Met je baby in de bergen, hier moet je op letten

Ben je een liefhebber van de wintersport, of ga je graag wandelen in bergachtig gebied? Dan wil je vast ook met je baby in de bergen vertoeven. Dat kan heel goed, al moet je met een aantal zaken rekening houden.

Goed beschermd de bergen in Foto van Jenny Rollo

In de berggebieden waar je heen wilt wonen ook mensen met baby's. Er is dus geen enkel probleem om je baby mee te nemen.

Maar het bergklimaat is wel anders dan wij gewend zijn. Lees daarom onderstaande informatie zorgvuldig door.

En twijfel je of er wel geschikte accommodaties voor baby's in de bergen zijn? Kijk dan vooral eens bij het Reisaanbod.

Voorkom hoogteziekte bij je baby

Hoogteziekte ontstaat niet zozeer door het verblijf op grote hoogte, maar door te snel daarheen te gaan.

Volwassenen kunnen al boven de 2500 meter last krijgen van hoogteziekte. Veelal gebeurt dat pas veel hoger, maar het kan dus al bij deze hoogte.

Voor baby's kan je het beste een veiliger marge nemen van 2000 meter. Blijft je baby daar onder, dan is er geen enkel probleem.

Ga je wel hoger, zorg dan dat de baby ongeveer 3 dagen boven de 1000 meter is geacclimatiseerd. Kom je boven de 2500 meter, stijg dan niet meer dan 300 meter per 2 dagen. Eén dag klimmen, en dan weer een dag rust.

Hou de gezondheid in de gaten

Met de baby in de sneeuw

Over het algemeen zijn kinderen niet extra gevoelig voor hoogteziekte, maar is het voor hen wel moeilijk aan te geven dat ze zich niet lekker voelen, zeker bij baby's.

Let daarom goed op signalen als eten weigeren, hangerig zijn, meer huilen dan normaal of geïrriteerd zijn. Dit kunnen de eerste tekenen zijn dat er iets mis is.

Als de baby verkouden is zullen de klachten op hoogte ook erger worden. Een terugkeer naar het dal is meestal een zeer goede remedie. Je zal de kleine vrijwel direct zien opklaren.

Bescherming tegen de kou

Heel belangrijk in de bergen is de kleding die je voor de baby mee gaat nemen. Is je baby nog zo klein dat het in de kinderwagen ligt, dan is een warm skipakje, warme muts, handschoenen, sjaal en slofjes genoeg om met je kindje op stap te gaan.

Erg handig om je baby extra te beschermen tegen regen, sneeuw en wind is een plastic hoes met luchtgat voor over de kinderwagen. Deze kun je kopen bij babyspeciaalzaken, passend op elke kinderwagen.

Is het extreem koud en winderig, blijf dan niet te lang buiten met de baby. Bedenk dat hij of zij stil ligt of zit en daardoor extra snel koud word.

Is je kindje al wat groter en kan het al zitten of lopen, dan wil het waarschijnlijk ook wel spelen met de sneeuw. Zorg dan dat het skipakje en de handschoenen waterdicht zijn en neem warme laarzen mee.

Of juist tegen de zon

Baby in de rugdrager met kap tegen zon en regen in Oostenrijk.

De zon schijnt in de bergen door de ijle lucht feller dan in Nederland. Zowel in de zomer als in de winter ben je daardoor sneller verbrand.

Bovendien is er in de winter nog de weerkaatsing van de zon in de sneeuw.

Een zonnebril voor een baby vind je misschien wat overdreven. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat je de baby uit de zon houdt.

Bij iets oudere baby's is het verstandig om de ogen te beschermen met een goede zonnebril, tegen de schittering van de sneeuw en UV stralen.

Huidbescherming en extra drinken

Om het huidje van de baby goed te beschermen kun je deze het beste insmeren met een zonnebrandcréme factor 50. In de bergen verbrand je gemakkelijk, ook als de zon niet schijnt.

Veel voorkomend is ook een schrale huid. Regelmatig insmeren met een vette créme voorkomt dit. Vergeet daarbij ook de lippen niet, of gebruik hiervoor een speciale lippenbalsem

Wat de meeste mensen niet weten is dat je door de ijle lucht gemakkelijker kan uitdrogen. Geef je baby daarom extra drinken als je in de bergen verblijft.

Het Reisaanbod

Kijk op de pagina wintersport met baby voor accommodaties waar ook kinderopvang in de winter geregeld kan worden.

Onze favoriet, ook voor de zomer, is deze:

Babymio in de bergen

Hotel Babymio in Tirol

Hotel Babymio heeft zich speciaal gericht op ouders met baby's en jonge kinderen.

De faciliteiten zijn vooral op deze doelgroep gericht. Je kunt diverse handige artikelen gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld een kinderstoel, een buggy, een babybadje, een babyfoon, een flessenwarmer, speelgoed, een babybadjas en een magnetron. Voor zwangere vrouwen is er een zeer sfeervolle relaxruimte ingericht.

Het ligt centraal in Tirol, dichtbij St. Johann, direct aan de voet van de Wilder Kaiser. Wandelen is hier heerlijk, ook met buggy's en kleine kinderen.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)