Oostende met kinderen in de winter, ook dan is er veel te doen

De Belgische kustplaats Oostende is vooral in de zomer goed bezocht. Maar wist je de Oostende in de winter ook veel te bieden heeft? Wij namen de proef op de som.

Oostende in de winter

Wij bezochten Oostende in het laatste weekend van november om Winterijs 2014 mee te maken. Een jaarlijks terugkerend winterfestijn met schaatsbaan in de stad.

Een mooie gelegenheid om nog veel meer leuke activiteiten voor kinderen in Oostende te ontdekken .Activiteiten die zowel in de zomer als in de winter leuk zijn.

Als we aankomen in Oostende gaan we een hapje eten in het Groote Huys, een mooi restaurant met authentieke uitstraling. Er is geen speciale kinderkaart. Maar als je erom vraagt, kunnen de kinderen wel kipnuggets met frietjes krijgen.

Familiekamer in Hotel Leopold

Ontbijt bij Hotel Leopold

Tijdens ons verblijf sliepen we in Hotel Mondo, wat nu Hotel Leopold heet. Een knus hotel in het centrum van de stad.

De familiekamer heeft een aparte slaapkamer voor de kinderen. Dat vind ik persoonlijk heel fijn zodat je ‘s avonds als de kids gaan slapen lekker je eigen ding kan doen.

‘s Ochtends is er een uitgebreid ontbijt buffet met lekkere warme broodjes, vers fruit en vers beleg. Na zo’n ontbijt kunnen we er tegenaan om Oostende te gaan ontdekken.

Speeltuintje en midgetgolf in het Leopold park

Vlakbij ons hotel ligt het Leopold Park. Daar wandelen we doorheen en zien al snel een speeltuintje voor ons opdoemen. De jongens rennen er naartoe en leven zich even uit.

Al snel valt hun blik op de midgetgolfbaan die ernaast ligt. Dat vinden ze toch zo leuk, dus spelen we een potje midgetgolf.

Piraten op museumschip Mercator

We wandelen naar museumschip Mercator

We wandelen verder naar de jachthaven waar de driemaster Mercator ligt. Het schip dat in 1932 voor het eerst te water ging en gebouwd was als opleidingsschip voor de koopvaardijvloot, is sinds 1961 een museumschip.

Al is dit schip geen piratenschip, Zeb en Tycho laten hun fantasie de vrije loop en spelen al “lucht” zwaardvechtend over het dek, een zwaar gevecht tussen piraten uit. Natuurlijk willen ze ook allebei even aan het roer staan en gingen ze op zoek naar hangmatten. Gelukkig sliep de bemanning van de Mercator vroeger ook in hangmatten en waren onze kids opgewonden toen ze ze gevonden hadden.

Aan boord hangen prachtige foto’s en draaien filmpjes over dit mooie schip. Leuk om een indruk te krijgen hoe het er vroeger aan toe ging.

We binden de schaatsen onder bij Winterijs Oostende

Schaatsen bij Winterijs Oostende

Van eind november tot begin januari heeft Oostende een prachtige ijsbaan op het Wapenplein. Wij binden de schaatsen onder, die je daar kan huren, om een rondje te zwieren en zwaaien.

Voor de beginnende schaatsers is er een apart gedeelte waar ze kunnen oefenen met rekjes. Daar beginnen onze jongens, maar als ze de slag weer een beetje te pakken hebben, willen ze natuurlijk een groter rondje schaatsen.

En dat is goed mogelijk want de grote baan is maar liefst 1.000 m².De ijsbaan is geheel overdekt en is zeer sfeervol ingericht. Er zijn terrasjes waar je een hapje en drankje kan nuttigen terwijl de kinderen een rondje meedraaien in de sfeervolle carrousel. De kerstbomen vol lichtjes en het winterse decor maken het plaatje compleet. Het is hier gezellig!!

Lunchen aan zee

Voor de lunch stranden we bij restaurant Océan aan de Albert I Promenade. Het restaurant heeft prachtig zicht op stand en zee.

Het is druk in het restaurant, dat is een goed teken denk ik dan altijd. En dat klopt. Voor de kinderen is er een kindermenu. Ze eten smakelijk van spaghetti en frietjes. Wij genieten van een stukje vlees, stoofpotje en garnalenkroketten.

Stoere verhalen over Fort Napoleon

De jongens beluisteren de audio tour in Fort Napoleon

Met de gratis overzetboot varen we naar de Oost-oever. Hier ligt onder andere fort Napoleon. Een uniek vijfhoekig bouwwerk in de duinen van Oostende. Voor kinderen is er een audiorondleiding met koptelefoon en voor volwassenen is er een iPod met interessante verhalen over het fort.

Zeb (9) vond het bijzonder interessant en genoot van de verhalen die verteld werden. Met zijn vader heeft hij heerlijk rondgedwaald in het fort. Tycho (net 8) vond de geluiden en de verhalen te spannend. Na drie verhalen wilde hij niet meer. We zijn samen verder gegaan en hebben alleen rond gekeken.

Prachtige Zonsondergang aan het strand

Schaatsen bij Winterijs Oostende

En dus besluiten Tycho en ik snel richting het strand te gaan om de zon onder te zien gaan. We wandelen terug naar de boot en varen over zodat we naar het strand kunnen lopen. Vlakbij de Westerstaketsel (pier) lopen we het strand op. We zijn precies op tijd!

De zon is al prachtig rood van kleur en al snel begint ie weg te zakken. Wat is dat toch een mooi gezicht. Vooral als je zit te kijken en in de verte gezinnen ziet spelen op het strand. Weg rennen voor de golven en veel plezier maken. Prachtig!

Bezoekje aan het Noordzee Aquarium

Op zoek naar de verscholen vis

We wandelen terug naar het overzetbootje zodat we daar de andere leden van ons gezin weer zullen ontmoeten.

Daar is ook het Noordzee Aquarium. We besluiten even een kijkje te nemen. Het is een klein aquarium maar wel leuk om even een idee te hebben wat er zoal voor vissen in de Noordzee zwemmen.

Wist jij dat er zeepaardjes in de Noordzee leven en kreeften met prachtige kleuren? En ook haaien en roggen?

Ontdekken en veel lol in Explorado

Helaas is Explorado al enige jaren gesloten

Tycho laat de aarde zweven bij Explorado

Op de zondag van ons weekendje Oostende brengen we een bezoek aan Explorado. Bij Explorado leren de kinderen door middel van aanraken en testen van alles over de vier elementen water, vuur, lucht en aarde.

Het was super leuk om te zien hoe de jongens van het ene naar het andere experiment vlogen en enthousiast riepen “kijk hier mama, een zwevende bal” en “papa dit is een luchtgeweer!”.

In het cleverlab werd een demonstratie gegeven van diverse proefjes. Met een luchtpistool werden bekertjes van ons hoofd afgeschoten, er waren diverse bijzondere proefjes met vuur, zuurstof, water en kooldioxide en een spectaculaire vuur-tornado.

In Explorado kan je ook de natuurverschijnselen zelf beleven. Al was het beleven van een wind tornado in de Tornado shelter toch wel wat spannend. En het was ook wel heel vreemd om te voelen hoe de wereld kan schudden tijdens een aardbeving.

Erg leuk is de Apollo 300 simulator die je meeneemt de ruimte in naar het ISS en de planeten.

Wij hebben genoten van ons weekendje Oostende in de winter, een aanrader in deze gezellige tijd van het jaar!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)