is het weer keurig droog.

De tempel ziet er echt prachtig uit. Uiteraard met de karakteristieke Thaise vormen. Maar daarnaast zijn er vele aparte details.

Er hangen vooral heel wat gruwelijke beelden en maskers.

Je gelooft het niet, maar dit is dus het toiletgebouw...

Er zijn twee vreselijke beelden die uitbeelden hoe slecht roken en drinken is voor de gezondheid. En als je het eerste stukje naar de tempel loopt, loop je langs allemaal uitgestoken handen waar een doodshoofd op ligt.

In de tempel zelf zijn muurschilderingen van onder anderen de twin towers waar het vliegtuig ingevlogen is en andere nare gebeurtenissen in de wereld.

Ook is er een klein portretje van Michael Jackson. Waarom hij op de muur staat is voor ons niet helemaal duidelijk. Hij is blijkbaar ook een voorbeeld van iets slechts in deze wereld.

Op het complex staan ook andere gebouwen, zoals een groot gouden toiletgebouw. De kinderen kijken hun ogen uit, en wij ook.

Chiang Rai met tempels en een bijzondere bibliotheek...

De gouden klokkentoren in Chiang Rai

Chiang Rai is een plezierige stad om rond te kijken. Er zijn mooie tempels en de prachtige gouden klokkentoren. Deze staat midden op een rotonde, dus je kan hem eigenlijk alleen van een afstandje bewonderen.

Aan de rotonde staat ook een leuk restaurant, waar heel veel katten rondlopen. Een kattencafé dus, erg leuk voor kinderen en andere kattenliefhebbers.

Er is geen spoorweg in Chiang Rai, dus wat schetst onze verbazing als we toch weer een trein zien staan?

Het blijkt een bibliotheek te zijn. Dat willen de jongens natuurlijk wel even zien. Van buiten en van binnen natuurlijk. Daarna kunnen we pas de stad verder bekijken, en gaan we op weg naar...

De zaterdagmarkt

Op de zaterdagmarkt in Chiang Rai

Een belevenis waar je sowieso naartoe moet gaan is de zaterdagavond markt in Chiang Rai. Dit is echt heel leuk.

Aan het eind van de zaterdagmiddag wordt er een straat in Chiang Rai voor auto’s afgesloten en omgebouwd tot een grote markt. Er zijn diverse eetstalletjes en er zijn vele spullen te koop.

De markt is vooral voor Thaise mensen, maar er zijn ook veel souvenirs te koop.

Ook zijn er wat optredens van koortjes en is er een soort disco waar de lokale bevolking wat aan het dansen is. Jammer genoeg is het wel wat aan het regenen als wij er zijn. Maar het gaat niet zo hard te keer en de markt  blijft gewoon open.

Als een bui een beetje te hard gaat gaan we bij een tentje wat eten. Heerlijk relaxed tussen de Thaise mensen. Hier voel je je echt een bezoeker en geen toerist.

Op de scooter langs de rijstvelden

Samen met Tycho op de scooter, wat een feest!

Wat je ook zeker moet doen als je in Chiang Rai bent, is een scooter huren om de omgeving te ontdekken. Wij deden dat 2 keer maar zouden dat gerust nog vaker kunnen doen.

Met kinderen is dit heel goed te doen. We installeren de jongens bij ons voorop, op de Thaise manier. Zo kijken ze niet tegen onze ruggen aan, en hebben ze hetzelfde uitzicht als wij. Ze vinden het geweldig.

We nemen een mooie route ten Noorden van Chiang Rai rond de Mae Nam Kok rivier. We tuffen lekker langs de dorpjes en komen vervolgens over wat heuveltjes en langs de rijstvelden.

Prachtige uitzichten, zeker wanneer ook de rivier weer in het zicht komt.

Chiang Rai Beach en Boedha-grot

Patrick en Zeb gaan de boedha-grot in

Aan de Mae Nam Kok ligt, slechts 4 km van het centrum van Chiang Rai, een strandje. Althans, een gebied waar Thaise mensen relaxen aan het water. Met kraampjes en eettentjes. Gezellig druk in het weekend, en bijna uitgestorven doordeweeks.

Je kan hier dus ook heerlijk zwemmen in de rivier. En als je naar de overkant zwemt (wel voorzichtig met jonge kinderen vanwege de stroming!) kom je bij een mooie Boedha-grot.

Wij bezochten die grot met onze scooter, en het is heel leuk om te zien. Veel boedha beelden en andere versiersels, en er zat ook een monnik toen wij er waren.

Ook vlakbij het strand liggen de botanische tuinen van Queen Sirikit Park. Die zijn ook een bezoek waard, en je hoeft er niet voor naar de overkant te zwemmen.

Huai Kang Pla watervallen

We moeten eerst een tijdje wandelen door het forest park voordat we bij de watervallen komen

In de heuvels en bergen verder ten Noorden van Chiang Rai zijn diverse watervalletjes te vinden. Wij kiezen voor de Huai Kang Pla watervallen in de regio Mae Chan, 40 km van Chiang Rai.

Als we de afslag van de hoofdweg nemen rijden we in een prachtige omgeving. De weg slingert rustig tussen de bergen door, met links en rechts mooie rijstvelden. We zitten te genieten op ons brommertje.

Even later komen we door een echt Thais dorpje. Authentieke huisjes waar het gewone leven zich nog afspeelt, weg van het grote toerisme.

Dan komen we bij het park dat bij de watervallen hoort. Er is verder niemand, maar het is duidelijk dat we te voet een pad moeten volgen langs het water.

Eén van de vele cascades bij Huai Kang Pla

Het pad gaat licht omhoog. Maar na een gammel bruggetje moeten we steeds meer rotsen over, waarop het af en toe best glad is. Maar het uitzicht op het water, met steeds meer watervalletjes en de prachtige groene omgeving is geweldig.

Als de jongens het een beetje zat worden nemen we een pauze. Ook vragen we ons af of er nog een grotere waterval komt, dus Patrick gaat alvast verder op onderzoek.

Hij komt al snel terug om te vertellen dat verderop de echte watervallen beginnen. En na wat klauterwerk blijkt hij gelijk te hebben. Hier zijn ook wat poeltjes, maar zin om te zwemmen hebben we niet. Alleen Patrick gaat tot zijn knieën in het water.

Na het schieten van de nodige kiekjes keren we terug. Op Patrick na dan, die kan het niet laten om nog verder te klimmen, op zoek naar nog meer vallend water.

Pa Tueng Onsen Hete bronnen

Zeb is in het warme water van de hotsprings gevallen

In deze regio bevinden zich ook diverse hete bronnen, oftewel hotsprings. In de buurt van Huai Kang Pla vinden we de bronnen van Pa Tueng Onsen, waar we een bezoekje brengen. Er is hier een leuk parkje aangelegd, waar uit de grond als een fontein het warme water spuit.

Een stukje verderop zijn wat voetenbaden aangelegd waar Zeb en ik eens een kijkje gaan nemen. De eerste baden zijn erg heet, daar durven we onze voeten niet in te steken. Maar in het laatste bad is het water genoeg afgekoeld zodat wij er wel even doorheen kunnen lopen.

We zijn nog geen drie meter aan de wandel of Zeb ligt languit in het water. Dolle pret natuurlijk, alleen hebben we geen droge kleding bij ons. Gelukkig is het zo warm dat het Zeb niets kan schelen en hij loopt rustig verder in zijn natte kloffie.

Verderop in het park is een grote vijver, met een brug eroverheen en wat paviljoentjes. Hier zitten wat locals eieren te eten. Bij navraag blijkt dat ze deze gekookt hebben in één van de hete bronnen.

De eieren worden, verpakt in een netje en bevestigd aan een hengeltje, verkocht bij de verschillende stalletjes rond het park, waar wij een drankje nuttigen.

En de olifanten dan?

Aziatische olifanten

Ja, er zijn ook verschillende olifantenkampen in de omgeving van Chiang Rai. En wij hebben er ook één bezocht, ten tijden van deze trip in 2011.

Zouden we dat nu weer doen? Ik denk het niet. We zagen dat de dieren daar wel goed verzorgd werden, maar kennen nu natuurlijk ook de slechte verhalen over hoe ze tam gemaakt worden.

Wil je de olifanten in een natuurlijke omgeving zien, ga dan naar Elephant Valley, ten zuiden van Chiang Rai.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)