Schwäbische Alb met kinderen, sprookjeskasteel, Romeinen en zwempret

Minder bekend, maar oh zo mooi. De Schwäbische Alb is een heerlijke regio in Duitsland om met de kinderen op vakantie te gaan.

Tijdens een wandeling in de Swabische Alb komen we prachtige plekjes in de natuur tegen

In het zuiden van Duitsland, ten oosten van het Zwarte Woud ligt het middelgebergte de Schwäbische Alb. Een prachtig gebied met bergtoppen tussen de 600 en 1000 meter.

In deze regio, ook wel Schwaben, of in het Nederlands Zwaben genoemd, kun je lekker wandelend of op de fiets de natuur in trekken. Maar je kan er ook sprookjesachtige kastelen ontdekken. En lekker zwemmen. 

Wij brachten een bliksembezoek aan de regio Zollernalb in de Schwäbische Alb met onze kinderen om onderstaande uitstapjes te maken.

Burg Hohenzollern, prachtig sprookjeskasteel

Burg Hohenzollern op de berg

Als je met de auto van Hechingen naar Bisingen rijdt zie je pronkend boven op de berg Burg Hohenzollern liggen. Het is een plaatje om naar te kijken en we worden dan ook zeer nieuwsgierig naar dit kasteel.

Burg Hohenzollern is in de vroege Middeleeuwen gebouwd en na vernietiging in de latere Middeleeuwen herbouwd. Maar helaas werd de burcht opnieuw vernietigd, en bleef er een ruïne over.

Begin 19e eeuw besloot Prins Frederik Willem IV van Pruisen het kasteel opnieuw op te bouwen. Het is nu één van de mooiste neo-gotische kastelen van Duitsland.

Vanaf parkeerplaats 1 is er een voetpad omhoog naar het kasteel. Een pittige klim omhoog van een klein half uurtje. Wij parkeren op p2 waarvandaan een shuttlebus omhoog rijdt.

Het kanon op de binnenplaats van het kasteel

Via de Eagle' Gate kom je binnen. Maar dan moet je nog een paar rotondes wandelen voordat je bij de Gate tower komt die toegang geeft tot de binnenplaats. Een gezellige plek met een biergarten, restaurant, winkeltje en een stoer kanon.

Hier vind je ook de toegang tot het kasteel, de kerk en de schatkamer. Het is een aanrader om het kasteel van binnen te bekijken. de sjiek gedekte tafel, kroonluchters,  prachtige muurschilderingen en de kroon in de schatkamer zullen ook op de kinderen indruk maken!

Via de spannende Kazematten wandel je naar de weg om het kasteel.  Daar vind je torentjes, beelden en geniet je van prachtige uitzichten!

Mooie wandeltocht Traufgang Zollernburg-Panorama.

Onderweg komen we dit bankje tegen waar we kunnen genieten van het uitzicht op Burg Hohenzollern

Heb je na het bezoek aan Burg Hohenzollern nog niet genoeg van dit kasteel, dan kan je een prachtige wandeling maken in de omgeving. De wandeling Traufgang Zollernburg-Panorama is in totaal 16 km. Maar je kan natuurlijk ook een klein stukje doen.

Wij kozen voor een wandeling van 4,5 km met als startpunt Berghotel Zollersteighof. Daar stond gids Monika op ons te wachten om ons te begeleiden naar het beste uitzichtpunt op het kasteel.

Daarna maakten we met ons viertjes het rondje af waarbij we meerdere keren getrakteerd werden op prachtige uitzichten. Aan het einde vlogen nog twee roofvogels boven ons hoofd. Prachtig!!

Deze 4,5 km is een prachtig rondje voor gezinnen. Let wel op, de afgronden zijn niet afgezet. Dus hou rennende kids wel in de gaten. Niet geschikt voor buggy's of kinderwagens.

Na afloop hebben wij heerlijk geluncht bij Berghotel Zollersteighof.

Zwemmen in Badkap Albstadt

Zwemmen bij Badkap Albstadt

Tijdens de wandeling stond er veel wind. We waren dus best een beetje koud geworden. In het zwembad Badkap Albstadt gingen we opwarmen.

Zwembad Badkap is een avontuurlijk zwembad met sauna. Het heeft een golfslagbad, diverse kleinere baden binnen en een groot buitenbad. Daarnaast is er een wildwaterbaan en drie verschillende uitdagende glijbanen.

Onze jongens worden helemaal blij van de wildwaterbaan. En terwijl zij daar lekker bezig zijn gaan Patrick en ik het sauna landschap bekijken.

Dat ziet er heel netjes uit met verschillende sauna's, een buitenbad en diverse relax-ruimtes binnen en buiten in de natuur. En wat het relaxen nog prettiger maakt, het uitzicht is echt geweldig!

Het Romeinse openluchtmuseum in Stein-Hechlingen

In het Romeinse openluchtmuseum in Stein-Hechlingen kunnen kids ook spelen

Toen we onderweg waren naar ons hotel in Stein zagen we dat daar om de hoek een openluchtmuseum zat. Het Romeinse openluchtmuseum in Stein-Hechlingen is een archeologische site.

De funderingen van een Romeinse nederzetting zijn hier blootgelegd, en deels gereconstrueerd tot complete gebouwen. Je leert hier alles van de Romeinse leefwijze en architectuur.

Patrick en Zeb zijn nieuwsgierig en brengen een bezoek. En dat was zeer de moeite waard.

Onze keuze: Hotel Lamm

speeltuintje naast hotel Lamm

Hotel Lamm is een fijn onderkomen met mooie verzorgde kamers.

De familiekamer heeft 1 deur naar een halletje. Daar heb je toegang tot twee slaapkamers. Erg handig, je kan de deuren dus sluiten zodat je echt afgesloten van de kinderen ligt. Maar je kan de deuren ook open houden als je dat prettiger vindt.

Vanaf het terras heb je zicht op een speeltuintje.

Wij verbleven er op basis van Half Pension. Ontbijt en diner zijn lekker.

Wij waren in de Schwäbische Alb op uitnodiging van de regio Zollernalb. Bekijk hun website voor meer leuke activiteiten voor kids in deze regio.


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)