Angers met Kinderen, prachtige stad met kasteel in het Loiredal

Als je in het prachtige Loiredal met kinderen op vakantie bent, dan mag een bezoekje aan Angers niet ontbreken. Bekijk het kasteel, ga op zoek naar vakwerkhuisjes, kom tot rust in één van de parken of bezoek pretpark Terra Botanica!

Het Kasteel van Angers aan de oever van de Main

Angers ligt in het departement Maine-et-Loire in de Loirestreek van Frankrijk op ongeveer 300 km ten zuidwesten van Parijs. De omgeving van Angers staat bekend onder de naam Anjou.

De stad ligt dus in het Loiredal en het ligt ook aan een rivier. Maar dat is niet de Loire, maar de Maine. Deze stroomt net buiten de stad in de Loire.

Langs de rivieren liggen wandel- en fietspaden door de prachtige natuur.  Dus als je uitgekeken bent in de stad, dan kan je te voet, op de fiets of in een boot of kano de omgeving gaan ontdekken.

Bezoek het kasteel van Angers

Een deel van de omwalling van het kasteel

De grootste trekpleister van Angers is natuurlijk de burcht. Het 13e eeuwse kasteel staat aan de oevers van de Maine en is gebouwd door Lodewijk IX.

Vooral de omwalling is imposant met zijn 17 torens. Daar kan je overheen wandelen en genieten van de prachtige uitzichten over de stad en de rivier.

In het kasteel kan je een bijzonder wandkleed bewonderen van maar liefst 103 meter lang.

Het Tapisserie de l'Apocalypse is het langste wandtapijt ter wereld en is gemaakt in opdracht van Lodewijk I van Anjou tussen 1373 en 1383.

Het wandtapijt Apocalyps

Op het tapijt is de Apocalyps, ook wel bekend als de "dag des oordeels", uit het Bijbelse boek de Openbaring van Johannes afgebeeld.

In de 18e en 19e eeuw werd het kasteel gebruikt als gevangenis en later als gekkenhuis. Daar heb ik niets van terug gezien tijdens ons bezoek. Maar er zijn af en toe rondleidingen in dit deel van het kasteel.

Verder staat er nog een kerk en er zijn mooie tuinen met bloeiende bloemen. Ook naast de omwalling ligt een prachtige tuin.

TIP: Tegenover het kasteel, aan de andere kant van de rivier ligt bovenop het gebouw van Theater Le Quai het restaurant La Réserve. Daar kan je heerlijk eten met uitzicht op het kasteel. Of neem alleen een drankje op het terras.

Wandel door de straatjes op zoek naar vakwerkhuisjes

Een mooi vakwerkhuisje in Angers

Als je het kasteel uitkomt en je loopt direct rechtdoor de straatjes in, dan wandel je over de kinderkopjes en kom je diverse vakwerkhuisjes tegen.

Een leuke rustige buurt om met de kinderen doorheen te wandelen richting de Katedraal Sint-Mauritius van Angers.  Vanaf de rivier is een lange trap omhoog naar de ingang. Wie is er als eerste boven?

Heb je trek gekregen, wandel dan door naar Place du Ralliement waar je diverse restaurants met terras hebt waar je wat kan eten en drinken. Aan dit plein ligt het theater, een prachtig gebouw!

Tentoonstelling van de beelden in de oude abdij Toussaint

Wandel je terug richting het kasteel, neem dan de route langs het prachtige vakwerkhuis Maison d’Adam uit 1490. In dit pand zit een hele leuke souvenierswinkel.

Vlakbij het toeristenbureau ligt de oude abdij Toussaint. Van buiten niet bijzonder, maar van binnen wel indrukwekkend met zijn glazen dak. Hier vind je een tentoonstelling van de beelden van beeldhouwer Pierre-Jean David.

Heb je weinig zin om te wandelen? Je kan ook een tour met het toeristentreintje maken langs de hoogtepunten van de stad.

Bloemenstad Angers met pretpark Terra Botanica

Terra Botanica in Angers

Wat opvalt als je door Angers loopt is de hoeveelheid bloemen die er staan. Er staan kleurrijke bloembakken verspreid door de stad en de bloembedden liggen er allemaal heel netjes verzorgd bij. De stad staat dan ook bekend als de bloemenstad.

In de stad vind je verschillende parken. Het leukste park met speeltuin voor de kinderen is park Saint Nicolas.

Het pretpark Terra Botanica past helemaal in dit plaatje. Het is een park vol prachtige planten en bomen met leuke attracties voor de kinderen.

Er is een speeltuin, je kan een boottochtje maken, je kan door de toppen van de bomen fietsen in een notendop, er zijn twee 4D films, een VR-experience, een treintje en nog veel meer.... 

Daarnaast zijn er shows met in de zomervakantie een speciale avondshow en workshops. Er zijn verschillende restaurants en snackbars voor een lekkere snack, drankje of complete maaltijd. Trek er gerust een dag voor uit als je Terra Botanica wil bezoeken.

Ontdek de omgeving en Lac de Main

Strandje bij Lac de Main

Op 30 minuten wandelen van de stad Angers ligt Lac de Main. Een heerlijke plek met een strandje waar je lekker kan zwemmen in het meer. Dichtbij het strandje staan wat speeltoestellen en je kan er een kano, sup of waterfiets huren.

Als je vanuit de stad naar het meer wandelt of fietst, dan kom je aan de rand van de stad een stukje moeras tegen waar veel waterdieren zitten. Hier spotte ik een beverrat. Kom je daar langs, let dan vooral even op!

Fiets je verder langs Lac de Main, dan kom je de Loire tegen. Sommige fietspaden zijn netjes verhard, maar er zijn ook nog veel onverharde paden. Dat maakt een fietstochtje extra leuk!

Een leuk uitje dichtbij de Loire is Climb up Angers met stoere klimmuren.

Ook een leuk tochtje vanuit Angers is naar Ile Saint Aubin. Dit eilandje in de Main is de favoriet van de locals. Als je het eilandje op wil moet je met een pontje dat met de hand getrokken wordt overvaren. Op het eiland staat een hele oude boom van 250 jaar oud en er is een gezellig café waar je een drankje of ijsje kan nuttigen.

Overnachtingstip: Camping d'Angers - Lac du Maine

De speeltuin en het zwembad van camping d'Angers - Lac du Maine

Een heerlijke plek voor gezinnen is deze prachtige groene stadscamping in het Loïredal op 10 minuten wandelen van het meer en ruim een half uur wandelen van de oude stad Angers.

De camping voelt lekker knus aan en het personeel is zeer vriendelijk en spreekt Engels.

Op de camping is een speeltuintje en een buitenbad met een peuterbad. Er staan wat strandstoelen omheen voor degene die lekker en dagje van de zon willen genieten.

Je kan er fietsen huren en verse broodjes bestellen.  Er is een mini winkeltje bij de receptie voor wat dagelijkse producten. Ook is er een restaurant,  maar die is alleen in het weekend open.

Wij sliepen in een stacaravan ( naam opzoeken) voor 4 personen.  Heel luxe met twee slaapkamers en twee badkamers. Zithoek, complete ķeuken en mooi terras erbij. Je kan er ook campingplekken en tenten huren. Sanitair gebouwen zagen er netjes verzorgt uit.

Wij bezochten Angers op uitnodiging van Huttopia en de Atlantische Loirestreek. Voor meer tips bekijk je de Atlantische Loirestreek website.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)