10 Tips voor Venetië met kinderen

Venetië geen leuke stad voor kinderen? Onzin!! Wij hebben ervan genoten met onze jongens. En met deze 10 tips om te doen in Venetië gaan jullie er ook een geweldige tijd beleven.

We poseren bij de brug der zuchten

Tijdens ons verblijf op camping Marina di Venezia wilden we graag de stad Venetië bezoeken. Maar bij het informatieloket van onze camping krijgen we te horen dat Venetië eigenlijk niet geschikt is om te bezoeken met kinderen.

Grote onzin natuurlijk. We gingen toch, en dat beviel zo goed dat we zelfs nog een tweede dag gingen. Zowel wij als de kinderen hebben daarvan genoten.

Tuurlijk, je moet niet één, laat staan alle museums van de stad willen bezoeken. Dat vinden de kinderen natuurlijk saai, en van de wachttijden wordt je zelf ook niet vrolijk. Maar daarnaast is er nog genoeg te zien en doen wat wel erg leuk is.

Merk op: wij gingen in 2014. Op dat moment was er online nog niet veel over Venetië met kinderen te vinden. Inmiddels hebben diverse bloggers ons voorbeeld gevolgd, en zijn er nog veel meer tips te vinden. Maar met deze 10 tips zit kom je een heel eind:

Tip 1: Bereid je goed voor!

Gondels en de Rialto-brug. In een leuk boek leren de kinderen die alvast kennen

Eerlijk gezegd schiet dat er bij ons wel eens bij in. "We zien wel", is vaak het motto. Maar dit keer zorgde Zeb voor (een deel van) de voorbereiding.

"Ik wil graag het San Marco plein bekijken. En ook de Brug der Zuchten.” Het blijkt dat hij op school het boek gelezen van Geronimo Stilton, De kristallen gondel. Nu is hij helemaal op de hoogte van de toeristische plekken in Venetië. En hij wil ze graag bezoeken.

Zo'n boek is dus een hele goede voorbereiding. Een andere mogelijkheid is door de Lego-set van Venetië kado te doen. Of een ander boek over Venetië te bekijken.

Bereid je verder voor op de vele trappen in Venetië. Neem dus geen kinderwagen of buggy mee. Een rugdrager is veel beter.

En geef de kinderen een eigen fototoestel (je hebt vast nog wel een oude, wel digitaal natuurlijk). Vooral Tycho vond het geweldig om foto’s te maken. Van de bootjes, de gondels, de bruggen, enzovoorts.

Tip 2: neem de Vaporetto

Achterop de Vaporetto

De wat? Op het schiereiland waar alle campings liggen is ook de haven Punta Sabbioni. Dit is een halte van de Vaporetto’s, de waterbussen die als belangrijkste vervoermiddel van Venetië gelden.

Maar ook als je op een andere manier in Venetië arriveert, is het verstandig om een dag-kaart voor de Vaporetto te kopen. Is niet erg goedkoop (€ 18,-, kinderen tot 6 jaar gratis), maar ideaal en de kinderen vinden het geweldig.

Vanaf de Vaporetto begint het feest al. Bootjes kijken, foto’s maken, en varen langs de verschillende eilandjes rond Venetië.

Tip 3: Bezoek San Marco en omgeving

Stampen in de plassen op het San Marco plein

Het centrale plein van Venetië zul je sowieso willen bezoeken. Dus kan je er het beste maar meteen naartoe gaan. De Vaporetto komt aan vlakbij het San Marco plein. En Zeb wil meteen op zoek naar de Brug der Zuchten.

Op zich is die helemaal niet zo bijzonder. Maar de vele bruggetjes over de kanaaltjes, de gondels, en de gebouwen zijn dat wel. Een hoop indrukken dus.

Ook zien we hoe hoog het water staat. De loopsteigers die klaar staan zijn niet nodig, maar op het grote plein kunnen de jongens wel lekker plassen stampen. En duiven opjagen. En we maken truc-foto's met de grote toren, de Campanille.

Tip 4: Een prachtig uitzicht vanuit San Giorgio

Uitzicht op het San Marco plein vanuit San Giorgio

Ook zien we de lange rijen voor de musea, voor de basiliek, en voor de Campanille waar vanuit je een prachtig uitzicht hebt over Venetië.

Maar datzelfde uitzicht, misschien nog wel beter, heb je vanuit de toren op het eilandje San Giorgio, dat tegenover het San Marco plein ligt. En hier zijn geen lange wachtrijen!

Meteen dus weer de Vaporetto op, en even later genieten we van het uitzicht. De jongens schieten foto’s en filmpjes en hebben de grootste lol. En wij kijken onze ogen uit.

Tip 5: Treinen en Cruiseschepen

Onze treinen-fans op het station van Venetië

Een andere mooie tocht met de Vaporetto is helemaal om Venetië heen, waarbij je uitkomt bij de plek waar de grote cruiseschepen aanleggen.

Helaas, vandaag ligt er geen schip. Toch is het leuk om deze omgeving vanaf het water te zien. Hier ligt ook het parkeerterrein voor auto’s, de busterminal en natuurlijk, het treinstation, die de toegang van Venetië vormt.

Voor onze treinfanaten natuurlijk leuk om een kijkje te nemen. En hier zijn ook de meest uiteenlopende treinen te vinden. Ze moeten allemaal natuurlijk op de foto.

Op het plein voor het station is het meestal druk. Mensen zoeken vanaf hier hun weg door Venetië. Ze volgen de wandelroute richting San Marco, de brug over naar de andere kant, maar wij nemen natuurlijk weer de Vaporetto richting…

Tip 6: De beroemde Rialto-brug, en andere bruggetjes

Selfie op de Rialto-brug

Het grote kanaal door Venetië kent slechts drie bruggen. En de Rialto-brug halverwege is daarvan de mooiste en beroemdste. Even daarvoor stappen we dus uit de Vaporetto.

De omgeving hier zit vol met winkeltjes, en de brug zelf ook. We kijken onze ogen uit.

Op de brug is het even dringen voor een plekje, want vanaf de brug schiet je de mooiste plaatjes van de gondeliers op het water. Tycho leeft zich weer helemaal uit.

Goede kans dat het in de zomer hier wel erg druk is. Het voordeel van Venetië is dat het enkele straatjes verder dan een stuk rustiger is. En daar zijn ook bruggetjes.

Venetië zit immers vol met bruggetjes, over de vele andere kanalen. Allemaal met trappetjes, en dat is leuk om op te rennen, treden te tellen, je naam te vinden op de vele slotjes die er hangen, enzovoorts.

Tip 7: Neem de gondel, of de goedkope variant

Patrick en de jongens in de Traghetto

Tja, en als je dan in Venetië bent wil je eigenlijk ook wel in zo’n mooie gondel. Maar de prijzen daarvoor lopen uiteen van 70 tot wel 200 Euro. Waarbij het in het hoogseizoen meer naar dat laatste zal gaan.

Wij hadden dat er niet voor over, maar werden getipt over een alternatief. Op verschillende plekken varen zogenaamde Traghetto’s. Dat zijn ook gondels, maar zij fungeren als overzet-dienst.

Voor slechts 2 Euro per persoon (kinderen tot 6 weer gratis) wordt je in een gondel overgezet naar de andere kant van het grote kanaal. Super dus!!

Het is wel even heel snel je fotootjes maken, want voor je het weet ben je aan de overkant. Maar we hebben de grootste lol en genieten er met volle teugen van.

Tip 8: De glasblazers op Murano

De glasblazer tovert een paard uit een stuk glas...

Onze Zeb heeft het er al een tijdje over: hij wil naar Murano. Dat is een ander eiland in de lagune van Venetië. Het staat bekend om zijn glasblazers.

Dus hop weer op de Vaporetto richting Murano. En daar aangekomen zien we al snel de verschillende winkels met glazen beeldjes.

Als we er daar een paar van bezocht hebben zien we een fabriekje waar glas geblazen wordt. We mogen er voor 3 Euro per persoon naar binnen om te kijken. En daar krijgen we geen spijt van.

De glasblazer is een ware kunstenaar. Met het glas uit de hete over maakt hij eerst een paar mooie vazen. Maar dan mogen we wat dichterbij komen, en tovert hij zomaar uit een stuk glas een paard tevoorschijn. Heel bijzonder om te zien.

Weer buiten bezoeken we nog meer winkeltjes en komen we bij de gezellige grachtjes van Murano. Het is hier eigenlijk zeker zo sfeervol als in Venetië, maar dan rustiger. Een heerlijk eiland.

Tip 9: Vergeet Burano niet!

Zeb en Tycho tonen hun billen op Burano

Op de weg terug naar Punta Sabbioni komen we ook nog langs de eilanden Torcello en Burano.

De eerste laten we voor wat het is, maar we stappen nog wel even uit in Burano.

Dit is helemaal een rustig, maar prachtig eiland. Vele kleurrijke huizen langs de grachtjes. De jongens vermaken zich op de bruggetjes, en wij kijken onze ogen uit.

Tip 10: Er is nog veel meer...

Na een leuke, maar vermoeiende dag nemen we de Vaporetto weer terug.

We hebben ons twee dagen prima vermaakt in Venetië, en er is ongetwijfeld nog veel meer wat leuk is voor kinderen.

Zo zijn we nog niet eens bij het park van Sint Helena geweest. En als je dan toch een museum wilt bezoeken, schijnt het Guggenheim wel leuk te zijn. En…

Eigenlijk is het de hoogste tijd dat er een boekje “Venetië voor kids” uitkomt. Maar dan moet je nog veel langer onderzoek doen in deze prachtige stad, dat gaat ons niet lukken.

Want vermoeiend is het wel, zo’n dag Venetië. Dus twee van die dagen in een week is mooi zat.

Wil je ook naar Venetië met de kinderen?

Dat is dus zeker een goed plan! Kijk dan snel naar het kindvriendelijke reisaanbod in Venetië.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)