De grotten van Baume-les-Messiers, op ontdekking onder de grond

Door: Ellen Kock

In de Franse Jura vind je een prachtig landschap, boven de grond maar ook eronder. Ellen bezocht de Grotten van Baume-les-Messiers met haar kinderen en ze keken hun ogen uit.

Ellen met haar kinderen in de grotten van Baume-les-Messiers

De grotten van Baume-les-Messiers liggen in het hart van de Jura. Ze liggen in een prachtige vallei bij een dorp met dezelfde naam.

De grotten zijn in de prehistorie ontstaan en bewoond, maar werden pas in de 17e eeuw door monnikken van de plaatselijke abdij herontdekt.

In de verschillende oorlogen zijn de grotten gebruikt als schuilplaats door de lokale bevolking. Maar pas in 1807 werden ze toegankelijk voor het publiek.

Aangetrokken door de mooie plaatjes van de grotten zelf èn van de omgeving gaan we op pad vanaf ons vakantieadres camping Le Fayolan.

Een geweldige rit naar de grotten

De vallei van Jura met omliggende kliffen

De grotten zijn met de auto gemakkelijk te bereiken via het dorp Baume-les-Messiers. En de rit er naartoe is al een avontuur op zich.

Je komt van bovenaf aanrijden met een prachtig uitzicht over de vallei en de omliggende kliffen. We zijn uitgestapt om te genieten van dit indrukwekkende uitzicht. Wat een prachtig begin van deze dag!

Vanaf de kliffen volgen we de haarspeldbochten naar het dorp beneden in de vallei. Een mooi dorp, dat zien we nu al, maar we rijden door naar de grotten die een stukje buiten het dorp liggen.

We dalen af naar een wondere wereld

Poseren in de Grotten van Baume les Messiers

Eenmaal aangekomen bij de grotten, betalen we bij de kassa en krijgen we een rondleiding. Hierbij krijg je allerlei interessante feiten en legendes over de grotten te horen.

Maar let op: zorg dat je de Nederlandse vertaling op de telefoon hebt door middel van een QR-code die je bij de kassa verkrijgt. Wij hadden die niet en misten zo een deel van de verhalen.

Toch was er genoeg wat we wel begrepen. Zo leerden we veel over de archeologische vondsten. Heel bijzonder om te zien hoe onze voorouders duizenden jaren geleden hebben geleefd.

Onze kinderen kijken hun ogen uit

De belichtte grotten van Jura

De grotten bestaan uit diverse prachtige "kamers", ieder met een eigen thema. Het meest bijzondere vonden wij de muziekzaal. Met de mooie muziek en de lichtshow.

Via bijzondere ondergrondse gangen gaan we in een magische sfeer van kamer naar kamer. De kinderen kijken hun ogen uit, luisterend naar de uitleg hoe in duizenden jaren het kalksteen in allerlei vormen gevormd is.

We passeren indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en ondergrondse rivieren. Ondertussen spotten we diverse vleermuizen en vlo-kreeften, waarvan er veel in de grotten leven.

De watervallen Cascade des Tufs

De drooggevallen watervallen Cascade des Tufs

Als we weer boven de grond komen gaan we naar de andere attractie van Baume-les-Messiers: de watervallen Cascade des Tufs. Tuf is de benaming van het kalksteen waarover het water al duizenden jaren valt.

Maar we hebben pech, want toen wij er waren, stond de waterval droog. In de zomer valt hier altijd al minder water, maar na een lange droogte is er helemaal geen water te zien.

Maar zelfs dan is het een pareltje om te zien.Je ziet aan de vorm van de rotsen en de begroeiing hoe het water normaal naar beneden komt.

Het is sowieso een aanrader om hier door de vallei te wandelen. Je hebt prachtig uitzicht op de kliffen en over de rivier de Seille.

De kinderen bekijken hoe de Cascade des Tufs eruitziet als er wel water is

Het leuke dorpje Baume-les-Messiers met de abdij

Klooster 'The Abbaye of Baume les Messieurs'. Foto van Jean Marc Baudet

Voordat we weer terug gaan bezoeken we het dorpje Baume-les-Messiers. We wandelen even door het pittoreske dorpje en gaan dan op zoek naar een leuk terrasje.

We eten wat bij één van de vele restaurants. Wij nemen een lokaal gerecht, maar die zijn aan de kinderen niet besteed. Ook de lokale comté kaas en de Jura wijn krijgen een scheef gezicht van ze, maar gelukkig is er ook patat.

Het dorp staat ook bekend om zijn oude klooster uit de zevende eeuw, waar we ook even een kijkje nemen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke uitstapjes mogelijk in de Jura. Lees er meer over op onze pagina over de Jura met Kinderen of op de website nl.montagnes-du-jura.fr

Een lekker ijsje eten bij de grotten

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)