Natuurmuseum Fryslân, letterlijk kopje onder in de wonderlijke wereld van de natuur

Een museumbezoek saai? Echt niet!
Natuurmuseum Fryslân is volledig kidsproof, een museum over de natuur van vroeger en nu. Zelf doen en beleven staan hier centraal. Dus, kleine (en de wat grotere) Freek Vonkjes, lijkt dit jullie wel wat? Dan gauw op naar Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden!

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân telt 4 verdiepingen vol dieren, planten, informatie, tentoonstellingen, spelletjes en opdrachten.

Tel de rugwervels van de wel 14 meter lange potvis, help de gans te landen in het weiland. Of duik mee onder de waterspiegel van onze zoet- en zoutwateren tijdens de onderwater safari. Verwonder je over het natuurlijke gedrag van dieren, weet jij wel hoeveel een olifant poept? Of hoe ver trekvogels vliegen elk voor en najaar?

Conchita bezocht met haar gezin het Natuurmuseum Fryslân. Zij kunnen jou dit alles precies vertellen, ze vielen van de ene in de andere verbazing. Sommige dieren houden er toch wel gekke gewoontes op na.

Hieperdepiep hoera, 100 jaar!

Het weeshuis klaslokaaltje

Afgelopen jaar (2023) vierde Natuurmuseum Fryslân het 100-jarig bestaan. In 1923 is het museum ontstaan vanuit een particulier initiatief. Dhr. Bosch riep destijds natuurliefhebbers in Friesland op om zich in te zetten voor het beginnen van een Natuurhistorisch museum. Dhr. Bosch had destijds een grote collectie aan opgezette dieren, dit was het begin van het museum.

Tijdens, en na, de Tweede Wereldoorlog werd het museum gevestigd aan de Heerestraat, maar al gauw bleek het museum totaal uit zijn voegen te groeien. In 1987 vestigde het museum zich in het Stadsweeshuis. Het weeshuis heeft tot 1953 de functie van weeshuis gehad en dit zie je nog steeds terug.

In het museum wordt het Weeshuisschooltje levend gehouden. Middels een filmpje over het leven van de weeskinderen, de aankleding en attributen die ze vroeger gebruikten tijdens de lessen. De voogdenkamer is nog volledig in authentieke staat, hier vergaderden vroeger de bestuurders van het weeshuis.

Zet ‘m op!

Een gedeelte van de inzendingen voor tentoonstelling Zet 'm Op

Natuurmuseum Fryslân zorgt er voor dat elk bezoek aan het museum bijzonder en vernieuwend blijft. Dit doen ze door het aanbieden van een wisselend en uitgebreid programma.

Tijdens ons bezoek stond het Nederlands Kampioenschap Prepareren centraal. Er waren diverse lezingen, workshops en activiteiten rondom dit onderwerp.

Prepareren is het opzetten van dode dieren. En dit is een heel bewerkelijk, maar super interessant, klusje! Natuurmuseum Fryslân heeft zijn eigen preparateursteam en tijdens een bezoek kan je de preparateur ook live aan het werk zien en al je vragen stellen. Ze vertellen graag enthousiast over hun werk.


Wat prepareren is leer je dmv dit educatieve spelletje

Jelte en Stijn hebben nog niet zoveel geduld om hier de hele tijd bij te staan kijken, maar door een interactief spelletje weten ze nu heel goed wat prepareren is.

Nog tot en met 2 juni is de tentoonstelling van alle inzendingen te bewonderen. Er zitten prachtige opgezette exemplaren tussen, een zwarte Schotse hooglander en een super mooie zachte vos waren onze favorieten. Zo levendig, alsof ze elk moment weer tot leven zouden komen.

Leuk weetje: In de meivakantie (2024) wordt het vernieuwde open atelier geopend. Hier kan je de preparateurs aan het werk zien. Maar er is meer, zet je blauwe, groene of rode bril eens op en kijk naar de muur… Magisch!

Op elke verdieping een nieuw avontuur

Het enorme skelet van een potvis

Natuurmuseum Fryslân beschikt over 4 verdiepingen, verdeeld in verschillende zalen. In elke zaal staat een onderwerp centraal en ontdek je steeds weer nieuwe dingen.

Omdat wij dicht bij het museum wonen zijn wij hier wel eens vaker geweest, en toch bij elk bezoek ontdekken wij nieuwe dingen en weetjes.

In de Walviszaal hangt o.a. het skelet van een potvis welke in 1994 op Ameland is aangespoeld. Een potvis is groot, dat weet iedereen… Maar 15 meter? Dat hadden wij niet gedacht,

Jelte en Stijn waren echt onder de indruk en raakten niet uitgekeken bij dit enorme dier. Er zijn in deze zaal verschillende spelletjes te doen, onze 4 jarige vond het geluid wat een tuimelaar maakt ontzettend grappig. En ‘iehl, een potvis eet inktvis, getsie, dat lust ik niet hoor.’


In de schatkamer van kapitein Severein

Vanuit de Walviszaal ga je op bezoek bij de Friese kapitein Severein. Het is wel een oude slaapkop, we kregen hem ook niet wakker om zijn verhaal aan te horen, dus zijn we zelf op ontdekking gegaan door zijn reiskabinet.

Natuurmuseum Fryslân bewaard zijn verzamelde schatten van over de hele wereld. En hier zitten hele bijzondere schatten bij. Zo sta je ineens oog in oog met een hele boze tijger. Enne, pas op… Je stapt bijna op een alligator!

Verbazing en verwondering alom

Help de gans te landen

Verwonderland doet zijn naam eer aan, 3 zalen vol bijzondere en soms een beetje gekke eigenschappen van de natuur.

Tijdens het schrijven van dit artikel vroeg ik Jelte en Stijn wat zij het leukste vonden aan dit gedeelte van Natuurmuseum Fryslân. Het antwoord, unaniem, ‘De drollen in de WC’s’!!!’

Ja, dat had ik wel verwacht, poep en plas doet het immers erg goed in deze leeftijdscategorie. Drukken en Drollen is een beetje vies misschien, maar wel ontzettend grappig en leerzaam!

Welk dier is de snelste? Gaan dieren ook naar de tandarts? Hoe groeit een kuikentje in een ei? Zijn alle kievietseieren even groot? Je ontdekt het hier.

En ook in Verwonderland geldt, zelf doen, ontdekken en beleven.
We hielpen onder andere de Friese gans een rustplek te vinden in het weiland, ze had al wel honderden of misschien wel duizenden kilometers gevlogen, ze was wel toe aan een beetje rust.

Een draak op zolder!

De draak Li-ming op de zolder van het museum

Dit is dus een van de dingen die ons nog nooit was opgevallen. Er woont gewoon een heuse draak op de zolder van Natuurmuseum Fryslân! Gelukkig is het wel een hele lieve, dat stelde ons wel gerust.

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud kunnen in de weekenden onder begeleiding van een rondleider een bezoek brengen aan de reuzendraak. Haar naam is Li-Ming.

Er wordt een sprookje verteld en tijdens dit sprookje gaan de kinderen op zoek naar de sleutel van de schatkist. Tijdens ons bezoek waren er wegens omstandigheden geen rondleidingen naar de draak. Een medewerker van Natuurmuseum Fryslân heeft ons wel kennis laten maken met Li-Ming, ook dat was al een hele leuke ervaring.

Op Darwin's zolder valt heel veel te leren

Praktisch om te weten: De rondleidingen zijn op vaste tijden en per rondleiding kunnen er 12 kindjes mee. Kaarten voor de rondleiding zijn verkrijgbaar bij de balie. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wanneer de kleinsten zich op zolder vermaken met draak Li-Ming is er aan de andere kant van de zolder voor de oudere kinderen juist weer een hoop interessants te ontdekken.

Darwin’s zolder, hier wordt de evolutietheorie uitgelegd door middel van diverse voorwerpen, filmpjes en spelletjes. Ook hier staan bijzondere dieren tentoongesteld, je komt ogen te kort!


Kopje onder

Letterlijk kopje onder!

Van de zolder gaan we naar de kelder, daar bevindt zich de ‘OnderWaterSafari’, de meest populaire attractie van Natuurmuseum Fryslân.

Een interactieve ride door de onderwaterwereld van de Nederlandse zoet- en zoutwateren. Je duikt letterlijk kopje onder en beleefd wat je normaal niet kan zien vanaf het water. Door de sluizen heen ‘zwem’ je zo de Waddenzee binnen en zie je prachtige kwallen en zeehonden.

Weet jij de ‘Big Five’ van de Nederlandse onderwaterwereld te vinden? Wij hebben ze inmiddels gevonden. Naast dat de onderwaterwereld zo bijzonder is wordt er in deze attractie ook aandacht geschonken aan hoe belangrijk water in ons leven is.


Otters in de OnderWaterSafari

Goed om vooraf te weten: De OnderWaterSafari is toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar. Aan de OnderWaterSafari zijn extra kosten verbonden, namelijk €4,- per persoon. (april 2024) Check hun website voor de actuele prijzen.

Het is raadzaam, wanneer je de OnderWaterSafari bij wilt boeken, dit van te voren online te doen. Er is een bepaald aantal plaatsen per dag beschikbaar en zonder online reservering kan je alleen toegang krijgen wanneer het niet uitverkocht is.

Triceratops onderweg naar Leeuwarden

Vorig jaar was er een T-Rex in het natuurmuseum

Het duurt nog even, maar van 8 juli t/m 21 augustus zal er een Triceratops op bezoek komen in Leeuwarden. Naturalis vond in Wyoming een hele kudde Triceratopsen, en deze kudde gaat deze zomer on tour door Nederland. In samenwerking met Naturalis haalt Natuurmuseum Fryslân een van deze Triceratopsen naar Leeuwarden.

In samenwerking met dBieb zal Natuurmuseum Fryslân een pop-up museum openen in de Blokhuispoort te Leeuwarden. Naast de dino bekijken zal er ook een educatief programma met allerlei doe-dingen verzorgd worden door dBieb.

In het museum zelf zal er ook aandacht geschonken worden aan de Triceratops en andere plantenetende dinosauriërs. Afgelopen jaar (2023) wat Trix de T-rex te bewonderen in Natuurmuseum Fryslân,

Gratis entree

Dit skelet van een olifant vind je ook in het museum

Ja, je leest het goed! Op alle dinsdagen, buitenom de schoolvakanties, is Natuurmuseum Fryslân gratis toegankelijk! Dit initiatief kwam vorig jaar tijdens het 100 jarig jubileum op stand, toen trakteerde Natuurmuseum Fryslân op gratis donderdagen.

Natuurmuseum Fryslân vind dat iedere inwoner van Fryslân en daarbuiten kennis moet kunnen maken met de natuur in Fryslân. Dit initiatief was zo’n enorm succes dat dit jaar gekozen is om de Dinsdagen het museum gratis toegankelijk te maken. De OnderWaterSafari is op deze dagen voor €1,- p.p. bij te boeken.

Deze gratis dagen zijn ook ideaal voor een kort bezoek met het gezin na schooltijd. Zo wordt het museum toegankelijker om eens een uurtje langs te gaan om net dat ene specifieke deel te gaan bekijken. De volgende keer bekijk je dan weer een ander deel van Natuurmuseum Fryslân.

Leuk om te weten

Stijn vond de spelletjes erg leuk

Natuurmuseum Fryslân is geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

In officiële schoolvakanties is het museum ook op de maandagen geopend. Check ook altijd even de website voor actuele openingstijden.

Je raakt er serieus niet uitgekeken, ook tijdens weekenden en vakanties worden er diverse extra activiteiten georganiseerd. Zoals Geologie middagen voor kids, praamvaren en biodiversiteitsdagen. 

Je kunt je museumbezoek met kinderen nog leuker maken door op stap te gaan met ‘supermus op klus’, een leuke route door het hele museum. De kinderen krijgen een gereedschapsgordel mee met hamers en pleisters, hierop staan verschillende doe en denk opdrachten. Aan deze route zijn geen extra kosten verbonden, je kunt naar de route vragen aan de balie bij de entree.

Nieuw is de educatieve speurtocht buiten het museum. Namelijk in het Leeuwarderbos. Door middel van het scannen van QR codes worden opdrachten etc. geactiveerd. De speurtocht en ander materiaal is af te halen bij het museum. Dit smartpad is ook erg leuk om te doen met een kinderfeestje.

Even pauze tussendoor? In museumcafé It Nêst kan je even pauzeren. Natuurmuseum Fryslân bied gratis koffie, thee en limonade aan. Je kan hier ook je eigen meegebrachte etenswaren nuttigen.

Een complete dag Leeuwarden

Het begin van de OnderWaterSafari

Nog tijd over na je bezoek aan Natuurmuseum Fryslân? Combineer je bezoek met een bezoekje aan AquaZoo Leeuwarden, Keramiekmuseum Het Princessehof (kidsproof!) of volg de Miniature People wandelroute door de stad Leeuwarden.

Ga lekker lunchen bij het Stenen Tijdperk. Een LEGO® speelcafé waar jij lekker even kunt relaxen en de kinderen zich vermaken met LEGO® en Playmobil.
Of plof neer bij de Walrus Leeuwarden, vlakbij Natuurmuseum Fryslân, waar op zondag de kinderen vermaakt worden door een oppas.

Wij waren op uitnodiging op bezoek aan Natuurmuseum Fryslân. Het was ontzettend leuk en leerzaam. De belofte Kidsproof is volledig gegrond, onze kinderen hebben zich enorm vermaakt en gingen met een hoop nieuwe kennis weer richting huis.

Vind je deze pagina leuk? Klik op de knop hieronder!

(Zie je de knop niet? Log dan in op je Facebook account en/of geef Facebook toestemming om cookies te gebruiken)