Een weekendje naar vakantiepark Molenheide, ideaal met jonge kinderen

In Belgisch Limburg ligt het kindvriendelijke Vakantiepark Molenheide. Met heel veel te doen voor kinderen op en om het park. Cindy boekte er een weekendje

Nick poseert met mascotte Molenheide

Al een tijdje stond Vakantiepark Molenheide in België hoog op mijn verlanglijstje. Begin februari waren onze beide zoontjes (Nick van 8 en Mark van 4) een lang weekend vrij door studiedagen van school. Precies tijdens dat weekend was het ook nog eens onze trouwdag. Wat een timing!

Nu konden wij ‘geoorloofd’ een lang weekend weg in het laagseizoen om dat gezellig met ons gezin te vieren. Maar wáár ga je dan naartoe? Een leuk vakantiepark, waar veel te doen is voor de kids. Oók binnen, voor het geval het buiten bar en boos is. Dus werd het eíndelijk Vakantiepark Molenheide, in Belgisch Limburg.

We vertrekken op vrijdagochtend. Je mag officieel pas vanaf 15.00 uur je huisje in, maar je bent wèl al de hele dag welkom om gebruik te maken van de faciliteiten op het park. We vertrekken dus bijtijds.

Da’s pech……kinderen weg!

Toms herberg in de Binnenspeeltuin

Rond lunchtijd komen we bij Vakantiepark Molenheide aan. We checken in, maar ons huisje is nog niet klaar. Dus besluiten we eerst maar een hapje te gaan eten.

Het familierestaurant is nog gesloten, maar het zelfbedieningsrestaurant (Tom’s Herberg) in de binnenspeeltuin is wèl geopend. Dus lopen we daar naartoe. De kinderen halen het restaurant echter niet…….die zijn we meteen kwijt! Wat een gave binnenspeeltuin is dit zeg!

Klimmen en klauteren, springen en glijden, bouwen met grote legoblokken, een zandbak, een bioscoop, rijden in de go-carts…..je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. En dan niet alleen van die felgekleurde matten en kussens, die je in de meeste binnenspeeltuinen ziet……nee, hier zijn ook echt hele mooie en leuke speeltoestellen, en voor elke leeftijd wat wils.

Nooit gedacht, dat ik dit ooit zou zeggen, maar dit is gewoon een hele sfeervolle en gezellige binnenspeeltuin. Vanaf de diverse terrassen van Tom’s Herberg (zowel boven als beneden) heb je een perfect uitzicht op je spelende kroost en deze prachtige speeltuin.

Belgisch toilet

Het feit, dat het toilet hier ‘Het Pispotje’ wordt genoemd, vindt mijn oudste zoontje hilarisch! Hij neemt deze uitdrukking dan ook mee terug naar Nederland en wij horen nu thuis nog steeds regelmatig: “Mama, ik ga even naar het pispotje hoor!”

Nick vindt de naam pispotje geweldig

Belgisch versus Nederlands

Bij het zelfbedieningsrestaurant bestel ik frietjes met een snack voor de jongens en een Croque Monsieur voor mijzelf en manlief…….nadat ik eerst even voor de zekerheid heb gevraagd, wat dat nu eigenlijk precies is. “Tja, hoe heet dat ding ook alweer bij jullie?!” zegt de vriendelijke man achter de balie. “Oh ja, een tosti!” Nou, doe er in dat geval dan maar twee! Eindelijk krijgen we de jongens ook aan ons tafeltje…….

Sneeuw in België!

Cindy eet met gezin in familierestaurant vakantiepark Molenheide

Na de lunch is ons huisje inmiddels wèl klaar en mogen we er al in. Wij hebben een bungalow Verdo+ geboekt, met drie slaapkamers. De huisjes hier zijn stuk voor stuk prachtig en liggen allemaal vrijstaand middenin de natuur. En er ligt sneeuw! Dat geeft toch ook nog eens een extra dimensie aan het geheel. Alles ziet er zeer sfeervol uit en we zijn erg blij met ons leuke huisje.

Na het uitladen van de auto stuur ik manlief met de jongens terug naar de binnenspeeltuin, alwaar zij zich de rest van de middag prima vermaken, terwijl ik alle tassen uitpak en de bedden opmaak. Zodra ik hiermee klaar ben, voeg ik mij weer bij de rest van mijn gezin in de binnenspeeltuin.

Eten met uitzicht

Cindy eet met gezin in restaurant van vakantiepark Molenheide

Zoals altijd op een eerste vakantiedag, wordt er deze dag niet gekookt. In plaats daarvan duiken wij het familierestaurant van Vakantiepark Molenheide in. Een restaurant met uitzicht op…….het zwembad! Dát is weer eens wat anders.

Wij vinden de keuze niet echt uitgebreid, aan de andere kant maakt dat het kiezen wèl weer makkelijker. Ook vinden we het enigszins aan de prijs…….of zijn we nu gewoon zuinige Hollanders?! Het eten is wèl erg lekker!

Verder kunnen de kinderen hun placemat kleuren met de bijgeleverde kleurpotloodjes en bij ieder kindergerecht, kinderijsje etc. krijgen ze een muntje, waarmee ze kunnen sparen voor kleine cadeautjes van Sara Sprinkhaan, de mascotte van het park. Dat doet het ook altijd goed natuurlijk!

Golfen in een oude mijn

Mark speelt minigolf; De Vergeten Mijn.

Zaterdag gaan we in de loop van de ochtend eerst naar de minigolfbaan. Deze staat hoog op het verlanglijstje van mijn oudste, dus daar beginnen we dan maar meteen mee.

Dit is een indoor minigolfbaan en niet zo maar eentje! De naam zegt eigenlijk al genoeg: De Vergeten Mijn. Via mijnschachten kom je op de verschillende banen (18 in totaal) en waan je je helemaal in het leven van de mijnwerkers van vroeger. Met behulp van speciale effecten wordt het allemaal nóg spannender gemaakt! Wat dacht je van een drilboor, die de baan laat trillen? Of zelf dynamiet tot ‘ontploffing’ brengen met een ontsteking?

Allemaal geweldig gemaakt, maar houd er wèl rekening mee, dat sommige banen voor jonge kinderen net iets té spannend kunnen zijn. Bij de drilboor weet mijn jongste niet hoe snel hij weg moet lopen. Die hebben we verder dan ook allemaal maar overgeslagen. Het dynamiet valt echter weer reuze mee.

Van mijnen tot dino’s

Mark is in zijn nopjes op de minigolfbaan van vakantiepark Molenheide

Na 13 banen houdt mijn jongste het helemáál voor gezien. Puur en alleen, omdat het meneertje te lang duurt. Manlief gaat met hem naar de binnenspeeltuin, terwijl ik met mijn andere manneke de complete minigolfbaan afmaak.

Bij baan 18 ben ik overigens erg blij, dat de jongste voortijdig is vertrokken. Ik vrees, dat zowel hij als wij anders een slapeloze nacht hadden gehad. Van de dinosaurus, die hier ineens luid brullend tevoorschijn komt, krijg ík zelfs de kriebels!

Kortom: een geweldige minigolfbaan (prijswinnend èn grootste van Europa zelfs) en echt superleuk om te doen, maar pas met jonge kinderen dus vooral even op bij baan 3, 6 en 18. Uiteraard is ieder kind weer anders.

Bowlen als piraten bij Molenheide

Bowlen als piraten  bij Vakantiepark Molenheide

Na wederom een middag in de binnenspeeltuin door te hebben gebracht (met lunch van Tom’s Herberg) en een ‘meet & greet’ met Sara Sprinkhaan, gaan we eind van de middag bowlen.

Bowlen hier is superleuk voor de kids: de baan is namelijk helemaal in piratenstijl ingericht!

Leukste detail: de terugrollende ballen komen uit in een heus kanon! Verder is er voor de kinderen uiteraard zo’n handig hulpmiddeltje om de bal vanaf te laten rollen.

Let op: je moet hier wèl goed op de hoogte zijn van de bowlingspelregels! Bowlen gaat bij Vakantiepark Molenheide namelijk nog volgens de oude stempel: geen beeldscherm boven de baan en geen computer, die de puntentelling voor je bijhoudt. Nee, hier nog een papiertje met een potloodje en zèlf tellen. Maar de jongens hebben super veel lol, en dat is het belangrijkste.

Vergeet vooral je ketel niet!

Bij de afhaal kun je terecht voor frietjes, snacks, pasta, lasagne en pizza’s. Wij bestellen vier pizza’s en gaan daar lekker van genieten in ons huisje. Ze smaken ons prima!

Maar wil je frietjes of snacks bestellen, vergeet dan vooral niet een ‘ketel’ mee te nemen uit je huisje! Een wat? Ja, een ketel……..oftewel een pan, op zijn Hollands gezegd. Om de afvalberg te beperken, word je hier dus vriendelijk verzocht een pan mee te nemen om je frituur in te vervoeren.

Ben je deze vergeten, dan kun je er eentje mee krijgen……tegen een borg van € 25,-. Uiteraard niet vergeten terug te brengen. Maar dat doen wij Hollanders vást niet! Op zich wèl een goede maatregel. Zo draait Vakantiepark Molenheide ook nog eens voor 100% op groene energie!

Wild spotten

Vandaag gaan we wildspotten in het natuurpark van Molenheide

Na de grotendeels regenachtige zaterdag is het op zondag prachtig mooi weer. Hoog tijd dus voor een wandeling door het aangrenzende Wild- en Natuurpark.

Je kunt hier kiezen uit drie routes: groen, blauw of rood. De groene is het kinderpad en heb je in circa een half uurtje gedaan. Maar dit beslaat natuurlijk slechts een deel van het park, waarbij je dus níet langs de boskantine met uitkijktoren, speeltuintje en de verblijven van de everzwijnen, schapen en lama’s komt. Hiervoor moet je de rode en tevens de langste route hebben. Die nemen wij dus! Een (loop)fietsje meenemen (zónder zijwieltjes) is een idee voor kleine kinderen.

De uitkijktoren is helaas gesloten, maar de boskantine is gelukkig dagelijks geopend (vanaf 11.00 uur). Hier voeren we ons meegebrachte oude brood aan de everzwijnen, wat voor hilarische taferelen zorgt en warmen we ons op bij de houtkachel, onder het genot van een warme kop koffie en thee. Hierna houden we de rest van de rode route voor gezien en lopen we via de blauwe en groene route terug. Zo kan het dus ook. De kudde reeën, die onderweg ineens op ons af komt gerend, maakt deze wandeling trouwens helemaal compleet!

De kudde reeën maakt de wandeling helemaal compleet.

Spuitende kabouters

De kinderen willen dolgraag zwemmen, dus dat gaan we doen

Rest ons deze zondagmiddag nog één ding, wat de jongens dolgraag willen doen… en dat is zwemmen! Na onze wandeling duiken we dan ook het superleuke zwembad in, met een speciaal kabouterbad voor de kleintjes (met glijbaantjes, water spuitende kabouters, een paddenstoelenhuisje, waterbak etc.), een kinderbad, een 25-meter bad voor de banentrekkers en wel vier waterglijbanen, die in een apart bad uitkomen.

Ook zijn er een aantal bubbelbaden. Je moet hier echter wèl eerst een euro inwerpen om ze aan het bubbelen te krijgen.

Onze jongens vinden het zwembad van Vakantiepark Molenheide superleuk. Zelfs onze oudste vermaakt zich nog regelmatig met zijn broertje in het kabouterbad, maar maakt ook af en toe een uitstapje naar het kinderbad en het grote bad. Onze jongste is juist weer zo’n durfal, die met papa de waterglijbanen uit gaat proberen.

De groene (heel smal, hier moet je echt in gaan liggen) en de gele (brede familiebaan) weten we hem gelukkig uit zijn hoofd te praten. Maar de rode en de blauwe komen meerdere malen aan de beurt.

Zelfs onze oudste vermaakt zich nog regelmatig met zijn broertje in het kabouterbad

Afscheid nemen bestaat niet

De laatste dag op Vakantiepark Molenheide brengen de kids door in de binnenspeeltuin

Afscheid nemen is er echter nog niet bij! Want ook op je vertrekdag mag je bij Vakantiepark Molenheide nog de gehele dag gebruik maken van de faciliteiten op het park, ondanks dat je je huisje al om 10.00 uur verlaten dient te hebben.

De jongens maken dan ook gretig nog even gebruik van een paar uurtjes binnenspeeltuin, alvorens we in de loop van de middag weer naar huis vertrekken. De opgespaarde muntjes worden besteed aan kleine cadeautjes, die ze mogen kiezen uit de vitrine bij de receptie en beiden krijgen van mij nog een Sara-knuffel…….een leuk souvenirtje voor thuis om aan dit superleuke weekend terug te denken. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het is hier echt een walhalla voor kinderen!

Cindy’s verblijf hier kwam tot stand in samenwerking met Vakantiepark Molenheide.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)