Universe Science Park, doe- en beleefpark in Nordborg Sønderjylland

Het Universe Science Park is een heel gaaf doe- en beleefpark in Denemarken. Het ligt in Nordborg, in de regio Sønderjylland. In Nederland beter bekend als Zuid Jutland.

Waterrad in het Universe Science Park

Er is heel veel te beleven in het Universe Science Park en voor de kinderen veel te doen! Een grote speeltuin waar je leert water omhoog te halen, rijden met electrische auto’s of scheuren op een Segway.

Liever binnen? Daar vind je een ball-factory waar je kan experimenteren wat je allemaal met ballen kan doen, een VR-experience room of test eens hoe het is om op een spijkerbed te liggen.

Henriette bezocht het park met haar gezin in de meivakantie van 2019.

Wanneer we aankomen om 10.15 uur is het nog heerlijk rustig en dat op 2e Paasdag! Bij binnenkomst zien we meteen een heel groot blauw gebouw waar water uitstroomt, een indrukwekkend gezicht.

Later tijdens ons bezoek blijkt dat ze in het blauwe gebouw een real life geiser nabootsen. Onze kinderen (5 en 3 jaar) vinden dit te spannend, met name door de bijbehorende onverwachte geluiden. Maar voor oudere kinderen zeker imposant om te zien.

Spelenderwijs leren bij Universe Science Park

Water oppompen met een vijzel

De ogen van onze jongens worden meteen getrokken naar de speeltuin. Naast ‘gewone’ glijbanen, leer je hier bijvoorbeeld spelenderwijs hoe je op diverse manieren water naar boven kan krijgen en kun je met water schieten.

De speeltuin van Universe Science Park is behoorlijk uitgebreid en we vermaken ons hier dan ook best een poos.

Naast de speeltuin, zien we ook in de rest van het park dat de kinderen spelenderwijs van alles wordt geleerd. Zo kun je een echte auto optillen. Maar hoe kan dat en wat is het verschil als je met z’n tweeën tilt of alleen? Zo worden ze echt aan het denken gezet.

Even later kunnen de kinderen in een kraan zitten en zand graven. Een échte kraan die je op de échte manier moet bedienen! Ze proberen wat uit, drukken op de ene en de andere knop en zo leren ze uiteindelijk de juiste knoppen te bedienen om de kraan dat te laten doen wat zij willen.

De speeltuin van het Universe Science Park, waar je vele proefjes kan doen

Virtual Reality is écht heel erg echt!

We proberen de VR bril met een opdracht

De VR-room is voor met name grotere kinderen een echte belevenis, want niet alle attracties zijn voor alle kinderen toegestaan.

Racen met een VR-bril mag vanaf 135 cm, de VR-rollercoaster vanaf 110 cm en de 5D-simulator is ook vanaf 110 cm. De VR-bril met een ‘opdracht’ is voor alle leeftijden en proberen we dan ook uit.

De bedoeling is dat je de lift instapt en vervolgens op de 50e verdieping uitstapt. Daar aangekomen moet je een kleine plank oplopen die boven de stad hangt en er vanaf springen.

Wanneer je als buitenstaander hier naar kijkt is het heel makkelijk. Heb je echter eenmaal de VR-bril op, lijkt het zó ontzettend echt dat je de plank nauwelijks durft op te lopen. Een bijzondere ervaring.

Voor onze zoon leek het zo echt dat toen hij van de plank af moest springen, ook daadwerkelijk sprong. En zo met zijn gezicht op de vloer terecht kwam. Hij was overigens niet de enige, 5 minuten later sprong een volwassene zo hard van de plank af dat hij tegen de muur aan sprong.

Heel veel fun met ballen in de Ball-factory

De creatieve zone van de Ball-factory

Een ander groot succes was de Ball-factory. Dit is echt voor alle leeftijden. De kinderen genoten, maar ook volwassenen zag je regelmatig van alles uitproberen.

Je kunt op zoveel manieren hier met ballen spelen. De ballen zijn dezelfde ballen die je altijd ziet bij ballenbakken. En er zijn heel veel manieren om ze te schieten.

In de productieve zone, kun je je verkleden als echte werker en aan de slag met de ballen; opruimen, verzamelen, schieten, optakelen enzovoort.

In de creatieve zone kun je bijvoorbeeld zelf een leiding aanleggen waar de ballen door kunnen.

In de mysterieuze zone kun je een bal laten zweven middels gebruik van lucht.

De productieve zone van de Ball-factory

Elektrisch rijden met auto of Segway

De kleintjes kunnen lekker rijden in een elektrische auto

Kinderen groter dan 100 cm mogen in een elektrische auto rijden en vanaf 135 cm mag je een parcours afleggen met een Segway.

Dit laatste heb ik zelf even geprobeerd. Ik was toch wel eens nieuwsgierig hoe dit werkt. En het is leuk! Omdat je een parcours aflegt, leer je ook meteen de diverse aspecten van de Segway kennen; bochten maken, snelheid maken, offroad gaan enzovoorts.

Naast alle attracties zijn er ook nog vele shows. Wij hebben ze allemaal gemist doordat we de tijden niet goed in de gaten hebben gehouden en erg druk waren met alle attracties in het park. Want er is nog zoveel meer te doen dan wij hebben beschreven.

Het is een attractiepark waar je je makkelijk een hele dag kan vermaken en we raden een bezoek dan ook zeker aan!

Rijden op een Segway

Los ticket of combinatieticket?

Voor een bezoek aan het attractiepark kun je een los ticket betalen óf je kiest voor een combinatieticket.

In het combinatieticket is een bezoek aan 3 grote attracties inbegrepen:

  • het Universe Science Park
  • het Sønderborg Castle
  • Historisch Centrum Dybbøl Banke

Kijk voor actuele prijzen en informatie op de website van het Universe Science Park.

We bezochten de regio op uitnodiging van Visit Denmark en Destination Sønderjylland.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)