Bijzondere plekjes in Småland met kinderen

Småland ken je van de IKEA. Maar het is ook een mooie regio in Zuid-Zweden. Cindy bezocht het met man en kind in 2021 en verbleef op deze bijzondere plekjes in de natuur.

Isaberg Mountain Resort

Isaberg klimpark

Isaberg is het meest zuidelijke berggebied van Zweden. Hier vind je een kleinschalig vakantiepark met legio aan activiteiten voor jong en oud.

Vooral het Bike Park vonden we geweldig. Het oefenparcours is het grootste van heel Zweden en er zijn mountainbikeroutes uitgezet in alle niveaus. Voor kinderen zijn de groene routes interessant.

Daarnaast kan je hier kanoën, klauteren in het Tree Top Adventure klimpark en spelen in de grote speeltuin. Met lekker weer kan je relaxen op het strand en zwemmen in het meer. De rodelbaan is ook heel leuk! Een week vakantie heb je hier zo gevuld!

Ciske voor de brug met zijn mountainbike

Museum of Legends

Ingang van het Sagomuseet

Småland is een land van donkere bossen en diepe meren. In dit mysterieuze landschap zijn in de loop der eeuwen tal van legendes en verhalen over trollen, reuzen en heksen ontstaan. In Ljungby krijgen deze eeuwenoude sprookjes een gezicht. Hier vind je het Museum of Legends, oftewel het Sagomuseet.

Op ludieke wijze word je door het museum geleid en ontdek je bekende en minder bekende verhalen. Onze zoon luisterde met open mond naar interessante verhalen die de gids vertelde. De wat oudere kinderen zie je soms twijfelen aan de echtheid.

Ook nieuwere sprookjes, zoals Slenderman, komen aan bod. Onze gids sprak een beetje Nederlands, maar het merendeel is wel in het Engels of het Zweeds. Toch is het museum voor gezinnen met kleine kinderen zeker een bezoekje waard.

De beleving van legendes stopt niet bij het museum. Door de hele regio heeft men meer dan 40 verhalenkastjes geplaatst. Zo kan je een route uitstippelen langs verschillende kastjes, met elk een verhaal dat hoort bij de plek waar het hangt.

Er is een Engelstalige plattegrond beschikbaar bij het museum en in ieder kastje. Je kunt ook een app downloaden met de locaties en de gesproken verhalen in het Engels.

De gids verteld een verhaal aan Ciske
Een verhalenkastje

Boerderijvakantie bij Kastebergs Gard

Ciske mag de schapen voeren bij Kastebergs Gard

Een boerderijvakantie is altijd leuk voor gezinnen. Maar ons verblijf bij Kastebergs Boerderij was een hele ervaring.

Vier generaties zijn werkzaam in dit familiebedrijf, allen met één gezamenlijke missie en dat is duurzaamheid. De varkens, koeien en andere boerderijdieren hebben enorm veel vrijheid en ruimte en worden met alle respect behandeld.

Er zijn staanplaatsen voor campers en caravans, maar je kan de boerderij ook bezoeken zonder overnachting. In de biologische shop kan je hun eigen biologische producten kopen, terwijl kinderen de schaapjes eten geven of zich vermaken in de speeltuin.

Kastebergs Farm organiseert ook met regelmaat evenementen, markten en leuke activiteiten voor jong en oud.

Agundaborg Camp and Paddle

Kanoën bij Agundaborg

Wie helemaal één wil zijn met de natuur kan terecht bij deze kleinschalige camping. Hier geen luxe faciliteiten, maar back to basics.

We kampeerden hier vlak bij een privéstrand en plonsten bij de eerste zonnestralen het meer in. Overdag kan je een bootje, kano, kajak of een sup-board huren en al peddelend de rustige omgeving ervaren.

Vanaf Agundaborg kan je tot 60 km ver kajakken. De familie Kemsley helpt je graag bij het uitstippelen van de tocht!

Het strandje bij Agundaborg

Store Mosse Nationaal Park

Geweien bekijken in bezoekerscentrum Naturum

Heb je behoefte aan wandelen, dan kan je de benenwagen nemen in Store Mosse Nationaal Park. Met 40 km aan uitgezette wandelpaden, die voeren over het veen.

In het bezoekerscentrum Naturum leerden we van alles over de natuur in het gebied. We konden geweien en verschillende soorten mossen voelen en plantjes bekijken onder de microscoop. Ook is er een overlevingshut gebouwd.

Je kan hier ook een kopje koffie drinken met een boek erbij of door de verrekijkers elanden en kraanvogels bespeuren.

Superleuk was de begeleide wandeling met sneeuwschoenen over het moeras. Dat is zeker een aanrader als je de tijd hebt. Of loop over het Trollenpad dicht bij het bezoekerscentrum.

Met sneeuwschoenen loop Ciske over het moeras
Wandelen naar het moeras in Store Mosse

Wildernest Småland

Koken op vuur bij Wildernest

Een heel gaaf buitenavontuur werd ons aangeboden door Wildernest Småland, een outdoor activiteiten bedrijf. Je kunt hier diverse tours en ervaringen boeken.

We maakten een prachtige hike naar een plek midden in het bos. Hier maakten we zelf een vuurtje en kookten in een pan boven de vlammen.

Tussen de bomen werd een boomtent opgehangen om te slapen onder de sterrenhemel. De tent is aan de bovenkant doorzichtig, maar bij slecht weer kan het afgesloten worden met een zeil.

Heerlijk om wakker te worden met de geluiden in het bos. Daarna genieten van het ontbijt wat voor ons gedekt stond op de tafel even verderop. Beter kan je de natuur van Småland niet beleven.

De boomtenten worden opgehangen

De boomtenten worden opgehangen.

Boomtent in de nacht

Boomtent bij night...

Cindy bezocht Småland op uitnodiging van Visit Smaland.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)