De Coronatijd in Frankrijk bij het Nederlandse Domaine Les Escaliers

Het voorjaar van 2020 is voor iedereen een vervelende periode. Maar hoe beleef je de Coronatijd in Frankrijk als je een Domaine runt? Lees de pandemie door de ogen van Ilse en Coen van Les Escaliers de La Combe in Frankrijk.

Het virus lijkt ver weg

In beweging blijven terwijl we afwachten

Wat overal op de wereld begon met indrukwekkende 'ver van m'n bed'-beelden uit China, kwam razendsnel naar Europa.  Het coronatijdperk maakte zijn entree, of je het nou wil of niet.

In Frankrijk, waar wij al jarenlang wonen en werken, wordt in eerste instantie nog redelijk afwachtend gereageerd, ik herinner me een wetenschapper op de televisie die ons geruststelde; 'We moeten niet vergeten dat dit in mei alweer achter de rug is!' Fijn, dat stelt gerust.

Begin maart gaat alles in een stroomversnelling. De eerste scholen worden gesloten in een regio ten noorden van Parijs en in heel Frankrijk kunnen geen grote evenementen meer plaatsvinden. Het concert van Christophe Mae in Toulouse wordt geannuleerd en we hadden ons nog wel zo verheugd op dit uitje!

Le Confinement klinkt zo sympathiek...

De scholen gaan vervolgens in heel Frankrijk dicht en voor we het weten wordt 'le confinement' ingevoerd. Binnen de kortste tijd is dit het meest gebruikte woord van Frankrijk ; het klinkt gelukkig een stuk sympathieker dan 'lockdown'.

Maar hoe sympathiek 'confinement' ook klinkt, de naleving is heel strikt. Alleen de deur uit met een verklaring waarom je je op straat begeeft, wandelen of joggen binnen een straal van 1km van je huis.

Er zijn flinke boetes als je je niet aan de regels houdt. Maar in tijden van nood zijn Fransen gehoorzaam en wij dus ook.

Vermaak op ons eigen terrein

Vermaak op eigen terrein, lekker BBQ

En dus volgt een tijd dat we ons vermaken in het vertrouwde Les Escaliers de La Combe. Het weer is fantastisch, we hebben plek in overvloed en tijd voor elkaar.

We gaan 'met vakantie' in onze eigen accommodaties, openen het zwembad, en besluiten extra klussen aan te pakken om ons 'domaine' nog fraaier te maken voor de zomer.

Enerzijds dus veel energie en optimisme, maar anderzijds de donkere schaduw van het mislukken van het toeristisch seizoen.

Er komt geen reservering meer binnen. We proberen, met wisselend succes, onze bestaande reserveringen vast te houden. Maar het is totaal onduidelijk hoe de ontwikkelingen verder gaan en wanneer we Les Escaliers kunnen openen.

Een nieuw initiatief

In tijden van nood leer je je vrienden kennen! Al gauw is er druk onderling contact met een aantal collega-ondernemers in Zuid-Frankrijk. Allemaal Nederlanders met een vergelijkbaar vakantiedomein.

We delen informatie en helpen elkaar. Al heel snel volgt het plan om een gezamenlijke site op te zetten. In het Frans, want we willen allemaal beter bekend worden op de Franse markt. En in het Nederlands, want ook in Nederland en Vlaanderen staan we samen sterker!

De site wordt in no-time opgezet en wordt inmiddels goed bezocht : Les Petites Perles. Een Facebookpagina en Instagram mogen natuurlijk niet ontbreken!

De druk neemt toe...

Waar we nog redelijk relaxed aan de 'confinement' begonnen, neemt de druk toe. Wekenlang geen school voor de kinderen, geen gezelligheid van gasten in de meivakantie, de onzekerheid over de komende zomer… het duurt lang… en we hebben onze ups en downs.

Half mei gaat ' le confinement' over in 'le déconfinement' (weer een mooi woord, we zouden niet weten hoe je dat moet vertalen. Versoepeling, noemen we het in Nederland) en gaan we weer meer naar buiten.

Wat zijn we blij dat we op de 'campagne' wonen. Want met de uitgestrekte natuur, de zeeën van ruimte en de altijd frisse lucht is het zelfs in deze bijzondere tijden prima uit te houden !

Frankrijk gaat weer open, of toch niet?

Mooie safaritenten bij Les Escaliers

Gelukkig valt dan op 28 mei het verlossende woord: de Franse regering kondigt aan dat Frankrijk zijn grenzen openstelt voor toeristen uit heel Europa. Opluchting alom: we kunnen onze Nederlandse en Belgische gasten deze zomer gewoon gaan verwelkomen!

Enkele boekingen komen weer binnen, maar dan zorgt Mark Rutte op 3 juni voor een onaangename verrassing! Tijdens een persconferentie presenteert hij een lijstje met vakantielanden waar Nederlanders naar toe mogen… zonder Frankrijk erop! De groepsapp van Les Petites Perles ontploft van verbazing en ontzetting : hoe is dit nu weer mogelijk?!

De lucht is weer geklaard en het lijkt er nu toch echt op dat het seizoen kan beginnen. Een bijzonder seizoen, dat staat vast! We gaan proberen de opgelopen schade te beperken en doen flink ons best om onze accommodaties goed te verhuren, want er is nog plaats.

Wie heeft nog zin in één of twee weken zon, natuur, fun en lekker eten in Zuid-Frankrijk?!?!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)