Bike-Hike-Paddle, actieve vakantie met het gezin in de Zweedse bossen

Wil je met de kinderen een actieve vakantie in de rustgevende Zweedse natuur beleven? Dan heeft Bike-Hike-Paddle het perfecte programma, geheel naar jullie wens.

Je eigen eten maken op een kampvuur

De prachtige provincie Värmland ligt in het Westen van Zweden, tegen de Noorse grens. En het is één groot natuurgebied, met bossen, rivieren en meren.

Dit is de perfecte plek om heerlijk tot rust te komen in de natuur. Maar ook om een actieve vakantie met het gezin in Zweden te beleven.

Daarvoor hebben 3 Nederlandse families hier de organisatie Bike-Hike-Paddle opgezet. Zij bieden hele leuke actieve vakanties aan, helemaal naar jullie wens.

3 Nederlandse families in Zweden

Vlot met huisje in Zweden

Min of meer onafhankelijk van elkaar zijn 3 gezinnen vanaf 2012 naar Zweden geëmigreerd. Om de hectiek te ontvluchten, de rust op te zoeken en om daar iets op te bouwen.

Zij bevinden zich op 3 verschillende, strategische locaties in Värmland, en besloten de krachten te bundelen.

Hierdoor kunnen zij actieve vakanties aanbieden naar ieders wens. Trekkend, fietsend of peddelend van de ene locatie naar de ander. Of juist vanuit één locatie activiteiten ondernemend.

Vrijwel alle activiteiten zijn op kinderen gericht.

Terug naar de natuur in Zweden

Wandelen met opdrachten in de Zweedse natuur

Wat is er nu leuker dan zelf vuur maken, vlotten bouwen, survivalactiviteiten enzovoort? Heerlijk in alle vrijheid in de natuur.

Kinderen vinden het fantastisch om met elkaar aan de slag te gaan. Zonder elkaar kan je immers geen vlot maken. Of een vuur of een shelter bouwen. Je hebt elkaar nodig.

Je gaat dus aan de slag met het hele gezin. Of met meerdere gezinnen bij elkaar.

Vriendjes zijn heel snel gemaakt, en de kinderen zullen nog jaren napraten over hun avonturen in Zweden.

Outdoorcampings Oldskool

Om het kampvuur bij Outdoorcamping Oldskool

Uitvalsbasis voor de activiteiten is outdoorcamping Oldskool. Hier staan ingerichte tenten die je kan huren.  Natuurlijk kun je ook met je eigen kampeermiddel komen. En er zijn 2 appartementen voor respectievelijk 4 personen en 6-8 personen te huur.

Oldskool is een overzichtelijke en gemoedelijke camping in de buurt van Höje, 15 km vanaf Munkfors. Het ligt in een bosrijke omgeving, vlakbij de rivier de Klarälven.

Voor de kleinere jeugd is hier een trampoline en wat speeltoestellen. Voor de grotere jeugd is er een volleybalveld en een gezellige vuurplek.

Omgeven door eindeloze bossen en meren is dit de perfecte
uitvalsbasis voor avontuurlijke vakanties en outdoor activiteiten.
Hier kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven.

Verschillende programma's mogelijk

Klaar om te vertrekken met de kajak.

Na aankomst bij camping Oldskool zijn er vier verschillende programma´s mogelijk. Zowel voor de gezinnen met kinderen onder de 12 als gezinnen met oudere jeugd. De programma’s kunnen eventueel nog aangepast worden met andere onderdelen, als jullie daar meer zin in hebben.

Er zijn activiteiten op en rond de camping, maar je kan ook de wildernis intrekken.

Overnachten kan ook in de Säter (blokhut), een andere locatie van Bike-Hike-Paddle dat nog meer in the middle of nowhere ligt.

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. De organisatie is heel flexibel, en de medewerkers heel geduldig. De gidsen die jullie begeleiden weten heel veel van de natuur (sporen e.d). En zijn erg op kinderen gericht.

Alles kon en niets moest, ideaal!

Leuk, zo'n activiteitenprogramma, maar we wilden liever slapen op één plek. In overleg konden we toen ook gewoon vanaf de camping de activiteiten doen.

En eenmaal ter plekke bleek dat alles kon en niets moest.

Tafeltennissen, snookeren, hout verzamelen, vuurtje stoken, het weerwolf spel, samen barbecueën, noem maar op.

Zweden is een mooi land, de dagen zijn lang, de mensen die met ons meededen waren geweldig.

We waren in principe met drie gezinnen met 8 kinderen van 10 – 18 jaar en die kinderen leerden elkaar heel goed kennen.

Ze hebben allemaal een super-vakantie gehad.

Petra Hogendoorn

Hieronder een voorbeeld van 2 programma's. Hierbij ga je waarschijnlijk met meerdere gezinnen op pad.

Actief programma met jonge kinderen (4-12 jaar)

Bij dit programma overnacht je telkens op de Camping.

Dag 1 = aankomstdag bij Camping Oldskool.

Dag 2  Deze dag begint om ongeveer 10.30. De hele dag staat in het teken van Expeditie Vikingsson!

Competitieve uitdagingen, spellen in Vikingstyle, opdrachten, escape-room kinderversie, oplossen van puzzles mb.v. het runenalfabet, schieten op het Jagerspad.  Inclusief lunch.

Dag 3 Survivalactiviteiten met een outdoorinstructeur op een prachtige locatie midden in het bos. Onderkomen bouwen, kaart en kompas lezen. Lunch: Veilig fikkie leren stoken en hamburgers bakken.... mmmm.... In de loop van de dag een bezoek aan de watervallen. (Brattfallet) .  

Aansluitend rijden jullie zelf diep het bos in. Jullie overnachten in een Säter. (een grote blokhut) Geen  stromend water, geen elektriciteit. Zomaar in the middle of nowhere…. Hoe spannend is dat?! Water uit een bron, olielampen.

Avondeten: iets makkelijks om zelf klaar te maken op open vuur.

Via een touwbrug over het water

Dag 4 Na het ontbijt rij je terug naar de basis. Vandaar gaan jullie een mooie route fietsen.

Door het bos, een stukje over de beroemde Klaralvsbanan (vroeger het oude spoorlijntje van Karlstad naar Hagfors i.v.m. de staalindustrie), door Råda en uiteindelijk langs een meertje waar jullie nog even kunnen zwemmen.

Zelf zorg je voor lunch - op de terugweg van de Säter kom je langs een supermarkt.

Dag 5 Kindervlottendag – we hebben een prachtig meer uitgekozen, waar de kinderen eindeloos kunnen lopen, voordat het diep wordt. Wel zo veilig…

Hier gaan we het vlot in elkaar zetten en daarna gaan we het vlot uitproberen. Ook nemen we kano’s en kajaks mee. Lunch: pannenkoeken bakken.

’s Middags kunnen we vissen met onze zelf gemaakte hengel. En we gaan (voor de liefhebbers) een rondje met de boot. De kinderen kunnen in de boot … en op de banaan….!

Dag 6 De dag voor het gezin zelf. Jullie hijsen je aan boord van een kano. Met de kano varen jullie een stukje de beroemde rivier "de Klarälven" af.

Onderweg is er voldoende tijd om te vissen of te zwemmen. Er zijn genoeg eilandjes of zandbanken om even aan te leggen. Zelf zorg je voor lunch. Je krijgt een kaart mee.

Dag 7 Oriëntatieloop. Met een gids lopen jullie over een schitterend parcours. Bij de bordjes met coördinaten liggen opdrachten over de natuur van Värmland. Zo gaan jullie de bossen op een heel andere manier verkennen.

Onderweg krijg je een wildernislunch. En aan het einde van de tocht, gaan jullie een welverdiend ijsje eten.

Dag 8 Helaas... het vertrek is aangebroken. Maar met een heleboel mooie herinneringen keren jullie terug naar huis.

Actief programma met tieners (vanaf 12 jaar)

Dag 1 Aankomstdag bij Camping Oldskool.

Dag 2 Het Jagerspad en aansluitend de Viking Games.

Het Jagerspad neemt je mee naar de manier van jagen in de prehistorie naar het heden... Je gaat natuurlijk zelf ook schieten.

Na een heerlijke lunch is de start van de Viking Games. Jullie gaan een aantal leuke spellen doen. Het wordt een krachtmeting tussen de Vikingen en de Noormannen. (niet verkleed ofzo hoor: geen kinderen in de stress...)

Dag 3 Kanotocht

Jullie worden naar Ekshärad gebracht. Van hier uit vaar je met de kano een stukje de beroemde rivier "de Klarälven" af.  Onderweg is er voldoende tijd om te vissen of te zwemmen. Er zijn genoeg eilandjes of zandbanken om even aan te leggen.

Zelf zorg je voor lunch. Je krijgt een kaart mee. (De tocht duurt ongeveer 3,5 uur inclusief lunch. Maar je kan er ook 6 – 7 uur over doen)

Dag 4 Overnachting op het vlot en een tiny huisje

Vandaag hijsen jullie je aan boord van een vlot, waar ook een motortje op zit. Op het dak van het tiny huisje staat een ruime slaaptent. En we hebben nog een klein slaaptentje voor 2 personen. Er is een picknickbank aanwezig.  Slaapzakken neem je zelf mee.

Zo kunnen jullie overdag 2 meren overcruisen en aansluitend een nachtje slapen op het vlot. Je krijgt een kaart mee met mooie plekjes om aan te meren.

Je zorgt zelf voor eten op de aanwezige BBQ. Na de overnachting op het vlot reizen jullie af naar een prachtig oud bos. (zie dag 5).

Met de mountainbike op pad in Zweden

Dag 5 Survival/bushcraftdag in een beschermd natuurgebied

Vandaag trek je de wandelschoenen aan en ga je diep het bos in. Daar ga je op zoek naar dierensporen, leer je kaart lezen en omgaan met een kompas, leer je vuur maken en voedsel verzamelen in de natuur.

Ook komen er een groot aantal bushcraft technieken aan bod.

Dag 6 MTB tocht – (gewone fiets met 7 versnellingen zijn er ook)

we hebben een leuke route uitgezet (vooral downhill) vanaf de basis van Outdoor Center Värmland.  Door het bos, een stukje over de beroemde Klaralvsbanan (vroeger het oude spoorlijntje van Karlstad naar Hagfors), door Råda en uiteindelijk langs een meertje waar jullie nog even kunnen zwemmen. 

Je krijgt een kaart mee en zorgt zelf voor lunch.

Dag 7 Waterfun, een fantastische dag op het water

Instructeur Sean neemt jullie mee het water op en leert jullie de fijne kneepjes van het vak. Je gaat waterskiën, boarden en aan het einde van de dag nog een paar rondjes tuben. Deze dag is inclusief lunch.

Dag 8 Helaas.... Aan alles komt een eind. Maar met een rugzak vol fantastische herinneringen keren jullie terug naar huis.

Meer Informatie?

Alle velden met een sterretje zijn verplicht

Herfst in Zweden - Värmland

Bushcraft in zweden

In de herfstvakantie van 18-10-2020 tot 25-10 2020 kun je vakantie komen vieren in de prachtige natuur van Zweden. Bike-Hike-Paddle heeft een gaaf programma samengesteld!

Logeren kan er in een huisje of appartement. Het herfstprogramma ziet er zo uit:

Zondag - aankomst bij het huisje of appartement

Maandag - De Viking Games en het Jagerspad

Dinsdag - Kanotocht

Woensdag - Oriëntatie en wildernistocht

Donderdag - MTB of fietstocht

Vrijdag - Survival en bushcraft

Zaterdag - Begeleide quadtocht

Zondag - Vertrek naar huis....helaas

Kom jij met je gezin spelen in de natuur? Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor meer informatie kun je het bovenstaande formulier invullen.


Vond je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!