Op ontdekking in Giethoorn en omgeving

De kop van Overijssel is tegenwoordig wereldberoemd vanwege Giethoorn. Maar is het er ook leuk voor kinderen? Wij gaan op ontdekking in Giethoorn en omgeving.

Wandelen in Giethoorn

In het derde weekend van Juni 2018 zijn we te gast in Villapark de Weerribben. De Weerribben, of eigenlijk Weerribben-Wieden, dat is het nationale park in de kop van Overijssel. Een gebied met veel water, waar ook Giethoorn ligt.

Dit gebied wordt sinds jaar en dag bezocht door natuurliefhebbers. Zij gaan er graag in kano’s en fluisterbootjes op uit.

Maar tegenwoordig komen er ook steeds meer buitenlandse toeristen naar Giethoorn. In “Hollands Venetië” willen zij graag zien hoe de Hollanders vroeger met en rond het water leefden.

Onze rit naar Giethoorn

Waarheen?

Met een klein beetje tegenzin nemen we Zeb en Tycho in de avond mee naar Giethoorn. Ze zijn geen liefhebbers van een stadje bekijken, als er verder niets te doen is…

Als we met de auto Giethoorn naderen, zien we plots veel mensen bij een bushalte. Hé dat is grappig, dat moeten al toeristen zijn. Die zagen we eerder nergens.

Bij het dorpje aangekomen moeten we parkeren op één van de vele betaalde parkeerplaatsen. Hier lijkt het nog niet echt op Giethoorn, maar dat verandert zodra we 100 meter verder lopen.

Drukte in het centrum van Giethoorn

Poseren bij het standbeeld van Albert Mol

Dan staan we plots in het centrum van Giethoorn. Dat is in feite één lange sloot (sommigen zeggen gracht), waar alle toeristen lopen. Het is er druk, maar niet tè druk op dit tijdstip (uurtje of 7 's avonds).

Ook wij bewonderen de leuke bruggetjes over het water. De meeste musea, fotowinkeltjes en dergelijke zijn al dicht. Maar de restaurantjes, ijssalons, en souvenirwinkeltjes brengen nog genoeg leven in de brouwerij.

Voor Zeb en Tycho is er niet veel te zien of doen. Tot we bij Villapark Giethoorn komen. Hier nemen we even een kijkje (beroepsdeformatie). Waarbij de jongens en Patrick een speeltuintje opzoeken.

Dit vakantiepark ziet er overigens heel leuk uit, met huisjes langs het water. En ook nog eens in het centrum van Giethoorn.

Afsluiten met een ijsje

Heerlijke ijsjes op het terras in Giethoorn

We wandelen verder langs de sloot in Giethoorn. Wat verder nog opvalt is de enorme hoeveelheid bootjes die hier te huur zijn. Ze liggen nu stil maar het zal behoorlijk druk zijn op het water in het hoogseizoen.

We keren weer terug langs dezelfde weg. EN als we bijna weer terug zijn stoppen we voor een lekker ijsje. Als we daar op het terras zitten zien we nog een paar lokale jongeren die in een bootje al wiet rokend tegen een toeristenbootje varen.

Al met al vinden we Giethoorn best leuk, ook met de vele winkeltjes en toeristen. Voor kinderen is er alleen niet veel te doen, en rustzoekers kunnen ook beter ergens anders terecht.

Varen bij het rustiger Kalenberg

In Kalenberg bijvoorbeeld, waar we de volgende dag naartoe gaan om een eindje te varen.

Onderweg komen we al door het mooie polderlandschap. Een prachtige omgeving ook om te fietsen of wandelen. Hier komen we onder andere ook al een mooie Tjasker molen tegen.

Tycho bestuurt het fluisterbootje in de Weerribben

Eenmaal in Kalenberg vinden we al snel de bootverhuur van Pieter Jongschaap. Na een korte uitleg kunnen we al met een fluisterbootje op weg.

Al snel bevinden we ons midden in de Weerribben. Behalve een aantal kanoërs komen we weinig mensen tegen. Des te meer rietkragen. Het aantal watervogels en andere dieren valt een beetje tegen, misschien zitten we toch teveel op een hoofdroute.

Zeb en Tycho vinden het wel leuk om even zelf te mogen varen. Met het fluisterbootje kan je ook niet zoveel fout doen. Behalve het riet in sturen, maar dat gebeurt niet. Wel haken er nog even een paar jongens in een kano bij ons aan, die even willen uitrusten.

We doen een bakkie op het terras

Na een uurtje keren we terug in de hoofdvaart van Kalenberg. Eigenlijk is dit net zo’n dorpje als Giethoorn, maar dan zonder de hordes toeristen en toeristenwinkeltjes.

Eenmaal terug bij Pieter Jongschaap genieten we van wat drinken en een appelgebakje op het terras.

Giethoorn en omgeving zijn een uniek stukje Nederland, wat je eens bezocht moet hebben. Voor kinderen is het misschien wel een beetje saai. Maar als je de wandeling, fiets- of vaartocht afwisselt met een speeltuin of activiteit zullen zij het ook kunnen waarderen.

Je bezoekt Giethoorn en omgeving het beste vanuit één van de


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)