Herinneringen aan het Angel Art festival in Portugal

10 jaar lang vond in het Portugese binnenland het Angel Art festival plaats, later omgedoopt tot Estival da Estrela. Helaas was in 2019 de laatste versie. Wij waren er in 2014 bij, hier lees je onze belevenissen.

Opening van het kindercircus bij Angel Art

Na een leuk verblijf in Lissabon gingen we het Portugese platteland op en de bergen in, naar Dominio Vale de Mondego.

Een prachtig landgoed waar gedurende een week het Angel Art festival zou worden gehouden.

Het Angel Art festival is een vakantie en festival in één. Een week lang vertoeven in de Portugese natuur, terwijl je vermaakt wordt met optredens, workshops, en allerlei activiteiten.

Ook voor kinderen is er veel te doen, dus dat wilden we wel eens meemaken.

Een hartelijke begroeting

Het kampeerveld op het landgoed

Eenmaal aangekomen op het landgoed worden we hartelijk begroet door Karin Sligting, samen met haar man Eelco eigenaresse van het landgoed, en samen met haar broer Tom organisator van het festival.

Karin is druk met de ontvangst van alle mensen, maar neemt even de tijd om ons het één en ander uit te leggen. Dan zoeken we snel onze slaapplaatsen op, om ons te installeren.

We slapen in een grote tent, tussen verschillende andere gezinnen. Dit deel van het landgoed is ingericht als camping, compleet met douche- en toiletgebouw.

Na ons geïnstalleerd te hebben gaan we snel naar de bar op het centrale deel van het landgoed. Al snel maken de jongens hier kennis met een paar andere kinderen, en voor we het weten zijn ze verdwenen.

Gezamenlijke maaltijden in de natuur

Maaltijden in de open lucht

Zelf maken we ook kennis met andere mensen aan de bar. Andere ouders en deelnemers aan het festival, maar ook met artiesten en medewerkers. Er is eigenlijk geen onderscheid, iedereen vind het geweldig om hier te zijn.

Even later worden we allemaal aan tafel geroepen voor de maaltijd. Er staan drie enorm lange tafels opgesteld waar iedereen een plekje aan vindt. Het voorgerecht wordt uitgedeeld en de Portugese kok vertelt ondertussen wat er op het menu staat.

Zo zal het iedere dag gaan. Heerlijk in de open natuur, genieten van verrassende gerechten. Alles bereid met verse ingrediënten van het landgoed zelf.

De kinderen eten bij ons, of aan een aparte kindertafel. En uiteraard is er wel eens iets wat ze niet lusten (wat de boer niet kent…). Maar er is dan altijd wel wat anders waar ze wel van smullen, en wij ook.

De opening en eerste optredens

Het seniorenkoor van Faia bij de opening van het festival

Na de maaltijd is het tijd voor de eerste optredens. Op deze eerste avond openen Eelco, Karin en Tom de avond met een warm welkom, en zij introduceren het koor van het dorpje Faia, dat in een prachtige setting in de open lucht Portugese smartlappen brengt.

Daarna begeleidt een groep trommelaars ons richting het grote rots-theater. Daar zingt een Portugese zangeres verschillende prachtige Fado liedjes. Zeb is best wel moe, maar wil toch blijven luisteren. Hij vindt het erg mooi.

Het optreden daarna, en de DJ’s die tot diep in de nacht doorgaan maken we niet meer mee. We zoeken onze tent op voor een welverdiende nachtrust.

Workshops van Shakespeare tot Opera

Opera workshop van Evalyne Overtoom

De volgende morgen worden we rustig wakker als de zon onze tent langzaam verwarmt. We kleden ons rustig aan en wassen ons bij het toiletgebouw. En dan op naar de gezellige grote ontbijttafel.

Na het heerlijk verse ontbijt wordt er uitleg gegeven over de verschillende workshops die deze week zullen worden gehouden.

We kunnen de sonnetten van Shakespeare gaan leren, ons wagen aan diverse kunstzinnige uitingen, tot aan het zingen van Opera. Kies maar uit, voor ieder wat wils.

Ook voor de kinderen is er een programma vol workshops. Van speurtocht, tot koken, en zij zullen zich gaan voorbereiden om een heuse circusvoorstelling te gaan geven.

Voorbereiden voor de Circus-voorstelling

Het versieren van de dome oftewel circustent

Daarvoor nemen een paar medewerkers de kinderen iedere dag mee naar de Dome, waar de voorstelling later deze week zal worden gehouden.

Hier gaan ze kostuums maken, de dome inrichten, circus-acts oefenen, enzovoorts. De kinderen vinden het nog wel een beetje spannend allemaal. Maar naarmate de week vordert, worden ze steeds enthousiaster.

Ook verschillende andere kinder-workshops staan in het teken van het circus. In de voorstelling zal alles samenkomen, we zijn benieuwd…

Het prachtige landgoed, met volop ruimte om te zwemmen en te spelen

Het zwembassin op het landgoed

De verschillende workshops worden gehouden op verschillende delen van het landgoed. Zo leren we tegelijk alle uithoekjes ervan, en genieten we van de prachtige natuur.

Het mooie is ook dat je natuurlijk niet hoeft mee te doen aan alle workshops. Je kan ook gewoon genieten van de natuur, de lounge ruimtes, aan de bar, of één van de zwembaden.

Het terrein kent namelijk een kinderbad met strandje om te spelen. Maar voor grotere kinderen is er een groot bassin iets verderop. Ook een prima plek voor de tieners om te chillen. Of zich voor te bereiden op de River Hike.

Een geweldige River Hike

Patrick tijdens de River Hike

Het hoogtepunt voor de actieve deelnemer aan het Angel Art is toch wel de River Hike. Voor stoere tieners en volwassenen die het ook durven…

Op woensdagochtend staat de grote groep durfals klaar voor een wandeling naar de Romeinse brug enkele kilometers verderop. Daar worden de reserves eerst aangevuld, waarna iedereen te water gaat voor een tocht door de rivier.

Een super-uitdaging voor de tieners, die op het festival een eigen voorstelling voorbereiden. Maar ook voor de ouders die meedoen.

Zwemmend, klimmend, glibberend en glijdend over de gladde rotsen in de rivier baant de stoet zich een weg stroomafwaarts. Al snel wordt duidelijk dat dit geen tocht is om in je eentje te doen. Je hebt elkaar nodig voor de nodige fysieke en mentale steun.

Op driekwart van de tocht staan de ouders, partners en kinderen van de deelnemers te wachten om ze aan te moedigen. De vermoeidheid is op de gezichten te zien: het is duidelijk een zware tocht.

Maar de euforie is groot bij iedereen als het einde gehaald is. Hier en daar met kleine verwondingen, de ergste schade is een vinger uit de kom. Maar jong en oud kunnen terugkijken op een geweldige ervaring.

De Circus voorstelling

Zeb speelt een leeuwentemmer bij het circus

Die avond is het de beurt aan de kinderen. Na weer een heerlijke maaltijd worden alle ouders meegenomen naar de Dome. Daar staan alle circusartiesten klaar voor een prachtige voorstelling.

Er is poppenkast, een circus-directeur, acrobaten, een leeuwentemmer met leeuwen, enzovoorts. De kinderen spelen een verhaal over een weggelopen jongetje dat bij het circus komt.

Een stop-motion videootje uit één van de workshops wordt getoond, en de acrobaten slingeren aan de touwen van een andere workshop.

De kinderen maken er een mooi spektakel van en ontvangen trots het grote applaus…

Johnny Hoogovens

Iwan Dan alias Johnny Hoogovens

Enkele van de avond-voorstellingen waren ook leuk voor de kinderen. En in dat kader moet ik toch vooral even Johnny Hoogovens noemen.

Iwan Dam en Tom Sligting zetten hiermee een stukje improvisatie-theater neer waar onze kinderen het nu nog steeds over hebben.

De liedjes en grappen tussendoor sloegen in als een bom, en “Johnny op het dak” is een klassieker geworden.

Leuke workshops voor de kinderen

De workshop klimmen is favoriet bij onze jongens

Ook enkele workshops waar de kinderen van genoten hebben moet ik nog even noemen.

Wederom Iwan Dam met zijn kook-workshop. maar ook de body-percussie van Stef van Dijk was erg leuk. Hij liet onze jongens met de volwassenen lekker muziek maken door te klappen en te tikken.

Hoogtepunt voor Zeb en Tycho was natuurlijk het “Lekker in touw” klimmen met Thomas Rijniers.

Eerst knoopjes maken, met touwen elkaar optillen en in de lucht gooien. Maar dan natuurlijk het echte werk: klimmen en klauteren door de bomen op het landgoed. En dan heerlijk naar beneden tokkelen.

En toen was het alweer voorbij

Een week gaat veel te snel als je zoveel leuke dingen kan doen in een prachtige omgeving. Op zaterdag nemen we weer afscheid van onze gastvrije organisatoren Karin, Eelco en Tom.

Zowel artiesten als deelnemers hebben met volle teugen genoten, en niet voor niets kwamen velen jaarlijks terug, tot aan de laatste versie, de 10e, van het festival.

Karin en Eelco gaan het landgoed verkopen, en dus komt er een einde aan de heerlijke festivals in de Portugese natuur. Of iemand moet het idee overnemen...


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)