De ijsgrot Eisriesenwelt: een cool avontuur voor de kinderen

In het Salzburgerland vind je de grootste ijsgrot ter wereld: de Eisriesenwelt. Zeker ook voor kinderen een heel cool uitstapje. Maar je moet er wèl wat voor over hebben.

Daar is 'ie dan eindelijk....de ingang van de ijsgrot!

Op de eerste plaats: maak niet de fout, die de meeste mensen maken, door te denken dat dit een perfect ‘slecht weer’ uitstapje is. Waarom niet? Dat zal ik je vertellen….

Vanaf de kassa / informatiecentrum (tip: boek vóóraf online!) begint de tocht met een wandeling van circa 20 minuten... bergopwaarts!

Dan kom je aan bij de kabelbaan, die je binnen een paar minuten pijlsnel nog een stuk verder omhoog brengt. Voordat je erover na kunt denken, ben je er al!

Op dit punt vind je een restaurant voor als je op de heen- of terugweg iets zou willen nuttigen.

Het uitzicht vanaf de ingang van de ijsgrot

Maar hierna volgt nóg een wandeling van circa 20 minuten... bergopwaarts! Fijn als het dus lekker en vooral helder weer is. Dan blijf je droog en kun je onderweg ook nog eens genieten van al die prachtige vergezichten. 

Daarnaast ben je dan alvast lekker opgewarmd, voordat je de ijsgrot ingaat….want daar ligt de temperatuur continue rond het vriespunt. Hier wil je dus ècht niet nat geregend naar binnen gaan!

Omkleden? Lange broeken trokken wij al aan bij de auto. En we waren niet de enigen! Erg leuk schouwspel, al die omkleedsessies in de kofferbakken op de parkeerplaats. Vesten en jassen trokken wij pas aan bij de ingang van de ijsgrot. Daar vind je nog een soort van kleedruimte, en toiletten!

En hierna ga je pas daadwerkelijk de ijsgrot in. Onder begeleiding van een gids (Duits- of Engelstalig mag je zelf kiezen), die je voorziet van een carbidlampje. Houd rekening met de enorme windvlaag, veroorzaakt door de stroming van warme en koude lucht, zodra de deur naar de grot toe opengaat. Bereid je kinderen hier op voor! 

Met slechts een carbid lampje ga je op pad door de ijsgrot
De gids schijnt bij waar nodig

Eenmaal binnen, blijkt al deze moeite gelukkig niet voor niets te zijn geweest. Want hier loop je werkelijk door een ondergronds paradijsje, een waar spektakel van prachtige ijssculpturen en bevroren meren.

Bij diverse sculpturen zorgt de gids voor extra verlichting, zodat je alles nog beter kunt zien en de kleuren nog mooier tot hun recht komen. Het geheel heeft een magisch sfeertje en voor de kinderen is dit één groot ‘cool’ avontuur.

Voor dit avontuur moet je ook ín de grot nog eens 750 traptreden op en weer 750 traptreden af. Zodra je weer buiten staat, kun je gelijk al wat laagjes uittrekken. Als je dus bij lekker weer gaat tenminste. Dan kun je meteen weer opwarmen….en aan dezelfde wandeling bergáfwaarts beginnen!

Het mag inmiddels duidelijk zijn, dat stevige wandelschoenen een ‘must’ zijn voor dit uitstapje. En persoonlijk zou ik hier met kinderen onder de vijf jaar niet aan beginnen. Mijn jongens (9 en bijna 6) vonden het in ieder geval geweldig!

Eén kleine kanttekening: het is niet toegestaan in de grot te fotograferen. Afbeeldingen kun je gratis downloaden van hun website. Voor het schrijven van dit artikel is voor mij een uitzondering gemaakt.

Prachtig licht en kleuren in de ijsgrot

Overtuigd?!

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijke vakantie in het mooie Salzburgerland? Lees dan verder op onze pagina Salzburgerland met Kinderen voor nog meer informatie en leuke accommodaties.

Dit uitstapje kreeg Cindy aangeboden van het Salzburgerland State Board of Tourism. Wil je weten welke uitstapjes Cindy nog meer gemaakt heeft in het Salzburgerland? Die lees je hier!


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)