Met TUI naar de Canarische Eilanden in Corona-tijd, hoe veilig is dat?

Ondanks het advies van het kabinet om niet te reizen, hebben de Canarische eilanden geen code Oranje. Dat roept vragen op. Daarom organiseerde TUI een inspectiereis naar Tenerife, om te onderzoeken hoe Corona daar bestreden wordt.

Hoe ironisch: dit bos op Tenerife is genoemd naar Corona...

Met het dringende advies om tot januari 2021 niet te reizen ging minister-president Mark Rutte in de persconferentie van 3 November tegen de reisadviezen van zijn eigen ministerie van Buitenlandse zaken in. Die heeft de Canarische eilanden immers als geel gebied bestempeld.

Des te vreemder, omdat hij reizen naar Curaçao en Bonaire wel goedkeurde. Ook die eilanden hebben code geel.

TUI organiseert conform dat reisadvies pakketreizen naar de Canarische Eilanden, maar wel met extra maatregelen en Covid Care Service.

Wat dat allemaal inhoudt dat gingen we ondervinden tijdens een inspectiereis van TUI naar Tenerife.

Gezondheidsverklaringen en een sneltest vooraf

De uitslag van de Corona sneltest wordt per e-mail opgestuurd

In verband met Corona dienen er voor iedere vlucht met TUI fly naar de Canarische eilanden een paar formaliteiten te worden ingevuld:

  • Een online Covid-19 verklaring van TUI fly zelf, maximaal 24 uur voor vertrek
  • Een RIVM gezondheidsverklaring op papier
  • Een online FCS gezondheidsverklaring van de Spaanse autoriteiten, na invullen ontvang je een QR-code

Daarnaast dien je een negatieve Coronatest te kunnen laten zien van maximaal 72 uur oud. Heb je die niet, dan biedt TUI een gratis sneltest aan.

Deze sneltest wordt op Schiphol-Oost afgenomen. Binnen een half uur heb je de uitslag, die je bij inchecken dient te laten zien.

En ja, zo'n test is natuurlijk maar een momentopname. Daarom is het ook maar één van de maatregelen. Het betekent in ieder geval dat het besmettingsrisico tijdens de vlucht uitermate klein is.

Maatregelen tijdens de vlucht

Mondkapjes op in het vliegtuig naar Tenerife

Toch zijn er tijdens de vlucht ook nog Corona maatregelen. Zo dien je tijdens de gehele vlucht je mondkapje op te houden. En iedere 4 uur te verversen.

Het cabine-personeel komt minder vaak langs dan normaal. Er kan wel wat te eten en drinken besteld worden. Als je dat nuttigt, mag het mondkapje heel even af.

Aan boord zijn er geen boekjes zoals anders wel. En de vliegtuigen worden na iedere vlucht extra gedesinfecteerd. Dat, plus de HEPA-filters in de vliegtuigen, zorgt ervoor dat het risico van besmetting aan boord ook uiterst klein is.

Bij aankomst op Tenerife

Ook in het hotel overal mondkapje op.

Op het vliegveld van Tenerife worden de QR-codes van je FCS verklaring gescand. Bovendien wordt je temperatuur gemeten met een infrarood scanner.

En dan ben je op Tenerife! Waar de lokale corona-maatregelen van de Canarische eilanden gelden. En die zijn strenger dan in Nederland.

Zo zijn mondkapjes overal verplicht, ook op straat. Alleen als je ergens aan tafel zit, of bij je hotel aan het zwembad, mogen ze af. En daar houdt men zich goed aan. Alleen op straat zie je af en toe dat mensen hem even af hebben als er niemand in de buurt is. Maar ze hebben hem dan in de hand, en doen hem op zodra je in de buurt komt.

Verblijf bij RIU Buenavista

Mooi uitzicht op de zwembaden van RIU Buenavista vanuit de kamer

Om wachtrijen bij het inchecken te voorkomen, konden we vooraf al onze informatie versturen. Bij aankomst kregen we dan ook snel onze sleutels en konden we naar de kamer.

RIU Buenavista is een prachtig all-inclusive resort bij Playa Paraiso. Er zijn maar liefst 5 zwembaden, waaronder één omheind kinderbad en een adults-only zwembad. De andere zwembaden zijn ook geschikt voor kinderen.

Er zijn 4 verschillende restaurants, allen buffet. Het Aziatische restaurant was niet open, de anderen (waaronder een Italiaans) wel. Iedere keer voordat je een restaurant betreedt, wordt je temperatuur gemeten. Zo worden eventueel besmette personen snel opgemerkt.

Veel is dicht bij Playa Paraiso

Spectaculaire golven bij Roca Negra

Playa Paraiso is een relatief nieuw ontwikkeld gebied, ten Noorden van de bekendere Costa Adeje.

De grootste hotels aan de Playa Paraiso, zoals het Hard Rock Hotel en Roca Nivaria Gran Hotel waren dicht. Een paar restaurantjes in deze buurt waren nog wel open, maar wat normaal heel levendig moet zijn, zag er nu vrij verlaten uit.

Voordeel daarbij is wel dat de strandjes heerlijk rustig waren. Strandjes met zwart zand, dus echt aantrekkelijk waren die ook niet. Wel bijzonder, en leuk voor wat oudere kinderen, zijn de lavarotsen van Roca Negra. Met opspattende golven en uitdagende zwemplekjes.

De Costa Adeje is wel levendig

Playa del Duque aan de Costa Adeje, in de vroege ochtend

De laatste twee dagen verbleven we bij Hotel RIU Palace aan de Costa Adeje. Dit is een gebied met de luxere hotels op Tenerife.

Dit gebied was veel levendiger, hoewel natuurlijk ook een stuk minder dan normaal. Een wandeling over de mooie promenade gaf daar het echte vakantiegevoel.

De stranden zijn hier ook groter, en bijna allemaal met opgespoten geel zand. Er is ook een gezellig luxe winkelcentrum bij Playa del Duque. Al waren daar een aantal winkeltjes door de corona-crisis al gesloten.

Heerlijke uitstapjes op het eiland Tenerife

El Teide gezien vanuit Icod de los Vinos

Als je op Tenerife bent, dan wil je natuurlijk ook wat van het eiland zien. En dus maakte ik een bustour om de highlights te zien.

In dat busje ook weer strenge regels. Mondkapje mag niet af, desinfectiemiddel op je handen iedere keer dat je instapt, en geen eten of drinken in de bus. Toch vallen deze maatregelen erg mee zodra je er aan gewend bent.

We zijn bij de prachtige vulkaan El Teide geweest (aanrader, ook voor kinderen!). en bij het leuke dorpje Icod de los Vinos, met de drakenboom van 800 jaar oud. En het dorpje Garachico, gebouwd op de lava en met natuurlijke zwembaden in het woeste water.

Een ander hoogtepunt was de vallei van Masca. Veel haarspeldbochten om er te komen, en met prachtige uitzichten.

Een boottocht om de grienden te zien

Nog een uitstapje dat je op Tenerife gemaakt moet hebben is een boottochtje om walvissen te spotten.

Voor de Zuid-West kust van Tenerife leven zo'n 500 grienden, een kleine walvissoort van bijna 6 meter lang. Vrijwel altijd krijg je deze te zien als je een boottochtje boekt, hoewel garanties natuurlijk niet gegeven kunnen worden.

En dat is bij onze boottocht natuurlijk ook gelukt. Maar los daarvan was het een heerlijk relaxt uitstapje. Waarbij we ook nog voor anker gingen in een baai om te zwemmen en snorkelen.

En, is een vakantie naar de Canarische Eilanden nu veilig?

Met je gezin kan je veilig naar Tenerife

Als je in deze tijd van de tweede Corona-golf zegt dat je naar Tenerife bent geweest, krijg je een hoop commentaar. Maar echt, dat is volledig ongegrond.

Met alle voorzorgsmaatregelen, en de maatregelen ter plekke is een reis naar de Canarische eilanden veiliger dan, pak hem beet, op visite gaan bij de buren in Nederland.

Uiteraard geldt dit zolang het besmettingsniveau op de Canarische eilanden laag is. Met andere woorden: zolang het advies van het Ministerie van Buitenlandse zaken op code geel staat.

En een tip: boek via TUI, zodat je verzekerd bent van de optimale maatregelen en Covid Care service.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!