Het Zwarte Woud met kinderen: kastelen, watervallen en pretparken in de bossen

Hou je van de natuur, dan ben je in het Zwarte woud met kinderen op de juiste plek.

De hexenloch watermolen in het Zwarte Woud

Op een kindervakantie in het Zwarte Woud kan je je vermaken met kabelbanen, watervallen, kastelen, en natuurlijk de bossen.

En dan zijn er ook nog de pretparken, dierentuinen en speeltuinen.

Hier vind je een kort overzicht van deze activiteiten, of je kan direct doorklikken naar het Reisaanbod

De prachtige natuur

De naam het Zwarte Woud komt doordat het gebied voor 60% bedekt is met donkere bossen. In combinatie met de bergen betekent dat veel ruimte voor de actievelingen om te wandelen.

Veel beekjes en watervallen in het Zwarte Woud

Vele wandelingen zijn ook geschikt voor jonge kinderen. Er is zoveel te zien en doen onderweg dat die nauwelijks in de buggy willen zitten.

Probeer bijvoorbeeld eens de Simonswald Molenwandeling, die je bij de Zweribachwasserfälle brengt. En zo zijn er nog meer leuke kinderroutes.

Maar ook de minder actieven kunnen volop genieten. Bijvoorbeeld door met de kabelbaan de Feldberg of Schausinsland te bedwingen. Bij die laatste is bovendien een klein museum over de kabelbaan.

Leuke stadjes en kastelen

De kasteelruïne Hochburg in Emmerdingen

In het Zwarte Woud heerst een traditioneel Duitse sfeer. Je waant je in de middeleeuwen in diverse mooie stadjes en de vele kastelen.

Op een kindervakantie kan een bezoek aan zo'n kasteel natuurlijk niet ontbreken. Aanraders zijn kasteelruïne Hochburg in Emmerdingen en Kastelburg Waldkirch.

Op het steile pad naar die laatste staan diverse beelden van ridders met uitleg over het kasteel.

Dierentuinen en pretparken

Europa park

Het Zwarte Woud is bezaaid met kleine speeltuintjes, zomerrodelbanen, klimparken, dierentuinen en pretparken. Genoeg vermaak om uit te kiezen, en ik zal hier een paar leuke noemen.

In het ‘Steinwasen avonturenpark’ in Oberried vlakbij Freiburg kun je het inheemse wildlife bekijken in zijn natuurlijke omgeving. Probeer er ook de rodelbaan of de 218 meter lange touwbrug.

Een andere aanrader is het Ravensburger Spieleland. Inderdaad, een park gebaseerd op de bekende spelletjes van Ravensburger.

Geen grote attracties, maar wel zo leuk voor kinderen tot een jaar of 12. Goochelen, graafmachines, goudzoeken, en natuurlijk (grote) puzzels maken. Er is enorm veel te doen.

En dan is er natuurlijk de grote klapper, het Europa Park. Het grootste pretpark van Duitsland is op zich al een reden om het Zwarte Woud met kinderen te bezoeken.

Het Reisaanbod

Vakantie bij Europa-park

Attractie in Europa park

Europa-Park ligt aan de rand van het Zwarte Woud en nabij het drielandenpunt Duitsland/Frankrijk/Zwitserland.

Het park is verdeeld in verschillende Europese thema's. Je maakt hier een reis van de Noordkaap tot Andalusië en ontdekt er meer dan 100 unieke attracties en shows.

Voor de echte adrenaline zoekers is er de ‘Silver Star’. Europa’s grootste en hoogste achtbaan, die met 130 km/u steil naar beneden suist.

Via Vrij Uit kan je een overnachting boeken in een hotel bij Europapark. Via Peter Langhout kan je overnachten in een hotel in de buurt van het park.


Kindvriendelijke appartementen en hotels in het Zwarte Woud

Zwembad bij Feldberger hof

Vrij Uit - Hotel en appartementen Feldberger Hof

Het hotel en de appartementen Feldberger Hof zien er op het eerste gezicht niet echt aantrekkelijk uit. Groot vierkant gebouw, maar met een prachtige ligging op de hoogste berg van het Zwarte Woud, de Feldberg.

In de winter kun je hier prachtig skiën. Feldberger hof ligt direct aan de piste. Maar ook in de zomer is het hier prachtig en loop je zo het bos in.

Speciaal voor de kinderen is er het kinderparadijs ‘Villa Wuschel’: 260 m² met o.a. glijbaan, ballenbak, klimrekken en apenkooi, zes keer per week gratis kinderopvang (2 t/m15 jaar). Voor de wat oudere kinderen is er een klimmuur en discotheek en nog veel meer! Voor de ouders is er een gezellige stube.

Je kunt hier verblijven in appartementen, geschikt voor 4 of 6 personen.

Nog een heel kindvriendelijk hotel, gebouwd in het typische 'Zwarte Woud-stijl' is Schwarzwald Parkhotel


Kindercampings in het Zwarte Woud

Camping Kinzigtal

Canvas Holidays - Camping Kinzigtal

Vlakbij het gezellige Steinach en aan een riviertje, ligt de kleine eenvoudige camping Kinzigtal.

Naast de camping ligt een zwembad met stoere duikplanken en op de camping vermaken de kinderen zich op de sportvelden, de speeltuin, en met tafeltennis. In de zomervakantie is er entertainment inclusief live muziek en disco.

In de omgeving is het heerlijk wandelen door de bossen en over de weiden. Voor een dagje uit is Europapark goed te doen. Het attractiepark ligt op nog geen 40 km van de camping.


Keer terug van Zwarte Woud naar Duitsland met Kinderen
Keer terug naar Vakantie met Kinderen