Montejaque, één van de witte dorpen van Andalusië

Vanuit Sevilla rijden we door de bergen naar Montejacque, één van de mooie witte dorpen van Andalusië. Deze stonden al langer op ons verlanglijstje, en nu gaan we eens kijken wat de kinderen er van vinden.

Prachtig uitzicht over het witte dorpje Montejaque

De witte dorpen in Andalusië zijn een overblijfsel van de Moren, die van de achtste tot de vijftiende eeuw dit deel van Spanje bezetten.

Toen ze uit de steden verdreven werden door de Spanjaarden, verbleven ze nog een tijdje in de bergen, waar ze deze dorpjes bouwden.

Het bekendste witte dorp is Ronda, beroemd om zijn 3 bruggen en tegenwoordig een groot toeristenoord. Wij verkiezen het veel kleinere Montejaque, even verderop.

Een prachtige route naar Montejaque

We rijden Montejaque binnen

Vanuit Sevilla rijden we het landschap van Andalusië in. Naarmate de rit vordert wordt het landschap bergachtig en de uitzichten steeds mooier.

Na anderhalf uur rijden draaien we de provinciale weg af. En nu worden het echte bergweggetjes. Zeb gaat voorin zodat hij niet wagenziek wordt, en we genieten van de mooie rit tot we plots het witte dorp Montejaque zien liggen.

We rijden door de smalle straatjes naar het adres van ons appartement. Dat valt niet mee, sommige straatjes zijn nauwelijks breder dan onze auto.

Een prachtig stekje in het dorp, of ...?

Apartementen met zwembad van Casas de Montejaque

Als we aankomen op het juiste adres, zien we al direct het zwembad dat bij de appartementen van Casas de Montejaque ligt. Wat een prachtige stek tussen de bergen! En met de leuke appartementen er mooi omheen, wat wil je nog meer?

Helaas hebben wij dus niet één van deze appartementen. In plaats daarvan worden we naar een straat iets verderop geleid, waar ons appartement zich op de eerste verdieping bevindt.

Het appartement ziet er verder prima uit. Bovendien mogen we wel van het zwembad gebruik maken. En ons stekje is dichter bij het centrale plein, wat weer een voordeel is, zo denken we dan nog...

Op ontdekkingstocht in en om het dorp

De steile straatjes van Montejaque

De volgende morgen gaan we op ontdekkingstocht in en om het dorp. We lopen terug naar waar we het dorp met de auto inkwamen. Van daar uit kan je om de berg heen wandelen, maar dat is voor onze jongens te ver. Patrick doet dat wel, maar wij kiezen dan toch voor het zwembad...

Op een andere dag wandelen we naar de andere kant van het dorp. Hier lopen de straatjes flink omhoog tegen de berg op. Als de huizen ophouden komen we bij een soort volkstuintjes. En daarna loopt er een paadje nog verder omhoog.

Uiteindelijk komen we bij een parkje met prachtig uitzicht op Montejaque en de andere kant van de berg. En prachtig plekje waar we helemaal tot rust komen.

De middeleeuwse feesten, leuk!

De nar en het draaimolentje bij het Middeleeuwse festival

Terwijl we in Montejaque zijn blijkt er een middeleeuws festival te zijn. Gedurende de hele week is er 's avonds een markt, en zijn er optredens op het plein.

Het marktje is klein maar gezellig. Er is een met de hand aangedreven mini-draaimolen en spelletjes voor de kinderen. Ook is er een valkenier, die zijn vogels over het plein laat vliegen. En er zijn ridders en een hofnar die het publiek vermaken.

Op de laatste avond worden er lichtjes langs de straten aangestoken. Zeb en Tycho mogen helpen aansteken en vinden dat helemaal geweldig. We volgen de lichtjes helemaal naar boven in het dorp, waar dan een optocht start.

Moorse buikdanseressen, vuurvreters en mannen met sabels lopen, begeleid door trommels, door het dorp naar het podium op het plein. Daar houden zij een spectaculair optreden.

De grot Cueva de la Pileta

De grot Cueva de la Pileta

Op een korte autorit van Montejaque ligt Cueva de la Pileta. Dit is een grottencomplex dat in 1905 ontdekt is door een Spaanse boer.

Nadat we onze auto geparkeerd hebben op de kleine parkeerplaats moeten we nog een flink stuk omhoog klimmen. En dat moet snel, want we lezen onderaan dat de laatste rondleiding om 13 uur begint, en dat is het al bijna.

Eenmaal boven blijken we op tijd te zijn, en we volgen de gids naar het kleine hek dat naar de grotten leidt. Eenmaal binnen mogen Zeb en Tycho allebei een lantaarn dragen, en dan dalen we verder af in de grot.

We bewonderen de stalagmieten en stalactieten, de ondergrondse meertjes en de pre-historische rotstekeningen. Voor de kinderen is het een beetje langdradig, maar ze vinden het wel interessant.

De middeleeuwse feesten, minder leuk...

En zo vliegen de dagen in Montejaque om. We vermaken ons prima, al is het jammer dat de middeleeuwse feesten pas laat in de avond op gang komen.

We hebben 's nachts dan ook nog last van geluidsoverlast, die door de week tot een uur of 3 aanhoudt.

Op vrijdag, onze laatste dag in Montejaque, wordt het allemaal minder leuk. Zeb is inmiddels ziek geworden, hij heeft buikpijn en moet spugen. Vroeg naar bed dus, maar dat wordt lastig.

Het middeleeuwse feest is immers nog in volle gang. We dekken de ramen af met dekens voor extra geluidsisolatie en zo gaat het wel, denken we. Tot om een uur of 1 het feest op het plein stopt... en in de steeg tegenover ons appartement juist losbarst.

Het geluid dat nu op ons afkomt is echt niet meer normaal. De muren staan te trillen, en we stuiteren in onze bedden. Tot maar liefst 7 uur houdt de herrie aan. Het is een groot drama.

Kortom...

Montejaque, en waarschijnlijk ook andere witte dorpen in Andalusië, zijn heel leuk om met kinderen te bezoeken. Let alleen wel op als er Middeleeuwse feesten zijn. Zorg dan dat je niet in een appartement midden in het centrum zit!

Voor meer informatie over Andalusië en de witte dorpen kijk je op onze pagina Spanje met kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)