Het Naturalis museum in Leiden. Beleef de natuur zoals Freek Vonk

Bianca en haar kinderen gingen naar het Naturalis museum in Leiden. Net als Freek Vonk gaan de kinderen hier op ontdekking en leren ze veel over de natuur.

Naturalis is leuk voor jong en oud

Vlakbij het Centraal Station in Leiden staat het Naturalis Biodiversity Centrum. Dit is dè ontmoetingsplek voor iedereen die wat wil leren over de natuur.

We zijn natuurlijk gek op de natuur en dankzij corona zijn we er ook vaak te vinden. Hoe tof is het dan om naar een museum te gaan waar je nog veel meer te weten komt?

Wij gingen op onderzoek uit en leerden een hoop over het leven, de dood maar ook over het voortplanten in de natuur en natuurlijk hebben we de levensgrote dino skeletten gezien.

Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit

Dat klinkt moeilijk maar dat is het zeker niet. Het gaat er om dat Naturalis niet alleen een museum is, maar ook onderzoek doet naar alle verschillende planten en dieren.

Wist je dat Freek Vonk werkt bij het onderzoeksinstituut van dit museum? Dankzij Freek is het museum erg populair.

Maar bij Naturalis leer je vooral alles over de natuur. Dus we gaan leren over die verschillende soorten dieren en planten die er op deze wereld leven. En dit leren we niet op een saaie manier.

We krijgen bij de entree een speurtocht mee en beleven dit museum op een hele interactieve en leuke manier. Wat fijn is met kinderen want die krijgen zo ook een hoop mee.

8 museum zalen met elk een eigen verhaal

Bij de eerste zaal zien we heel veel verschillende soorten dieren

Er zijn 8 museumzalen in Naturalis met op het moment van schrijven 41.976.261 (!) objecten in de collectie.

Vanaf de entree lopen we een route door het museum en zo komen we langs alle museumzalen waar we toffe tentoonstellingen zien. We beginnen bij “het Leven” waar we verschillende dieren, planten en landschappen zien.

De dieren die je vindt in dit museum zijn opgezet. Ze leven niet meer maar zijn bij elkaar in een grote ruimte neergezet zodat je elk dier helemaal in je op kan nemen. Van olifanten tot tropische vissen.

We hebben echt heel veel gezien. En elk dier is bijzonder en mooi om te bekijken. Dankzij de speurtocht die we bij de entree mee hebben gekregen zoeken de kinderen naar bijzondere dieren. 

Na de tentoonstelling “het Leven” Lopen we door naar de volgende zalen. Elk ervan is even mooi en vertelt een eigen verhaal. 

We gaan terug in de tijd

Wat ontzettend gaaf die skeletten van de dino's

Bij de tentoonstellingen “de vroege mens”, “de ijstijd” en de “dinotijd” gaan we terug de tijd in. We zien hoe één van de eerste mensen eruit hebben moeten zien. Deze is gereconstrueerd aan de hand van wat ze hebben opgegraven en het is erg indrukwekkend om te bekijken.

Uiteraard hadden ze nog geen kleding in die tijd, dus er werd ook wat afgegiecheld door onze dochters. 

In de zaal waar de skeletten van de dino's staan kijken we onze ogen uit. Wat ontzettend gaaf om te zien. We zien verschillende soorten dino’s en er is ook een mevrouw die de kinderen het een en ander laat zien wat met de dino’s te maken heeft.

Op het einde komen we oog in oog te staan met T-rex Trix. Zo goed neergezet met de lichten en special effects. Alsof we echt even terug in de dinotijd zijn.

Bij “de ijstijd” zien we hoe Nederland eruitzag in de ijstijd, wat er allemaal opgegraven is en hoe Nederland bedekt was met ongerepte natuur. We spotten de big five van die tijd en er zijn heel veel fossielen te bewonderen. De kinderen mogen objecten aanraken en ook op zoek naar verschillende fossielen.

De dood hoort ook bij het leven

Bij de tentoonstelling "De Dood" leer je ook over waarom de dood juist bij het leven hoort.

De zaal die als titel "De Dood" heeft is erg indrukwekkend. Het is een donkere zaal waarbij er verteld wordt over de dood. Hier leer je dat dood en leven uiteindelijk weer samen komen.

Dood doet leven en dat wordt hier uitstekend verteld. Onze kinderen vonden deze tentoonstelling ondanks dat het prachtig was opgesteld toch wat minder prettig. Dat kwam denk ik ook omdat het best donker is in deze zaal.

Je kon elkaar prima zien dat wel, maar door de donkere muren en donkerblauwe verlichting zodat de boodschap over de dood goed overkwam was het wat griezelig. 

De voortplanting in de natuur, hoe werkt dat eigenlijk?

Bij "de Verleiding" mogen de kinderen veel zelf ontdekken en doen.

In de museumzaal “de Verleiding” vind je het warenhuis vol liefde. De kinderen konden hier echt lekker even rondwandelen en veel dingen uitproberen. De natuur geeft zich hier bloot.

Toen wij iets verder het "warenhuis" in liepen kregen we ook te zien wat de natuur nodig heeft en doet om jongen te krijgen. En ook hoe de geslachtsdelen van verschillende dieren eruit zien.

Krijg je thuis al wat vragen over dit onderwerp? Dan is deze ruimte eigenlijk heel geschikt om uit te leggen waar kinderen vandaan komen. Ik deed een poging bij mijn oudste maar die wilde er nog niks van weten. 

Het is trouwens niet raar of vreemd om in deze ruimte te lopen. Als de kinderen er doorheen lopen hebben ze meestal niet eens door waar ze naar kijken. Pas als ze echt gaan lezen weten ze waar het over gaat. 

Wat een tof museum en wat hebben een hoop ontdekt

Bij "LiveScience" is ook een hoop te doen. Zoals een leuke voorstelling over een van de objecten

Buiten deze 6 zalen zijn er ook nog "De Aarde" en "LiveSience". Bij de tentoonstelling “De Aarde”  leren we alles over de aarde en wat er allemaal gebeurt op onze planeet. Hoe kwetsbaar maar ook hoe sterk de aarde is. En wat wij er natuurlijk aan kunnen doen om hier nog zo lang mogelijk van te genieten.

Bij “LiveScience” zien we wanden vol met lieveheersbeestjes maar ook andere insecten en fossielen. Hier mogen de kinderen luisteren naar een voorstelling waarbij één van de vele onderwerpen besproken wordt. Maar de kinderen mogen ook een eigen vlinder tekenen of kijken bij de onderzoekstafel waar op het moment dat wij er waren een skelet van een mammoet onderzocht werd. 

Naturalis wat ben je mooi, stoer, leerzaam en leuk. Meestal zijn wij na een uur of 2 / 3 wel een museum door maar voor Naturalis kan je gerust een hele dag uittrekken. Eigenlijk willen we snel weer eens gaan!

Ook naar dit leuke museum en op ontdekking net als Freek Vonk? Klik dan hier voor de website.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)