Het Spoorwegmuseum in Odense, paradijs voor trein-fans

We hebben met onze trein-fans al heel wat gezien. Maar misschien wel het leukste treinen-uitje voor kinderen is toch wel het spoorwegmuseum in Odense. Cindy doet er verslag van.

Deze wagen kom je niet meer tegen op het spoor

Odense, op het eiland Funen, is de geboortestad van de beroemde schrijver Hans Christian Andersen. Alles in deze stad zou Hans Christian Andersen ademen, zeggen ze!

Het oude centrum hebben wij echter niet bereikt, omdat Odense plat lag van de werkzaamheden. Onze jongens kon dat echter niet zo veel schelen.

Zij kwamen helemaal niet voor de sprookjesschrijver, zij kwamen voor de treinen! De treinen van het Spoorwegmuseum in Odense.

Stempels verzamelen

Stempels verzamelen voor de button

De jongens kregen bij binnenkomst een paspoort. Hierin konden ze vier stempels verzamelen van landen, waar ze naartoe ‘reisden’ met de trein.

Als ze na afloop konden aantonen, dat ze overal ‘geweest’ waren en dus vier stempels hadden, mochten ze een button van één van die landen uitkiezen. Erg leuk, dit hebben we natuurlijk gedaan.

En met een stoere conducteurspet uit het winkeltje was het avontuur compleet: met de pet op begonnen ze aan hun ‘reis door het museum’!

Hele grote en hele kleine treinen

Ik wil conducteur worden

Een héél leuk museum, waar veel grote (stoom)locomotieven en treintoestellen te zien zijn. Maar ook modelspoorbanen met kleine treintjes.

Er is ook een speciaal kindertreinstation om te spelen. Dit bevindt zich op de bovenverdieping en is vooral leuk voor de allerkleinsten.

Zéker het nieuwe ‘Compartment of dreams’ moet je niet overslaan: dit betreft twee wat modernere rijtuigen van onder andere Wagon Lits, de zogenaamde slaaptreinen. Je kunt de rijtuigen helemaal doorlopen (waarin van alles te zien is) om vervolgens te eindigen op een terras bij de Eiffeltoren. Erg leuk nagemaakt!

Treinen om mee te spelen

In de ‘picknickhoek’ (heel gebruikelijk in Denemarken) staan ook nog treinbanen om mee te spelen, van hout en van Duplo (tja, je bent in Denemarken of je bent het niet!).

En ja, je eigen lunch meenemen is in Denemarken heel normaal. Je hoeft dus niet verplicht ter plaatse iets te kopen. Erg gezinsvriendelijk, die Denen!

Speelplaats en minitrein buiten

Jippie, we zitten in de trein!

Buiten het museum is ook nog een leuke speelplaats, met een speeltoestel in (uiteraard) de vorm van een trein.

Een heel origineel ding, maar een klein glijbaantje aan de zijkant zou toch nog wel erg wenselijk zijn voor de kleinere kinderen. De twee glijbanen, die er nu zijn, zijn voor de allerkleinsten echt nog te hoog, te breed en te snel. Onze jongste kon er dan ook helaas niet vanaf……

Dit werd gelukkig echter helemaal goedgemaakt door de minitrein, waarmee je ieder uur een rondritje over het museumterrein kon maken. Dit hebben onze jongens dan ook zoveel mogelijk gedaan, want dat vonden ze natuurlijk superleuk!

Een beetje moe maar voldaan leverden de jongens hun paspoort weer in. Ze kozen hun button uit, en zo konden we helemaal blij weer terug naar ons vakantiehuis.

Voor meer informatie kijk je op de website van Deense Spoorwegmuseum.

Cindy heeft het museum bezocht tijdens haar meivakantie in Denemarken in samenwerking met Visit Denmark.

Machinist worden is ook wel erg gaaf

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)