Top 7 kinderuitjes in Antwerpen

Antwerpen is een leuke stad, lekker dichtbij, en makkelijk met de trein bereikbaar. En dit zijn de leukste kinderuitjes in Antwerpen die je niet mag missen tijdens je bezoek met je gezin aan deze gezellige stad.

1. Historisch Antwerpen

Het Steen in Antwerpen

Sommige kinderen vinden het leuk om iets van de geschiedenis te leren, anderen zullen zich snel vervelen. Maar als je naar Antwerpen gaat, dan is een bezoekje aan het eeuwenoude gebouw "Het Steen" een aanrader.

In dit gebouw zit een museum waar het verhaal over de geschiedenis van Antwerpen op een unieke manier wordt verteld. Je ontmoet modeontwerpers via een hologram of neemt plaats in een maquette... Er zijn maar liefst elf kamers waar telkens op een andere manier iets te ontdekken valt.

Vind je het leuker om echt de stad in te trekken, dan is een rondleiding door het historisch centrum echt een aanrader.

Zeker als je een gids van Experience Antwerp inhuurt. Zij kunnen prachtig en enthousiast vertellen over het Antwerpen van vroeger.

De verhalen zijn ook zeker aantrekkelijk voor kinderen. Wil je er meer over weten, kijk dan op de pagina Historisch Antwerpen met Kinderen.

2. Spookjeswandeling door de oude stad en struinen door de Ruien

Sabine in de Ruien van Antwerpen

Een spannende spooktocht door de oude stad van antwerpen met veel griezel plezier!

De gids gaat op zoek naar donkere plekjes om zijn verhalen te vertellen. Verhalen over geesten en spoken, en over Lange Wapper, de schrik van de stad. Misschien ontdek je zelf ook wel een spook…. Deze wandeling is leuk voor kinderen van 6 - 12 jaar.

Wil je met oudere kinderen een donker plekje in de stad bezoeken, dan is een begeleide wandeling door de Ruien een aanrader.

De Ruien is het uitgebreide netwerk aan gangen onder de stad waar het riool zich in bevindt. Het ontstaan van deze Ruien is een boeiend verhaal. Het waren vroeger waterwegen die door Antwerpen heen liepen. Maar die werden door de uitwerpselen van de mens zo vervuild dat de stank ondraaglijk was en er vele ziektes uitbraken. Men heeft deze waterwegen toen overkapt.

De Ruien wordt nog steeds gebruikt om het regenwater af te voeren. Gelukkig is er voor de uitwerpselen van de mens een buizensysteem gekomen waardoor dat op een andere manier afgevoerd wordt. Dit buizensysteem loopt wel door de Ruien heen.

Tijdens de wandeling hoor je het verhaal over de Ruien, maar ook vele andere anekdotes over de stad Antwerpen. Als je geluk hebt zie je nog een rat weg schieten...

3. ZOO Antwerpen

Mooie gekleurde kikker in Zoo Antwerpen

Wat is er nou leuker dan aapjes kijken?

Naast het Centraal station van Antwerpen ligt één van de oudste dierentuinen ter wereld: ZOO Antwerpen.

Deze prachtige dierentuin heeft bijna 600 diersoorten rondlopen. Waaronder ook een paar zeldzame zoals de bonobo en de Okapi.

Heel bijzonder om te zien zijn de koningspinguïns, deze kan je ook goed onder water zien zwemmen.  

Natuurlijk zijn er ook een paar speeltuintjes waar de kinderen even lekker kunnen ravotten! En voor de kleine of grote trek kan je terecht in het restaurant.

Een speeltuin in ZOO Antwerpen

4. Parken en speeltuintjes

Speeltuin in het Stadspark van Antwerpen

Antwerpen heeft een aantal leuke parken met speeltuintjes.

In Park Spoor Noord is een oud spoorwegterrein omgetoverd tot park met een leuke speeltuin en een waterspeelplek met fonteinen. Je kan hier ook lekker wat drinken op het terras van de zomerbar die open is van 1 april tot 1 oktober.

In het Stadspark is een mooie vijver, een speeltuin en een skatepark. En op de Gedempte Zuiderdokken kan ook gespeeld worden.

Verspreid door de stad kom je onderweg diverse speeltoestellen tegen.

5. Plopsa Station Antwerp

Maya, Bumba en Sabine bij Plopsa Station Antwerp

In het centraal station van Antwerpen ligt dit vrolijke overdekte attractiepark dat geschikt is voor kinderen tot een jaar of 10.

Hier ga je op Smurfenavontuur, maak je een ritje in de Bumbamolen, race je door de bochten in Suske en Wiskes Razende Race en zwaai je heen en weer als een Storm op Zee in de twister.

Tussendoor kunnen de kinderen lekker spelen in Maya's speeltuin en Willy's ballenbak voordat ze door de draaiende ton en over bewegende bruggen klauteren van de Tollembeek Tour.

Na een drankje, snack of frietjes is het tijd om te kijken wie er het beste is in het interactieve Lucky Luke Express spel. Daarna willen de kinderen vast in de Disco Cars van K3 en Wicky's Valtoren. 

Na een fotomomentje met Bumba of Maya wordt de dag afgesloten in Plopsa Station met een rondje in de Jommeke Carrousel, de Super Wings en trap je jezelf de lucht in op De Vliegende Fietsen.

6. Museum aan de Stroom (MAS)

De ingang van het Museum aan de Stroom (MAS)

Het zeer kindvriendelijke museum MAS heeft hele leuke activiteiten voor de kids.

Wat dacht je van de speurtocht van Kapitein MASsimiliaan en de vliegende Hollander. Met leuke opdrachten en weetjes! Of de MASafari, een speurtocht naar de verschillende dieren die in het museum verstopt zijn.

Voor de kleintjes van 1,5 - 3 jaar is er de speciale Buggytour Dierenpret. Onder begeleiding gaan ze op zoek naar de dieren. Raden ze de dierengeluiden en zingen ze een liedje.

En dan is er nog het kinderatalier waar je regelmatig kan schilderen, boetseren of knutselen.

Hou je niet van museums, maar wel van mooie uitzichten? Dan kan je toch naar het MAS komen en gratis de roltrappen omhoog nemen naar de bovenste verdieping. Daar heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen!

7. Chocolate Nation Museum

Een kasteel van chocolade bij Chocolate Nation

Het lekkerste uitje van Antwerpen is het museum Chocolate Nation.

Je volgt hier een route door het museum waarbij je via de audiotour uitleg krijgt over het maken van chocolade. Vanaf de cacaoboon tot de lekkerste Belgische chocolade die je in de winkel kan kopen.

Onderweg kom je een prachtig kunstwerk van chocolade tegen, kun je meedoen aan de kwis: "waar of niet waar" en mag je 10 verschillende smaken chocolade proeven.

Aan het eind is er de winkel waar je de lekkerste Belgische chocolade kan kopen om thuis nog even na te genieten...

Uit eten met kinderen

Het Elfde Gebod in Antwerpen

Uit eten met kinderen! Dan is het fijnst als er een ruimte is waar de kinderen kunnen spelen. In Antwerpen vind je dat bij Restaurant en Cafe HETGELUK. Je kan er gezonde boterhammen, verse soep en de lekkerste warme chocolademelk krijgen.

Van april tot oktober kan je op zondag meevaren met de Pannenkoekenboot. Een uur varen langs de skyline van Antwerpen en ondertussen de buiken vullen met een heerlijke pannenkoek. Dat is genieten!

Misschien niet het eerste restaurant wat je kiest met kinderen maar waar ze op zeker hun ogen uit zullen kijken is Het Elfde Gebod. Dit bar/restaurant staat helemaal vol met heilige beelden. Je weet werkelijk niet wat je ziet! En je kan er heerlijk eten! Voor de kinderen zijn er wafels, frietjes of een portie bitterballen.

Ontbijt bij Premier Suites plus Antwerpen

Tip: Premier Suites Plus Antwerpen

Fijn hotel met vriendelijk personeel met appartementen voor 4 personen. Ideaal voor gezinnen omdat er een complete keuken in zit. Met een groot tweepersoonsbed en een slaapbank voor 2 personen.

Wil je ook naar Antwerpen?

Op de website van Visit Antwerpen kun je nog veel meer tips vinden.

Kijk voor leuke kindvriendelijke hotels in Antwerpen op de volgende pagina's:


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)