Treinreis met Baby

Kinderwagen in de trein

Met de baby in de trein kan je snel en onbezorgd lange afstanden reizen. Mits je niet teveel spullen mee hoeft te slepen.

De kinderwagen

Het belangrijkste obstakel is natuurlijk de kinderwagen. Het gemakkelijkste is als je de baby in een draagzak vervoert, zodat je de kinderwagen niet hoeft mee te nemen.

Reis je toch met de kinderwagen, dan kan die gemakkelijk in de ruimte voor de coupé's (ook wel voorportaal of balkon genoemd). In die ruimte zijn vaak klapstoeltjes waar je kan zitten.

Wil je toch liever in de coupé zitten, dan dien je de kinderwagen of het onderstel meestal achter te laten in het voorportaal. Als die al door de deuren naar de coupé passen belemmeren ze het gangpad, wat niet mag.

Let op dat je de wagen op de rem zet, en gebruik eventueel een hangslotje zodat niemand hem meeneemt. Als je in de buurt blijft zal dat niet echt nodig zijn overigens.

Maak je overigens geen zorgen voor het in- en uitstappen. Dat is heel verschillend bij verschillende soorten treinen, maar er zijn altijd wel mensen die je daarmee helpen. Treinreizigers zijn over het algemeen heel vriendelijk en behulpzaam, en anders is er altijd nog de conducteur.

Vertrek, aankomst, en overstappen

De treinreis zelf is heel relaxed. Alleen het in-, uit- en overstappen kan wat stress geven. Zorg in ieder geval dat je op tijd klaar staat, en weet waar je heen moet.

Als je bij aankomst nog een paar keer moet overstappen op bussen, trams of metro kan het behoorlijk lastig zijn. Je moet dan op zoek naar de juiste haltes en/of perrons, in de drukte, met alle bagage en de baby. Dan kun je je voorstellen dat het best wat stress met zich meebrengt.

Een verre reis met de trein

Een treinreis met baby kan ideaal zijn als vertrek en eindpunt van de reis gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf de treinstations.

Is de eindbestemming dichtbij, wordt je opgehaald of staat er een huurauto bij het station, dan is de trein erg relaxed. Je hebt alle tijd om lekker met je kindje in de weer te zijn.

Autoslaaptrein

Is de treinreis het begin van een vakantie, overweeg dan eens om je eigen auto mee te nemen in de auto(slaap)trein.

Veel spoorwegmaatschappijen bieden leuke extra's voor het reizen met (jonge) kinderen. Zoals kinderspeelruimtes in de ICE (InterCityExpres, Hogesnelheidstreinen die voornamelijk in Duitsland rijden.), te reserveren videoplaatsen in ICE's, audioaansluiting, etcetera.

Reizen per nachttrein is voor kinderen een geweldige belevenis. 's Avonds vertrek van huis, de volgende ochtend op het vakantieadres. En ze hebben ook wat meer vrijheid om wat te lopen en te spelen.

Voor de baby zijn in bijna alle treinen speciale verschoon ruimtes. Er zijn speciale coupes waar de kinderwagen bij de zitplaats kan staan. Om zeker te zijn van zo'n plek kun je het beste van tevoren de plaatsen reserveren.

In de slaaptreinen hebben ze geen speciale kinderbedden. Maar met een reistas kun je voorkomen dat je baby of kind uit bed valt.

Als je de baby in de maxicosi wilt vervoeren kan deze niet vast worden gezet. De maxicosi staat dan op de grond.

Kinderkorting

Kinderen mogen in het openbaar vervoer met korting reizen. Hogesnelheidstreinen, zoals Thalys en Eurostar, en bepaalde nachttreinen bieden speciale kindertarieven.

Ook in ander openbaar vervoer bus/metro/tram krijgen kinderen korting. Voor Nederland gelden de volgende kortingen. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar reizen met de Railrunner. Deze heeft een vast tarief (€ 2,50) ongeacht de afstand.

Hieronder een lijstje van Europese landen met kinderkorting.

 • Duitsland: 6 t/m 14 jaar gratis. Gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Oostenrijk en Zwitserland
 • België: Kinderen jonger dan 6 reizen onder begeleiding van een volwassene gratis. Kinderen tussen 6 en 12 ook, mits ze na de ochtendspits reizen (dus na 9 uur)
 • Frankrijk, Slovenië, Luxemburg: 6 t/m 11 jaar 50%
 • Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen: 4 t/m 15 jaar 50%, bij Britrailpassen 1 kind gratis
 • Zwitserland: 6 t/m 15 jaar gratis bij Swiss Travel System, binnenland gratis met gezinskaart SFR 20 gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Oostenrijk en Duitsland
 • Oostenrijk: 6 t/m 14 jaar 50% gratis t/m 16 jaar bij grensoverschrijdend vervoer naar Zwitserland en Duitsland
 • Kroatië: 6 t/m 14 jaar 50%
 • Hongarije: 4 t/m 13 jaar 50%
 • Denemarken: 6 t/m 15 jaar 50%
 • Zweden: 0 t/m 15 jaar gratis (max. 2 meereizende kinderen t/m 15 jaar)
 • Finland: 6 t/m 16 jaar 50%
 • Tsjechië, Slowakije: 6 t/m 14 jaar 50%

Nog wat tips

Reis je met Thalys naar Frankrijk? Dan is het goed te weten dat je verplicht bent de bagage te voorzien van een label met voor- en achternaam.

Check van tevoren of er geen werkzaamheden zijn. je kunt dit zien op NOS Teletekst pagina's 751, 752 en 754

Helaas kan het voorkomen dat de treinen door bijvoorbeeld calamiteiten, ongelukken of weersomstandigheden onverwachts niet volgens de dienstregeling kunnen rijden. In Nederland kunt je dan aan de medewerkers vragen naar mogelijke alternatieven, eventuele extra reistijd en geldigheid van uw ticket.

De omroepberichten en de lichtkranten houden je op de hoogte van de stand van zaken op het spoor. Op kleinere stations kunt je informatiezuilen met blauwe knop raadplegen.