Kan ik met een kleuter naar Malawi?

door Digna

Ik zou graag willen weten of het te doen is om met een kind van 5 naar Malawi te reizen om daar vrienden te bezoeken en een safari te maken.

Waar moeten we aan denken, is het land veilig voor onze zoon en dat soort zaken zijn vragen waar we mee zitten.

AntwoordIk kan niet voor jullie beslissen of jullie Malawi veilig genoeg vinden om met jullie kindje van 5 naartoe te reizen. Elk persoon is anders en de één zal het waarschijnlijk waanzin vinden wat jullie willen gaan doen, en de ander zou het geweldig vinden.

Ik kan jullie wel wat informatie geven waaraan je o.a moet denken.

Malaria


In Malawi komt heel veel malaria voor. Wat ons opviel toen we in Malawi waren was dat hoe we ons ook beschermden tegen de muggen, ze prikten gewoon door onze broek heen.

Ik zou dus voor mijn kinderen op zoek gaan naar speciale kleding die ook muggenwerend is. Of ook de kleding goed inspuiten met Deet.

Malaria vormt voor kinderen, net als voor volwassenen, een bijzonder risico in de landen waar malaria voorkomt. Het spreekt dan ook vanzelf dat de algemene beschermingsmaatregelen tegen muggenbeten ook voor kinderen enorm belangrijk zijn:
  • Gebruik goede repellents (muggemelk) op basis van DEET (20%-30%)

  • Slaap onder een (liefst geïmprigneerd) muggennet

  • Draag aangepaste (bedekkende) kledij, zeker vanaf zonsondergang


In vele malarialanden zijn deze uitwendige beschermingsmaatregelen echter niet voldoende voor een doeltreffende preventie. Er dienen dan ook anti-malariapillen te worden ingenomen.

Veelal zijn de doses voor kinderen niet dezelfde als deze voor volwassenen.

Anti-malariatabletten voor volwassenen kunnen via een handig apparaatje -"pill cutter"- in 2 of in 4 worden gesneden.Er bestaan sinds kort specifieke anti-malariapillen voor kinderen.
Raadpleeg hiervoor je arts, of het reisgezondheidsadviescentrum in je buurt.

Ziekte-verschijnselen

Bij koorts moet je altijd aan malaria denken, ook als je alle mogelijke maatregelen hebt genomen (100% bescherming is nooit mogelijk, wel kun je proberen zo dicht mogelijk te komen).

Indien je kind koorts heeft die langer dan een dag duurt, zoek altijd medische hulp en laat het bloed nakijken op de aanwezigheid van malariaparasieten. Dit is een simpele test, en zelfs de meest primitieve gezondheidscentra hebben hier vaak veel ervaring mee.

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om medicatie mee te nemen vanuit Nederland om een eventuele malaria-aanval te behandelen.

Diarree


Het spreekt voor zich dat hygiëne uitermate belangrijk is. Zorg altijd voor dat je voldoende gekookt en/of gefilterd water in huis heb (een waterfilter meenemen is zeer aan te raden).

Mocht je kind toch diarree krijgen, let vooral op dat het voldoende drinkt, het liefst ook ORS (oral rehydration salt) mengsels. Kinderen drogen in de tropen veel sneller uit dan hier.

Tekenen van alarm zijn lusteloosheid, ingevallen ogen en huidplooien die niet verstrijken. Zoek in dat geval onmiddellijk medische hulp. Zoek ook hulp indien de diarree gepaard gaat met koorts en/of bloed in de ontlasting. In uitzonderlijke gevallen kan dan antibiotische behandeling nodig zijn.

Vaccinaties


Voor de reis naar Malawi zijn op het moment van schrijven de volgende inentingen e.d. noodzakelijk:


  • DTP-herhalingsinjectie (alleen als je laatste D(K)TP-injectie meer dan 10 jaar geleden is)

  • Hepatitis A-injectie (tegen geelzucht)

  • Gele koorts (Indien je uit een 'endemisch' gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor dit land)

  • Cholera (deze inenting is nooit nodig, het stempel is wél nodig en te verkrijgen bij de GGD)

  • Malaria-tabletten


Het kan zijn dat er ondertussen nog andere vaccinaties worden gegeven voor Malawi. Neem daarom altijd contact op met de GGD, arts of andere instelling die reisvaccinaties verzorgt.

Gewoon een stukje info over Malawi


Het land heeft erg te lijden van droogte (oogst na oogst mislukt) en aids. Dit maakt Malawi tot één van de armste landen ter wereld. Eigenaardig genoeg merkt men dat niet aan de bevolking: Malawi is gekend voor zijn vriendelijke en gastvrije mensen.

De toeristische slogan : "the warm heart of Africa" is dan ook niet uit de lucht gegrepen. U voelt er zich nergens onveilig en mits u zich aan bepaalde basisregels houdt kan u het land perfect en veilig individueel bereizen.

Het is onvermijdelijk om in Malawi als toerist niet als wandelende schatkist beschouwd te worden. Loop daarom niet met camera's, sieraden en geld in het zicht.

Malawi is bijna vier keer zo groot als België met ongeveer dezelfde bevolking : 10 miljoen mensen, Het Malawi meer ligt in het oosten van het land en is, net als het land zelf, langgerekt. Het meer neemt een vijfde deel van de totale oppervlakte van Malawi in beslag en het diepste punt is 785 meter.

In het zuiden ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (drieduizend meter).

Dit alles maakt van Malawi een zeer gevarieerd land met bovendien een prachtig meer met ongerepte stranden, die meer aan de Seychellen doen denken dan aan Afrika.

Malawi is geen echte top safari bestemming, maar de nabijheid van Luangwa (noord en zuid) National Park in Zambia laten een perfecte combinatie van beide toe.

Safari


Wat betreft het maken van een Safari. Je moet even goed nagaan of je met een kind van 5 mee mag op safari.

Soms geld er een minimum leeftijd van 12 of 14 jaar. En ook de hotels of lodges willen soms geen kinderen toelaten.

Misschien weten jullie vrienden hier meer vanaf??

Wil je meer info hierover, dan kan je het ook uit laten zoeken door reisbureaus die gespecialiseerd zijn in reizen naar Malawi.

Ik weet dat dit veel informatie is waarvan je snel zal denken, moet ik dit mijn kind allemaal aandoen??? Maar jullie gaan misschien wel logeren in huis bij vrienden. En daarom is de hygiëne beter, waardoor je minder kans hebt om ziek te worden.

Het beste advies is, volg je gevoel!! Heb je erg veel twijfels, dan is de vakantie gedoemd te mislukken!! Heb je er helemaal zin in, dan vooral doen!!

Klik hier om te reageren

Doe mee en verstuur jouw bijdrage! Het is heel eenvoudig. Klik hier om naar Vakantie Vragen te gaan.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)