Een leuke tussenstop in de Vogezen op weg naar Zuid-Frankrijk

Een rit in de zomer naar Zuid-Frankrijk is met kinderen een hele opgave. Wij maakten daarom een tussenstop in de Vogezen met leuke uitstapjes.

Leuk watervalletje in de Vogezen

Vrijdag 13 juli 2012 zijn we vertrokken richting Frankrijk voor onze vakantie in de Ardèche.

Een lange rit, die we opsplitsen in 2 stukken. Eerst reizen we zo’n 600 kilometer en verblijven dan twee nachten in een oud klooster in de Vogezen.

We vertrekken vrijdag stipt om 8 uur. Het regent en dat blijft het ook zo’n beetje de hele weg naar de Vogezen doen. De rit gaat voorspoedig. We hebben wat korte files, maar die waren gelukkig allemaal zo voorbij.

Overnachten in een oud klooster

Het kerkje bij het klooster van Droiteval

Rond een uurtje of 3 arriveren we in Claudon in een prachtig gebied van de lage Vogezen. Daar maken we gebruik van een chambre ‘d hotel in het oude klooster.

Het is een bijzondere plek met een oude kerk en een groot gebouw dat vroeger dienst deed als klooster. Het ligt midden in een bosrijk gebied met een meertje op nog geen 200 meter lopen.

Helaas begint het al snel te regenen en dat blijft het ook doen. We vermaken ons met spelletjes spelen en schuiven met etenstijd aan bij de table d’hote. Dat was wel even wennen. Vooraf vis, daar houden wij allemaal zo van… haha. En dat hebben de jongens ook behoorlijk duidelijk gemaakt. Daarna een bloemkoolschotel en een toetje.

Er was nog een andere gast en verder zaten eigenaresse Mirjam, haar partner en de mevrouw die haar in de zomer komt helpen ook aan tafel. Helemaal op ons gemak voelden we ons niet. De jongens waren best luidruchtig en ik had het idee dat ze dat vervelend vonden.

Na het eten wordt het toch nog droog en maken we buiten nog een korte wandeling.

Oude wissels bij een klein stationnetje

Zeb en Tycho bedienen de wissels bij het station van Bains-les-Bains

De volgende dag is het 14 juli. De feestdag van Frankrijk.

Eerst maken we een wandeling rondom de chambre d’hote. We lopen naar een grot met watervalletje en Mariabeeld en bekijken een oud altaar op een heuvel.

Daarna besluiten we om te kijken of we met een treintje meekunnen in Bains-les-Bains. Helaas zien we ‘m precies vertrekken als we er aankomen.

Maar voor Zeb en Tycho is het toch een belevenis om het oude station te bekijken en een stukje over een oud spoor te wandelen waar ook nog eens ouderwetse wissels staan die je met de hand kan bedienen. Dat proberen we dus even uit.

Quatorze Juillet in Plombières les Bains

Zeb en Patrick poseren in Plombières-les-Bains

Dan gaan we een bezoekje brengen aan het stadje Plombiéres-les-Bains. Een prachtig stadje met mooie gebouwen en een parkje met een miniatuur stadje en minigolfbanen.

Wij hopen dat daar ook wat festiviteiten zijn in verband met 14 juli. We zien wel wat paardenkoetsen rondrijden met mensen in klederdracht. En er is een optreden van de plaatselijke fanfare. Maar verder zijn de belangrijkste festiviteiten ‘s avonds. Dan is er een groot vuur en een bal.

Wij maken een rondrit met een toeristen treintje door het stadje en dwalen er wat door de straatjes. Het is hier niet erg levendig. En dat terwijl het weekend is, zomer, en ook nog eens de nationale feestdag.

Dan rijden we terug naar Claudon. ‘s Avonds kijken we de film Ice Age en dan gaan we snel slapen. Morgen rijden we verder naar de Ardèche.

We hebben een paar leuke dagen gehad bij deze tussenstop in de Vogezen. Wel kan je hier beter naartoe gaan voor de natuur, dan voor de levendige dorpjes.

Zoek je ook een tussenstop in de Vogezen?

Kijk dan eens op dit kaartje of je wat leuks kan vinden:

Booking.com

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)