Een bezoek aan het stadje Haderslev en eiland Årø in Sønderjylland

Haderslev is een leuk stadje in Zuid-Jutland. Henriette ging er op kijken, en nam ook de ferry naar het nabijgelegen eiland Årø

Gezellig wandelen in het mooie stadje Haderslev

In de Meivakantie van 2019 verblijven we in de Deense provincie Sønderjylland, bij ons beter bekend als Zuid-Jutland.

Het oude stadje Haderslev ligt slechts 15 minuten autorijden vanaf ons vakantiehuis aan het Fløvt strand. Het is een gezellig stadje, met een erg leuk park waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

We combineren een bezoek aan Haderslev met het eiland Årø, een klein eiland met fijne fietspaden en waar je goed kan wandelen. Én Deense wijn kan proeven….

Het gezellige plaatsje Haderslev

De Gotische kathedraal van Haderslev

We parkeren dicht bij het oude centrum en struinen er wat door de oude straten van het stadje. Wanneer we hier doorheen lopen vallen de mooie kleurrijke huizen ons op en de sfeer is heel gemoedelijk.

Je merkt dat het een zeer oude stad is en het blijkt ook dat sommige huizen die we zien uit de 16e eeuw stammen. Aan de winkelstraat ligt ook de mooie gotische Kathedraal, waar in de zomer op vrijdag een orgelconcert wordt gehouden.

Elke vrijdag marcheert een muziekkorps naar de kerk om een pagina om te slaan in het Herdenkingsboek. In de zomermaanden is de kerk geopend en kan deze worden bezichtigd.

Veel te doen voor kinderen in het Dampark

Eén van de speeltuinen in het Dampark

We brengen een bezoek aan het Dampark. Dit park ligt naast het oude centrum en is dus makkelijk aan te lopen. Het ziet er mooi en rustgevend uit zo aan het water.

De kinderen zien meteen de twee speeltuinen en vermaken zich hier een hele poos. Dan zien ze dat de gele waterfietsen worden schoongemaakt. Hier willen ze graag een tochtje mee maken.

In de kiosk bij de waterfietsen kunnen deze per half uur worden gehuurd en er kunnen 4 personen op één waterfiets. Wij passen er dus precies op! Er hangen veel zwemvesten in diverse maten. Erg fijn, want onze beide kinderen hebben nog geen zwemdiploma en je weet maar nooit!

Heerlijk ontspannen waterfietsen

Het is een leuke bezigheid om zo even het water over te fietsen met de kinderen en ze genieten er ook zichtbaar van. Na een klein half uur vinden ze het wel wat saai worden, dus de tijd dat we het kunnen huren is precies goed!

Vervolgens lopen we weer naar het oude centrum om op het terras van een restaurant op het marktpleintje te lunchen.

Met de ferry naar het eilandje Årø

De wijngaard op het eiland Årø

Vlakbij Haderslev ligt het plaatsje Årøsund. Hier vandaan gaat de ferry naar het eilandje Årø. Tickets voor de ferry kun je vooraf in de machine kopen. De overtocht is een belevenis voor de kinderen en duurt slechts 7 minuten.

Wij hebben zelf de auto meegenomen op de ferry, maar het is ook mogelijk fietsen mee te nemen of je huurt een golfkarretje bij aankomst. Omdat het eiland erg klein is, is een fiets of een golfkarretje ideaal om hiermee het eiland rond te rijden.

Met de auto rijden we naar de Årø Vingård, waar ze wijn maken. We hadden er geen idee van dat ze druiven verbouwen en wijnen maken in Denemarken. En vinden dit zo uniek dat we hier een bezoek aan willen brengen.

Heerlijke natuurspeeltuin bij de wijngaard

We maken een praatje en krijgen hierdoor wat meer achtergrondinformatie van de druiven en het maken van wijn in deze regio. En het leuke van zo’n bezoek is natuurlijk het proeven. We proberen beiden een glas en constateren dat het lichte, zeer frisse wijnen zijn.

Tegenover de wijngaarden is een natuurspeeltuin, waar de kinderen weer heerlijk kunnen spelen.

We rijden nog over het eiland en nemen dan de ferry weer terug naar het vaste land.

Henriette was op uitnoding van Visit Denmark in Sønderjylland


Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)