Actief relaxen met de kinderen in Bingen am Rhein

Aan de Rijn in Duitsland liggen verschillende mooie plaatsen. Bingen am Rhein is daar één van. Wij ontdekken er leuke plekjes met activiteiten waar je ook heerlijk kunt relaxen.

We kijken uit over de Rijn bij Burg Rheinstein

Bingen is de derde stop op onze tour door de deelstaat Hessen in Duitsland. Maar eigenlijk ligt het helemaal niet in Hessen. De Rijn is namelijk de grens tussen Hessen en Rijnland-Palts, en Bingen ligt aan de andere kant.

De regio waar Bingen in valt wordt echter de Rheinhessen genoemd. Samen met de regio’s Rheingau en de Romantischer Rhein betreft dit het grensgebied tussen beide deelstaten.

Bingen am Rhein ligt prachtig op een heuvel aan de Rijn. Met in het achterland het Binger Wald, en met in de omgeving diverse kastelen en burchten. Er moet in Bingen met kinderen dus zeker veel te doen zijn.

Ons verblijf in een prachtig vakantiehuis

Heerlijk afkoelen in het zwembad bij ons vakantiehuis

We verblijven in Bingen in een Ferienhaus Goethe hoog op de heuvel. En onze mond valt open van verbazing. Wat een enorm groot huis!

We kunnen kiezen uit 4 grote slaapkamers. Er is een enorme woonkamer, keuken, twee badkamers enzovoorts. En als klap op de vuurpijl een zwembad in de tuin. Wat een luxe!

De eigenaresse heeft de koelkast voor ons gevuld. En dus lunchen we eerst, en we nemen een duik in het zwembad voordat we op pad gaan om Bingen te verkennen.

Het heerlijke Park am Mäuseturm

Park am Mäuseturm

Als eerste dalen we de heuvel weer af richting de Rijn. We rijden over de oudste stenen brug van Duitsland over de zijrivier de Nahe, en parkeren dan de auto.

We nemen de voetgangersbrug over de treinrails en het station om aan te komen in het Park am Mäuseturm. Hier, waar ooit een groot rangeerterrein voor treinen was, is nu een mooi park voor jong en oud gecreëerd.

Het eerste wat opvalt is een mooie waterspeeltuin. Het bootst de oevers van de Rijn na. Met een speelkasteel en stromend water waar de kinderen lekker met water kunnen spelen. De ouders liggen heerlijk op een grasheuvel te relaxen.

Park am Mäuseturm, met Muizentoren op de achtergrond

Maar het park heeft veel meer. Er liggen sportvelden en een groot skatepark. En er zijn veldjes waar verschillende soorten bomen en struiken zijn geplant. Inclusief bordjes met uitleg over deze soorten.

Het is ook een park om te relaxen. Langs de Rijn en op andere plekjes zijn stoelen en ligstoelen neergezet waar je gebruik van kan maken. Of je neemt gewoon plaats in het gras natuurlijk. Er is ook nog een klein cafétje om iets te drinken of eten.

De Muizentoren zelf staat niet in het park, maar op een eiland in de Rijn. Helaas kunnen we niet bij deze historische toren komen. Bovendien staat hij op een wat ongelukkige plek, net achter het voormalige remise-gebouw.

Burg Klopp en verkenning van Bingen vanuit de lucht

Zeb kijkt door de verrekijker bij Burg Klopp

Op onze terugweg stoppen we bij een andere highlight van Bingen am Rhein: Burg Klopp. We verwachten hier eigenlijk een kassa om toegelaten te worden, maar die is er niet.

Burg Klopp blijkt tegenwoordig kantoren van de gemeente te bevatten. Je kan dus niet in de gebouwen van de burcht, maar wel gratis op het terrein komen en in de toren klimmen.

De burcht is prachtig gerestaureerd na de vele verwoestingen in de geschiedenis. En het biedt prachtige uitzichten over de stad en over de Rijn.

Er staat een Verrekijker waarin de belangrijkste monumenten van de stad getekend staan. Zo kan je precies zien waar die staan of gestaan moeten hebben. Veel van die monumenten zijn namelijk niet meer in volle glorie te bewonderen helaas.

Dineren aan de mooie Rijn-boulevard

De Rijn-boulevard voor de Vinothek

Bingen am Rhein is een toeristisch stadje, maar eigenlijk zie je daar in de stad weinig van. Er is een winkelcentrum, maar eigenlijk geen leuke pleintjes met terrasjes ofzo. Daarvoor moet je vooral aan de Rijn-boulevard zijn.

Over de gehele lengte van de Rijn-oever in Bingen strekt zich een prachtige boulevard uit. De meeste toeristen, vooral degene die via een Rijn-cruise hier komen, komen ook niet verder dan deze boulevard. Hij wordt ook Cultuur-oever (Kulturufer) genoemd, omdat je hier ook vrijwel alle cultuur vindt die Bingen te bieden heeft.

In de avond gaan we dan ook hier naartoe voor een diner bij de Vinothek. Je raadt het al: de ultieme plek om wijn te proeven.

Nu zijn wij niet van die wijn-drinkers, maar ik moet zeggen dat het wijntje dat we uitkiezen prima smaakt. De gerechten die we uitkiezen vinden de kinderen niet zo lekker. Dit is dan ook een plek die voor kinderen niet erg aan te raden is.

De wandeling langs de boulevard maakt veel goed. We bewonderen de oude kraan die hier staat, en de mooi aangelegde tuinen. De jongens hebben meer oog voor de boten die over de Rijn varen. En voor de treinen die aan de andere oever passeren. Wat enorm veel lange goederentreinen komen daar langs zeg.

Boogschieten in het Bingerwald

Tycho schiet op een vos

De volgende dag is het tijd om het achterlang van Bingen te ontdekken. En dan met name het Bingerwald. Via een lange smalle bosweg vanuit Bingen komen we aan bij Outdoorpark Lauschhütte.

Hier zijn in het bos tal van activiteiten te doen. Helaas voor Zeb en Tycho gaan we niet klimmen, dat hebben we eerder in het Werratal al gedaan. Maar er is een leuk alternatief: boogschieten.

Het bijzondere aan het boogschieten is dat we dat hier niet op één plek doen. In plaats daarvan maken we een wandeling door het bos, waarbij we op zoek moeten naar de 10 doelen om op de schieten.

Nog leuker is dat die doelen meestal geen gewone schietschijven zijn, maar levensechte dieren. Zo schieten we op een ree, een beer, een vos, enzovoorts. Het is natuurlijk niet leuk om dieren dood te schieten, maar we kunnen hierbij de jongens wel het belang van de jacht uitleggen om de natuur in stand te houden.

We lunchen in het Forsthaus Lauschhütte. Die doet ons denken aan een gezellig klein eettentje op wintersport. En het eten is er ook super-lekker.

Wandel- en Erlebnispaden

Wandelen in het Bingerwald

Het Bingerwald kent ook vele wandelpaden, wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Waarbij kinderen regelmatig op zoek kunnen naar leuke tussenstops onderweg.

Wij lopen een stukje van het Erlebnispfad Bingerwald. De Binger waldmaus leidt je daarbij langs diverse bordjes met uitleg over bomen, planten en dieren.

Op sommige punten kunnen de kinderen ook iets doen. Zo is er een klein blotevoetenpad, een hangbrug, klanksteen, enzovoorts.

Omdat we ook nog naar kasteel Rheinstein willen, besluiten we een stuk af te snijden. Dat lijkt gemakkelijk te kunnen via een pad door het bos. Maar dat pad stopt plots, zodat we zelf onze weg moeten zoeken. Een heel avontuur, maar we komen heelhuids aan.

Het prachtige kasteel Rheinstein

We poseren op het trappetje naar de Rijn-toren

Snel door naar Burg Rheinstein. Dit kasteel langs de oevers van de Rijn is één van de mooiste van de vele kastelen in deze regio.

We parkeren de auto langs de weg beneden, en moeten dan een flink eindje omhoog lopen om bij de valbrug en poort van het kasteel te komen. Daarachter is de kassa, waar we een boekje in het Nederlands kopen, plus de Castle Guide for Kids die helaas alleen in Duits of Engels te verkrijgen is.

Dat gidsje is echter wel een schot in de roos. De vleermuis Flo en de kasteelkat Pinot begeleiden de jongens door het kasteel. En er zitten kleurplaten, puzzels en dergelijke in.

We hebben ogen te kort bij zoveel moois

Hoewel Zeb en Tycho al wat ouder zijn, vinden ze het gidsje helemaal leuk.

Vooral de instructies om zelf kastelen te tekenen. Als we op het terras van het kasteel plaats nemen voor een drankje leven ze zich daar helemaal op uit.

Het kasteel zelf is ook helemaal geweldig. Ridderkamers vol harnassen en middeleeuwse wapens. En de woonverblijven van de prins en prinses. Maar ook het klimmen naar de torens, tuinen en hallen is geweldig. Met prachtige uitzichten over de Rijn. Wat een geweldige plek is dit.

Afscheid van Bingen en Duitsland in de biertuin

Lekkere Bratwurst in de Biergarten

Onze laatste avond in Bingen en Duitsland gaan we wederom naar de Rijn-boulevard. Dit keer willen de jongens echt Duits eten: braadworst dus. En dus belanden we in de Biergarten, wat niet bepaald een straf is.

Wat een geweldig, eenvoudig concept is dit toch. Het is zelfbediening, dus je moet zelf naar de buitenbar lopen om je bestelling op te geven, wat heel vlot gaat. De drankje (grote pullen op zijn Duits) neem je zelf mee, en je eten wordt aan tafel bezorgd.

Het is gezellig druk in de Biergarten. En we hebben ook weer prachtig uitzicht op de Rijn, en de jongens op de treinen aan de overkant.

We proosten op Bingen am Rhein, op Hessen en op het mooie vakantieland wat Duitsland toch is. We komen zeker nog eens terug!

Wij bezochten Bingen Am Rhein op uitnodiging van het Toeristenbureau. Wil je meer weten over deze leuke stad en zijn omgeving, kijk dan hier.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)