De Kleine Wildenberg: een uniek vakantieadresje vol verrassingen

Vlakbij de rivier de IJssel, op fietsafstand van de sfeervolle Hanzestad Deventer, en middenin het mooie Overijsselse Salland, vind je boerderij De Kleine Wildenberg. Een klein paradijsje, voor kinderen….èn ouders! Cindy probeerde het uit met haar gezin.

Eén van de vele lieve ezels bij De Kleine Wildenberg

Het Paasweekend staat voor de deur….en wij gaan de boer op!

Het begint eigenlijk al een beetje een traditie te worden. En we kunnen onze jongens ook geen groter plezier doen. Een weekend of vakantie op de boerderij staat met stip op nummer één!

Op Goede Vrijdag vertrekken wij ‘s middags richting het mooie Salland. Het is even zoeken naar de boerderij (manlief mist ergens een afslagje), maar uiteindelijk komen we geheel in stijl via een landweggetje het erf opgereden.

Waar is wat te doen bij De Kleine Wildenberg?

Op dat moment valt de afgelopen drukke werkweek letterlijk van mijn schouders en kom ik meteen tot rust. Het genieten gaat beginnen….

Onze jongens zien gelijk al een stuk of tien ezels in de wei staan en kunnen niet wachten om de rest van de dieren te ontmoeten.

We worden ontvangen door Margreet, die samen met haar man Lars en haar moeder Betsie de boerderij runt.

Want behalve een vakantieboerderij is De Kleine Wildenberg ook nog eens een zorgboerderij èn een vergaderlocatie met gastenkamers.

Slapen in de Boterbloem….mèt ballenbak!

Op het erf bevinden zich vier vakantiewoningen. Margreet brengt ons naar De Boterbloem, ons optrekje voor dit paasweekend. Een licht, knus en sfeervol ingericht huisje. De bedden zijn al opgemaakt en handdoeken en keukenlinnen liggen klaar.

Een leuke kinderkamer met een deuropening....
....en een raampje met plantenbak!

Boven is de slaapkamer van de jongens. Ik neem de jongste mee voor de verrassing van het weekend, want ik heb bewust van tevoren niets gezegd.

Bovenaan de trap, om de hoek, staat een tweepersoons bed. Afgescheiden door een wandje is er nog een kinderkamer. In het wandje zijn een raampje en een deurtje gemaakt. Daarachter staan twee kinderbedden tegen een muurtje. En achter dat muurtje….’Mama, een ballenbak!’

Ja, echt waar, een ballenbak in de slaapkamer. Het moet niet gekker worden!

Achter dit muurtje zit dus gewoon een ballenbak! Kijk hem trots zijn!
Ook papa moet eraan geloven!

Mijn oudste, Nick van 10, is het ballenbak-tijdperk wel een beetje gepasseerd en kiest lekker voor het grote tweepersoonsbed.

Maar de jongste, Mark van 6,  gaat natuurlijk voor de ballenbak-kamer. ‘s Ochtends vanuit je bed zó de ballenbak inrollen….wat wil een kind nog meer?

Enneh, de sterrenhemel op het schuine plafond…..die geeft ‘s avonds echt licht!

Jump!

Alle vier de vakantiewoningen hebben wel iets bijzonders. Ook is er nog een Pipowagen! Wil je meer weten over alle accommodaties en faciliteiten op De Kleine Wildenberg? Lees hier dan verder voor meer informatie:

Kennismaken met de dieren van De Kleine Wildenberg

De Kleine Wildenberg heeft een leuke speeltuin

Om half vijf verzamelen we met alle gasten in de speeltuin en krijgen we een rondleiding over de boerderij van Margreet.

Vanuit de speeltuin langs de moestuin, kruidentuin en fruitboompjes, waar je vrij uit mag plukken.

Vervolgens naar alle dieren binnen en buiten, een schuur vol met skelters, fietsjes en tractortjes, en uiteindelijk de ezelweide.

De jongens maken kennis met alle diertjes: de pony’s Roos en Desi, de varkens Annie en Jannie, de kalfjes Pien en Puk, de cavia’s Knabbel en Babbel, de konijnen Doerak en Piraat en verder nog koeien, schapen, ezels, kippen, eenden, ganzen, poezen en de boerderijhond. Wat een feest hier met zo veel verschillende dieren! En zulke leuke namen ook.

Eén van de vele fietsjes, skelters en tractortjes

Bij het kippenhok mag je trouwens elke ochtend zelf gaan kijken of ze eieren gelegd hebben. Maar dan moet je er dus wèl als de kippen bij zijn! Wij grepen helaas elke ochtend mis….

Deze eerste avond doen we makkelijk met eten en bestellen we pizza / pasta bij de plaatselijke pizzeria. Manlief gaat het eten halen, ik plof alvast op de bank neer met een wijntje. Als manlief terugkomt met de pizza’s, plukt hij gelijk de jongens uit de stal. Ik heb ze de héle middag niet meer gezien….zijn ze eigenlijk wel mee?!

Tijdens het eten zetten we gezellig een plaatje op. Een wat? Ja ècht, een plaatje! Want hier staat gewoon nog een lekker ouderwetse platenspeler en een la vol met langspeelplaten. Pure nostalgie….

Op dit veld kun je wel een balletje trappen! Ook is er een volleybalnet.
Eén van de twee lieve pony's van De Kleine Wildenberg.

De paden op, de lanen in….

En dan bedoel ik het klompenpad, wel te verstaan! Want De Kleine Wildenberg heeft gewoon een eígen klompenpad.

Margreet en Lars hebben zèlf een route uitgezet over de gehele boerderij, door het weiland, de boomgaard en een stukje bos.

Mmmm....de paashaas heeft blijkbaar óók het klompenpad gelopen.

De route is circa 1,5 km lang en is gemarkeerd met….ja, kleurrijke klompjes! 

Op zaterdag, eind van de ochtend, na een lekker ontbijt en een hele ochtend spelen in de ballenbak, de speeltuin en bij de dieren, gaan wij dit klompenpad lopen.

Meteen in de eerste klompjes zitten kleine paaseitjes. Hebben onze jongens weer mazzel! Leuk detail: die kleine paaseitjes kom je tijdens dit paasweekend óveral tegen.

Langs de route komen we ook nog voorbij een houten vlonder met een glijbaan.

Maar Mark vindt uiteindelijk de zandhoop aan het eind van de vlonder véél interessanter dan de glijbaan. Vanaf de vlonder kan hij daar zó inspringen!

Deze kabouter kwamen we onderweg tegen....
Springen is nog veel leuker dan glijden!

Kampvuurlunch met worstenbroodjes en marshmallows

Eerst hout hakken voor het kampvuur.

Tijdens de wandeling over het klompenpad hebben de jongens al wat lange, dunne takken bij elkaar gesprokkeld voor ons volgende plan: een kampvuurlunch! 

In ons huisje pak ik alles wat we nodig hebben bij elkaar in een grote tas: lucifers, koffie, thee en bekers, (worsten)broodjes en marshmallows.

De mannen gaan brandhout halen en Nick brengt het in de aanhanger van een traptractor naar de kampvuurplaats. Die is namelijk middenin het weiland!

Klein stukje lopen dus….maar hierdoor ver genoeg bij het stukje bos en de pipowagen vandaan. Veiligheid voor alles natuurlijk. En eigenlijk gewoon superleuk.

De jongens maken samen met papa het vuur aan. Dat vinden ze geweldig! Ik zorg intussen voor koffie en thee en zodra we een lekker vuurtje hebben, roosteren we lekker onze late lunch boven het kampvuur. Een heerlijk zonnetje houdt ons gezelschap.

Samen met papa een vuurtje maken.
Lekkere (worsten)broodjes roosteren boven het kampvuur.

Lekker bubbelen in het bubbelbad!

Het is inmiddels eind van de middag als we weer terug zijn bij ons huisje. Daar kleden we ons meteen om, pakken een stapel handdoeken mee en lopen via de achterdeur weer naar buiten.

Lekker bubbelen in de jacuzzi!

Daar staat namelijk op het grasveld, voor algemeen gebruik door alle vakantiegasten, een heus bubbelbad (wèl op reservering).

Even vooraf douchen bij de buitendouche en dan hup, het heerlijke warme water in en bubbelen maar! Bubbels en stroming, aan of uit, je kunt het allemaal zelf regelen. Evenals de lampjes. Ja, die zitten er óók in. Dat geeft ‘s avonds dan weer een heel leuk effect, als het donker is.

Overigens is dit bubbelbad voor de meeste gasten bij aankomst nog een complete verrassing. Hij wordt om die reden namelijk bewust niet vermeld op de website van De Kleine Wildenberg. Dus: mondje dicht! Wij hebben niets gezegd….

Na het badderen en douchen duikt manlief de keuken in, want we hebben de jongens pannenkoeken beloofd. Ook hebben we nog soep en salade en een lekker toetje. Een leuke afsluiter van een geslaagde dag dus!

Wandelen met Joris de ezel

De Paashaas heeft ons gelukkig óók op ons vakantieadres gevonden!

Eerste Paasdag beginnen we lekker en gezond met beschuit met aardbeien.

Daarna gaat manlief eerst een stuk fietsen. De omgeving van De Kleine Wildenberg leent zich namelijk perfect voor lekker fietsen èn mountainbiken en je vindt er dan ook vele mooie routes. 

Ik ga intussen met de jongens paaseieren zoeken op ons eigen terras. Gelukkig heeft de paashaas ons ook op ons vakantieadres gevonden!

Daarna willen de jongens natuurlijk nog eieren verven voor onze paasbrunch. Dit doen ze lekker buiten aan de picknicktafel.

Paaseieren verven voor de paasbrunch.

Terwijl de eieren drogen, lopen we naar de ezels. Daar treffen we Eilko, de ezelman. Die is vrijwel elke dag een paar uur aanwezig om al die lieve ezels te verzorgen.

Vandaag kon er met de ezels gewandeld worden, heeft hij ons gister verteld. Dus zijn wij er op tijd bij.

Eilko is altijd bereid met de kids op de ezel een rondje door het weiland te lopen. Maar er is ook een korte wandeling, vrijwel evenwijdig aan het klompenpad, die je zelf kunt doen, als je wilt.

Ja, dat willen wij wel! Dus mogen wij op pad met ezel Joris. Wat een lieverd is dát zeg! Nick heeft het nu nog steeds over hem.

Wandelen met Joris de ezel.
Een mooi rondje door de omgeving met de ezel.

Na de ezelwandeling is manlief inmiddels ook weer terug en ga ik de paasbrunch in elkaar flansen. In mijn automatisme heb ik hiervoor afbakbroodjes meegenomen. Maar uitgerekend óns huisje blijkt dus geen oven te hebben. Gelukkig mogen we de oven van het Peggehuis, de vergaderruimte met eigen keuken, hiervoor gebruiken. 

Ook het mooie rechthoekige paaskleed wat ik gekocht heb, terwijl we een ronde tafel hebben, zorgt voor de nodige hilariteit. Maar uiteindelijk lukt het allemaal natuurlijk en genieten we van een heerlijke paasbrunch. Of is het inmiddels paaslúnch?!

Lekker genieten van een uitgebreide paasbrunch!

Lammetjes kijken en dieren voeren

Altijd schattig....lammetjes kijken!

‘s Middags lopen we naar de nabijgelegen schapenboerderij. Hier zijn we tijdens de ezelwandeling al langs gekomen.

Daar mag je vandaag namelijk in de stal bij de schapen en lammetjes kijken. En dat hoort natuurlijk echt wel bij Pasen! Oh, wat zijn ze toch schattig!

Hierna gaan we wederom een vuurtje maken….maar dit keer gewoon op ons eigen terras! Want ieder huisje heeft namelijk ook nog eens een terrashaard.

Ik zorg voor koffie, thee en limonade met lekkere paaskoekjes en paaseitjes. 

Genieten bij de terrashaard!

En ook de resterende marshmallows worden voor de dag gehaald. Het is weer genieten in het zonnetje.

Eind van de middag, rond vijven, worden de dieren gevoerd. En kinderen die dat willen, mogen daarbij helpen.

Aangezien wij gister rond dit tijdstip net in de jacuzzi zaten, zijn onze jongens vandaag dus op zéker van de partij. En ze vinden het superleuk!

De weide met ganzen, eenden en zijdehoentjes mogen ze zelfs ín. De ganzen komen gewoon uit je hand eten en de zijdehoentjes laten zich lekker knuffelen.

Na het dieren voeren duik ik nog even met Nick de kruidentuin in. Wij gaan namelijk pasta koken. Dus wil hij graag wat verse kruiden erin! Daarna gaan we samen kokkerelen en genieten we van een heerlijke maaltijd.

De schapen voeren.
Kipknuffelen!

Film kijken tussen de dieren in de Hooibioscoop!

Film kijken op de hooistapel.

En na het eten volgt dan toch ècht wel de topper van het weekend. We gaan namelijk naar de bioscoop! Ja, echt waar. Bij De Kleine Wildenberg hebben ze namelijk iets unieks: een Hooibioscoop! 

We begeven ons naar de stal, waar door middel van een projector een film wordt afgespeeld op de stalmuur.

Zittend op de hoge stapels hooibalen en omringd door de varkens, kalfjes, kippen, konijnen en cavia’s kijken de jongens ingespannen naar een film.

Die ze zelf uit mogen kiezen trouwens. Het zijn de Smurfen geworden. Bij gebrek aan popcorn geef ik ze een paasei. De dieren kijken gezellig mee….

De dieren in de stal kijken gezellig mee!

Aangezien wij dit tripje maken ten tijde van corona, waarin de bioscopen helaas al maanden dicht zijn, is dit dus een extra bijzonder ‘uitje’ voor onze jongens. En wat geweldig bedacht van Lars en Margreet!

Als we na de film dan eíndelijk de jongens naar bed willen brengen, wordt er nèt op dat moment in het weiland achter de vakantiehuisjes een paasvuur ontstoken.

Dus hupsakee, de badjassen aan en weer naar buiten. Want dát willen we natuurlijk wel even zien. Een leuke afsluiter van dit paasweekend!

Leuk, de smurfen!

Aankomst met zon, vertrek met sneeuw!

De kippen voeren....èn aaien!

Maandagochtend, tweede paasdag. Helaas moeten we vanochtend weer vertrekken.

Dus staan de jongens om acht uur alweer in de stal, aangezien ze inmiddels weten, dat de dieren dan óók gevoerd worden. En hier willen ze dolgraag nog een keer mee helpen.

Ik ben ondertussen druk bezig met inpakken en manlief daarna met inladen. We ontbijten met de laatste restjes en dan gaan de jongens nog eenmaal afscheid nemen van alle dieren.

En geloof het of niet….we kwamen hier vrijdagmiddag aan met een stralend zonnetje. Maar als we deze maandagochtend uiteindelijk wegrijden….doen we dat met sneeuw! Tsja, april doet wat hij wil, toch?!

Ook naar De Kleine Wildenberg?

Papa, wat doe je nou weer?!

Wij hebben ons op de boerderij en directe omgeving geen moment verveeld. Wil je er toch even op uit, zeker als je langer dan een weekend verblijft, dan vind je allerlei leuke uitstapjes op onze pagina Salland met Kinderen.

Wil jij nu óók naar deze super leuke en sfeervolle boerderij op vakantie? Lees dan verder op onze pagina over De Kleine Wildenberg.

Cindy’s verblijf werd aangeboden door De Kleine Wildenberg.

De lieve pony's van De Kleine Wildenberg.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)