ouders op vakantie met 1 kind gezocht!

door Mara
(Nederland)

Over iedere doelgroep valt wel iets te vinden op internet; eenoudergezinnen, singles, seniorenvakanties, babyvakanties etc, maar nergens vind ik iets voor kinderen die "enig" kind zijn".

Natuurlijk kan een kind contact maken op vakantie met andere kinderen en vooral op een camping. Ook zelf een vriendje meenemen is een optie uiteraard. Maar hoe leuk zou het niet zijn als je van te voren weet dat er ergens op hetzelfde bungalowpark of camping nog een kindje is die enig kind is en maar al te graag contact zou willen maken bijv in de speeltuin!

Onze ervaring is dat het toch soms moeilijk is voor ons zoontje van 6 om contact te maken, omdat de andere kinderen elkaar als broertjes of zusjes al hebben en kennen.

Dus hierbij mijn oproep "zijn er andere ouders die bijv een vakantie voor ons kunnen aanbevelen.En zijn er nog meer ouders die het leuk zouden vinden om naar eenzelfde vakantiegelegenheid te gaan en de kinderen te laten spelen met elkaar. Op die manier heeft ieder zijn eigen vakantie maar als de kinderen willen hebben ze misschien gezelschap aan elkaar.

Zelf zouden we het liefst in een chalet of bungalow in een kindvriendelijk park op vakantie gaan in Nederland, Belgie of Duitsland. Maar alle ideeën zijn welkom!

Reacties op ouders op vakantie met 1 kind gezocht!

Klik hier om een reactie te geven

Jan 08, 2018

door: Sabine

Hoi Mara,

Inderdaad een vraag die ik niet vaak tegen kom.

Maar ik denk dat het niet aan enig kind hoeft te liggen als het gaat om moeilijk contact maken. Daar hebben mijn kinderen ook last van.

Wat ik dan ook vaak doe is zelf met de jongens naar een groepje kinderen lopen om onszelf voor te stellen. Dan is het eerste contact alvast gelegd.

Verder heb ik als tip om dan meer aan een camping te denken. Daar kan je ook chalets, compleet ingerichte tenten of stacaravans huren. En het publiek is vaak wat opener dan dat je naar een bungalowpark gaat. Daar zijn gezinnen vaak wat meer op privacy gesteld.

In Nederland heb je een heleboel leuke campings in het Vechtdal waar heel veel kinderen komen.

In de Belgische Ardennen zijn ook een paar leuke campings te vinden.

In Duitsland zijn ook vele campings, Ik heb een paar leuke voor je op een rij gezet op de kindvriendelijke campings in Duitsland pagina gezet.

Jan 08, 2018
dank voor je reactie
door: Mara

Hoi Sabine,

Dank voor je antwoord en sugesties. Het meelopen doe ik inderdaad al regelmatig of even op een afstandje eerst en als ik zie dat het niet lukt dat ik dan gezamelijk een gesprekje aanknoop. Ik ga de campings met interesse bekijken. Ik ben heel benieuwd of er nog meer ouders en kinderen zijn die mijn verhaal herkennen.
Bij bijvoorbeeld éénoudervakanties en groepsreizen kun je van te voren vaak al wat contact maken voor je gaat via internet. Zou misschien best leuk zijn als er enig-kind vakanties bestonden!

Jan 10, 2018
Naar de camping
door: Rianne Ketelaar

Hier ook 1 zoon van bijna 6.

Ik herken me niet in je verhaal. Komt misschien ook dat wij naar een camping gaan. En daar loopt het eigenlijk altijd vanzelf.
Inderdaad lopen we de eerste keer mee. En dan zoekt hij zelf zijn weg wel.
Op een camping loopt het allemaal wel door elkaar heen.
En dan gaan wij niet eens naar campings met veel animatie.

Groetjes Rianne

Jan 10, 2018
bedankt voor reactie
door: Mara

Hoi Rianne, Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat het dus ook wel anders kan zijn. Jou zoon maakt dus vriendjes op een camping. Dat is leuk om te lezen. Ik denk dat we misschien dan toch maar eens aan kamperen moeten gaan denken. Heb je een aanrader qua camping voor ons?

gr Mara

Jan 10, 2018
Aanraders
door: Rianne

Hoi

Wij gaan zelf graag naar Denemarken op vakantie.
Ik zou samen met je zoon kijken wat hij leuk vind. Wel of geen animatie? Zwembad?
En ook een camping zoeken die aansluit bij zijn leeftijd. Dus geen camping met veel tieners.

In Nederland is Camping Molenhof erg leuk. Of Beerze Bulten.

Groetjes Rianne

Jan 10, 2018
reactie
door: Mara

dank je voor je tips!

Jan 10, 2018
1 dochter
door: Ellen

Hier 1 dochter van 7. Ik herken me niet in je verhaal. Wij gaan altijd naar campings op vakantie met een klein aanbod aan animatie. Meestal gelijk aansluiting. Zijn naarvoostenrijk geweest, luxemburg, frankrijk, italie, was nooit een probleem

Jan 10, 2018
Een andere tip
door: Cindy de Lange-Wirds

Beste Mara, Ik zou zeker ook eens kijken bij Koe in de Kost (zeker als je liever een huisje wilt). Kleinschalig, dus niet 'overbevolkt' met kinderen, maar daardoor juíst makkelijker om contact te leggen (zowel voor de kinderen als de ouders). Wij zijn daar afgelopen meivakantie voor het eerst geweest. Ons oudste zoontje Nick (toen net zes jaar) gaat normaal gesproken nooit alleen op pad, legt vrij moeilijk contact met andere kinderen en is ook nog eens licht autistisch. Hier ging hij echter voor het eerst helemaal zèlf de hort op, hij was de hele dag buiten of druk bezig in de stal, óók samen met de andere kinderen. Ze hebben een hele leuke Facebookpagina en website, en zijn vandaag toevallig 5e geworden bij de Zoover Awards op de Vakantiebeurs voor Beste Vakantiehuisjes van Nederland. Onze twee jongens hebben daar de tijd van hun leven gehad en hebben het er tot de dag van vandaag nog steeds over. Die vakantie staat in hun geheugen gegrift en ze willen dolgraag nog een keertje terug. Onze volgende vakantie aldaar is dan ook alweer geboekt! wink-emoticon;-) Zowel op de boerderij als in de omgeving genoeg te doen en een ontzettend leuk huisje, lieve mensen en gewoon geweldig voor kinderen. Kan het je zéker aanraden met je zoontje! Het fotoboek van onze vakantie daar hebben ze ook op hun Facebookpagina geplaatst, maar dan moet je even terug scrollen naar 14 november, als je dat wilt zien. Daarmee krijg je een goed idee van een vakantie daar. Ik wens je veel succes met het maken van je keuze en hopelijk hebben jullie deze zomer een geweldige vakantie, waar het ook mag zijn....... wink-emoticon

Jan 10, 2018
dank je wel!
door: mara

Wat leuk deze reacties. Bedanktvoor jullie moeite!Ik heb hier echt wat aan. Ik ga eens kijken bij de genoemde adressen!

Jan 10, 2018
Koe in de Kost (Heeten, Overijssel)
door: Cindy

Oh ja, Mara, leuk weetje: ieder huisje heeft zijn eigen koe! ;-)

Jan 11, 2018
reactir
door: mara

Wat super schattig zeg!

Jan 20, 2018
Herkenbaar
door: Marijke

Herken het helemaal. Hier een zoon van 9 jaar alweer en is hooggevoelig. Die stapt nooit op andere kinderen af die durf dat niet. Vind dat erg lastig. Zijn ook op zoek naar een camping waar zowel binnen als buiten wat te doen is ivm Nederland raar weer. Activiteiten durf onze zoon dus ook niet aan mee te doen. Hij wilt met ons zwemmen of binnen speeltuin. Alles met ons dat is vertrouwd. Zie hem ook graag met leeftijdsgenoten spelen maar hoe?

Jan 20, 2018
Camping binnen / buiten
door: Cindy de Lange-Wirds

Beste Marijke,
Voor een camping / vakantiepark, waar zowel binnen als buiten veel te doen is en ook veel leuke uitstapjes in de omgeving bij zowel mooi als minder mooi weer, kan ik je Marveld Recreatie in Groenlo (Achterhoek) ten zeerste aanbevelen. Ons oudste (autistische) zoontje was 4,5 toen wij er waren en heeft het er tot op de dag van vandaag nog steeds over. Volgend jaar gaan we weer, maar dan in de herfst i.p.v. de zomer (hij is dan bijna 9). Voor wat betreft de aansluiting bij andere kinderen........kinderen zijn er genoeg, maar net als wij, zul je hem waarschijnlijk altijd een handje moeten helpen.

Jan 20, 2018
bedankt!
door: Mara

Dag Marijke en Cindy,

Fijn om jullie berichten te lezen. Fijn dat er mensen zijn die het herkennen. Ik zal de vakantieplek in de achterhoek eens bekijken. Ben benieuwd!

Jan 20, 2018
Keuze
door: Cindy de Lange-Wirds

Ik ben erg benieuwd, waar je uiteindelijk voor gaat kiezen Mara! Laat je het even weten? En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Jan 20, 2018
aan cindy
door: Mara

Hoi Cindy,ik vind koe in de kost erg echt emorm leuk uitzien. ziet er echt gezellig uit. Trouwens dat in Groenlo ziet er ook goed uit. mijn partner heb ik nog niet overtuigd. hij vreest n beetje dat het voor ons volwassenen wat minder biedt. we zijn in overleg ;-)

Jan 20, 2018
Marveld
door: Cindy de Lange-Wirds

Bedoelt je partner dan Marveld? Daar heb ik ook een fotoboek van wat je online in zou kunnen zien, als je wilt. Via Sabine kun je aan mijn mailadres komen.😉 Voor wat betreft Koe in de Kost: die hebben nog maar 1 huisje voor 10 dagen beschikbaar voor deze zomer! Zie hun FB-pagina.

Jan 29, 2018
Geen camping
door: Karen

Ik herken mij wel in jouw verhaal. Wij hebben 1 meisje v 9 en vinden het ook groot probleem om een juiste vakantie te boeken zodat ook zij kindjes zou leren kennen. Een camping lijkt ok maar dat ziet mijn echtgenoot echt niet zitten. Hij wil meer luxe. Ook zoeken wij de warmte en zon. Iemand tips ....

Feb 18, 2018
Tip voor zonvakantie griekenland
door: Anja

Hallo,
Leuke vraag! Zou goed zijn als alle tips voor gezinnen met 1 kind worden gebundeld.
Campings zijn prima, en wil je luxe en zon:
Tip: Paliokaliva Village, Zakynthos.
Kleinschalig parkje, heel mooi. Veel nederlandse kinderen. Door kleine schaal is er heel eeg snel contact en aansluiting,

Feb 18, 2018
dank je wel!
door: Mara

Hoi Karen en Anja, bedankt voor de tip over griekenland. Persoonlijk vindt ik het wel zeer warm in het hoogseizoen en daar zit ik qua zonervakantie toch aan vast. Heb je dit geboekt via een organisatie met ook nog soortgelijke accomodaties in andere landen?
Groetjes!

Jul 16, 2018
Tip vakantie voor enig kind
door: Maaike

Hoi Mara,
Het is een nogal wat late reactie op je vraag, maar ik kan je farmcamps van harte aanbevelen. In Nederland heb je verschillende farmcamps dus je kunt in bijna elke provincie terecht. Je kampeert daar in luxe safaritenten, met een wc in de tent. Ik heb een zoontje van 5 en ik merk dat het makkelijker voor hem is om op een relatief kleine camping contact te maken. Voor ons werken huisjes en sta caravans dus wat minder goed, maar dat kan voor iedereen weer anders zijn.
Groetjes,Maaike


Oct 05, 2018
Droomvakantie op Bonaire
door: Nancy en Dierk

Hoi! Neem een kijkje op onze website bonaire-glamping.com
Bij ons kan je perfect ook met kindje(s) verblijven ... Ons zoontje (7) is ook ter plaatse en vindt het steeds weer leuk "nieuwe" vriendjes te verwelkomen! Daar er op Bonaire enkel school is tot 12:30 is er dus steeds speeltijd in de namiddag ... Wij overnemen ook graag toezicht als de ouders een tripje alleen willen maken!

May 04, 2019
Bedankt.
door: Sanjay

Hoi Sabine, even wat anders weet niet als ik het zo mag doen maar we wilden je langs deze weg bedanken voor het hulp in het vliegtuig waar wij samen in zaten van Barcelona naar Nederland op vrijdag 3 mei 2019 toen mijn zoon moest overgeven in het vliegtuig en je mij braak zakjes aanbood en mijn vrouw een plastic zak aanbood waar zij haar kleding die met braaksel zat in kon doen. Dus bij deze Sabine Harstikke bedankt namens ons. 👍🌹

May 05, 2019
Geen dank hoor
door: Sabine

Hoi Sanjay,

Geen dank hoor, ik vond het zo vervelend voor je zoontje en jullie dat hij zo moest spugen. Ik hoop dat hij weer beter is. En anders heel veel beterschap!!

Groetjes, Sabine

Aug 01, 2019
En?
door: Cc

Hoe was jullie vakantie vorig jaar, Mara? Één van de tips geprobeerd? Wij hebben een zoon van zes die nu drie dagen op surf kamp is. Hij slaapt gewoon thuis :)

Nov 24, 2019
Vakantie 2020
door: Simone

Wij gaan dit jaar naar de leistert in roggel. Ons zoontje is dan 7 is van nov 2012

Jan 11, 2020
Herkenbaar
door: Sonja

Hoi Mara,
Herkenbaar. Wij doen altijd woningruil of woningoppas in het buitenland, en door taalbarrière moeilijk voor dochter om aansluiting te vinden met andere kinderen. Mijn man wil heel graag naar het buitenland. Nu zoeken we naar een plaats waar dichtbij een Landal park zit, waar we aan kunnen sluiten bij de animatie tegen betaling. Maar mooiste zou zijn,een gezin in de buurt, die je enigszins kent en waarbij klik is tussen de kinderen. We hebben t geprobeerd bij vrienden maar die zijn met meer dan 1 kind en willen gewoon met hun gezin zijn, wat ik ook snap. Mocht je contact willen, wat is dan de weg? Groetjes Sonja

Feb 06, 2020
herkenbaar!
door: Single moeder 1 kind

Beetje laat om te reageren :) Maar heel herkenbaar.
Mijn dochter is super-sociaal. Maar neigt naar kinderen die wat speels zijn net als zij.
Ze maakt makkelijk contact en doet altijd haar best en loopt op kinderen af. Maar het gaat vaak moeizaam. Zeker als het kinderen zijn die wat voorlijker zijn ( met ouderen broers en zussen).
Het is zo leuk als zij ook wordt benaderd om te spelen dan dat ze altijd zelf moet doen, en het is altijd zo leuk als een kind super snel wel enthousiast is. Dat zijn bijna altijd enig kinderen die net zo hunkeren als zij naar sociaal contact.
Waar we ook gaan vaak komt ze met een vriendje aanzetten die ook enig kind is. Of in een situatie vergelijkbaar met bijvoorbeeld een veel ouder of veel jonger zusje of broertje. Soms zitten we op een veldje en lukt het echt niet. Ik zoek echt naar vakantiemogelijkheden voor 1 ouder 1 kind combi's maar kan ze nergens vinden.

Feb 06, 2020
Eénouder vakantie kan een oplossing zijn
door: Sabine

Hoi Single moeder,

Bedankt voor je berichtje.

Ik vroeg me af of je misschien een éénouder vakantie ziet zitten? Er zijn wat reisorganisaties die daar gespecialiseerd in zijn. Ze zorgen dat de kinderen met elkaar in contact komen door met elkaar activiteiten te ondernemen. En ook voor de ouders is het gemakkelijk om in contact te komen met elkaar. Kijk maar eens op deze pagina met informatie hierover

Jun 28, 2020
1 kind (tiener) vakantie
door: Lot

Dag allen,
Ik ben benieuwd of er iemand tips heeft voor een vakantie en ook andere activiteiten voor enigs kind. Dochter van 14, sociaal maar maakt moeilijk contact. Het enigs kind zijn lijkt haar steeds meer dwars te gaan zitten. Ze heeft zo veel zin in vrienden te maken maar vindt dat zelf dus erg lastig. Zijn hier ouders die dat herkennen? Ouders met een kind in ongeveer dezelfde leeftijd.
Tips welkom. Zijn volgens mij geen sites voor kinderen om in contact te komen met kinderen in dezelfde situatie. Ik hoor graag.

Jun 29, 2020
Hoi Lot
door: Sabine

Is het misschien een idee om naar een camping te gaan waar ze veel voor tieners organiseren? Dan kan ze deelnemen aan activiteiten en daar andere leeftijdsgenoten ontmoeten.

Op de website heb ik een pagina met leuke tienercampings in Nederland en Europa

Jun 26, 2022
Ja, herkenbaar.
door: Lodewijk

Beste Mara,
we lopen vaak tegen hetzelfde aan als jij: komen we op een camping in Frankrijk - aanbevolen door de ANWB nota bene, 'want daar zullen wel meer Nederlandse kinderen komen' - zijn er geen kinderen van de leeftijd van onze zoon (inmiddels 14).
We houden van Frankrijk, maar Frans spreken is niet vanzelfsprekend voor kindlief. Al gaat dat soms wel met de bekende 'handen en voeten'.
Maar, Mara, om een lang verhaal kort te maken: we denken - voor alle duidelijk: bij wijze van grap - ook regelmatig: "konden we maar een vriendje 'huren' voor de vakantie.

Dec 17, 2022
basiskamp NKBV (indien het je interesse heeft)
door: MB

hoi,

Wij hebben 1 dochter en gaan altijd kamperen.
Eerst een keer Frankrijk en Italie geprobeerd, en toen meer gericht op Nederlandstalig ivm leggen van contact.

We hebben daarna 3 jaar op rij pech gehad met de leuke contacten die er ontstonden voor onze dochter (toen leeftijd 5 tot 7). Namelijk de pech dat ze pas na een paar dagen ontstonden, en dat die andere mensen dan net bijna gingen vertrekken. En dan weer een paar dagen nodig hebben om nieuwe contacten te leggen. (terwijl onze dochter op zich makkelijk contact maakt). Of dat er 2 gezinnen van een veldje vertrekken en dat er dan een tienergezin en een baby-gezinnetje voor terugkomen. Dat schoot niet op.

Toen ontdekten we de basiskampen van de NKBV (Bergsport).

Voor wie van bergwandelen houdt is dit qua gezinsvakantie een prima concept. Er wordt een veldje gereserveerd op een camping in de bergen voor ca 12 kampeerplaatsen.

Inschrijven tijdens kerst of later via de website, aanbod bij ca. 30 campings, waarbij je bij inschrijving al kan zien hoe de samenstelling van de groep tot dusver is volgestroomd qua inschrijvingen.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je met de groep op het veldje samen dingen onderneemt, wandeling, huttentocht, naar wens. Vrijblijvend, want er is niets officieel georganiseerd, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele week op de camping blijft rondhangen bij het zwembad, dus eigenlijk ook weer niet vrijblijvend :)
Dit hebben wij 2 jaar op rij gedaan en beviel ons heel goed.

Voordeel: voor de 1 of 2 weken dat je je inschrijft weet je zeker dat de anderen ook niet vertrekken. En je weet vantevoren hoe de samenstelling is qua kinderen (leeftijd, geslacht). En dat ze allemaal Nederlands spreken.

Nadeel: dit werkt natuurlijk alleen als je van actieve bergsport(lees: bergwandel)-vakanties houdt. En je moet natuurlijk wel een beetje een groepsmens zijn.

Klik hier om een reactie te geven

Doe mee en verstuur jouw bijdrage! Het is heel eenvoudig. Klik hier om naar Vakantie Vragen te gaan.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)