Het Geomuseum in Faxe, terug in de tijd!

In het plaatsje Faxe op het eiland Seeland vind je het Geomuseum. Bianca wilde wel eens weten of dat hele fossielen zoeken wel leuk zou zijn voor haar dochters van 6 en 3 jaar oud.

Als de fossiel in een grote steen zit, kan je hem natuurlijk ook uithakken

Faxe staat bekend om zijn fossielen en kalkgroeve. Met de stenen die je hier vindt kan je eindeloos stoepkrijten. Dat spreekt de kinderen wel aan, en dus gaan we enthousiast op pad.

We hebben een beetje moeite om het te vinden. Als je namelijk aankomt vind je een klein gebouw naast de plaatselijke bioscoop.

Het ziet er niet uit als een museum en je vraagt je ook af waar je dan de fossielen gaat zoeken. Maar dat wordt allemaal duidelijk als je binnen bent.

Het Geomuseum, klein maar verrassend

Het skelet van de Mosasaurus

Toen wij het Geomuseum binnen kwamen stond Bo op ons te wachten, hij was onze gids en was vastberaden om alles te laten zien wat Faxe zo bijzonder maakt.

We gaan eerst terug in de tijd van de Mosasaurus. Dat is een dinosaurus die miljoenen jaren geleden in de oceaan leefde. In de tijd van de dino’s bestond de wereld grotendeels uit oceaan en deze dinosaurus vrat alles op wat er in de weg zwom.

Er hangt ook een enorm skelet van de Mosasaurus, Bo vertelde aan de kinderen dat je goed kon zien dat deze dino twee kaken had.

De andere vissen die in die tijd leefden werden levend doorgeslikt maar konden er niet meer uit zwemmen door de tweede kaak die alles netjes binnen hield.

Het uitzicht over het rif is heel mooi

Een verdieping hoger vind je de fossielen die hier in Faxe zijn gevonden. Op deze verdieping word ook gelijk duidelijk waar je die fossielen gaat zoeken.

Achter het museum ligt namelijk het enige gefossiliseerde koraalrif ter wereld. Nergens anders vind je nog een heel rif van miljoenen jaren oud met gefossiliseerd koraal. Het is echt een prachtig gezicht.

Onze gids Bo liet ons een fossiel van een dinosaurus zien die door een 8 jarig meisje gevonden is. Dat moet wel bewijzen dat iedereen een dinosaurusfossiel kan vinden in dit rif aldus Bo. Wij waren gelijk gemotiveerd om aan de slag te gaan en ook een uniek fossiel te vinden. Het liefst van een dino natuurlijk.

Na het bezoek aan het museum mochten wij dan eindelijk de fossielen gaan zoeken. Nooit gedacht dat ik daar gemotiveerd voor zou zijn trouwens.

Bo, onze gids heeft veel te vertellen over de gevonden fossielen

Fossielen zoeken in een enorm rif      

Bo legt uit welke fossielen je zou kunnen vinden

In het grote rif kan je ten alle tijden, met of zonder bezoek aan het museum, gratis fossielen zoeken. Het leukste is natuurlijk als er een gids mee gaat die je kan vertellen wat je gevonden hebt en mee helpt daar waar nodig. De gidsen zijn er in het weekend één keer per dag en in het hoogseizoen juli en augustus twee keer per dag.

Wij waren erg blij met onze gids. Hij wilde dat wij naar huis gingen met fossielen en stond open voor alle vragen die we hadden.

Vanaf het Geomuseum moet je wel 15 minuten lopen. Maar omdat het uitzicht zo mooi is , heb je dat helemaal niet in de gaten. Let wel op dat dit niet buggy-vriendelijk is. En als de zon schijnt doe dan je zonnebril op, de weerkaatsing is best fel.

De fossielen jacht

Emma heeft een mooie steen gevonden

Als je goed zoekt en goed kijkt vind je al snel een fossiel. Meestal is dit een schelpje of een krab. Maar als je geluk hebt vind je misschien wel een tand of een bot.

Alhoewel die kans steeds kleiner wordt omdat er al heel veel waardevolle fossielen gevonden zijn. Onze jongste dochter van 3 was er nog een beetje te klein voor en stopte gewoon alle mooie stenen die ze vond in een zakje.

De fossielen mag je meenemen naar huis, mits het geen waardevol fossiel is natuurlijk. Deze kan je terug verkopen aan de staat en dan ga je met een leuk zakcentje naar huis.

Wij waren natuurlijk erg gemotiveerd om een dinosaurusbot te vinden. Maar helaas, we hebben wel een krab, een mossel en een schelpje gevonden maar dat dinosaurusfossiel niet. En we hebben de stenen van Emma natuurlijk.

Deze stenen en de fossielen staan nu te pronken bij ons in de tuin. Het zijn wel fossielen van miljoenen jaren oud dat is natuurlijk heel leuk om te bewaren.

Fossielen zoeken is niet saai

Eerlijk gezegd dacht ik dat fossielen zoeken een hele saaie onderneming zou zijn. Ik zag mijzelf al lopen met een emmer en een schep op zoek naar fossielen, dat gaat een eeuwigheid duren dacht ik.

Maar het is echt heel tof om te doen. Vooral als je net geleerd hebt dat er in dit enorme rif al vele kostbare fossielen zijn ontdekt.

In het Geomuseum in Faxe vind je ook andere dinosaurus-skeletten

Bianca was op het eiland Falster in Denemarken op uitnodiging van VisitDenmark


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)